یادداشت/ سمانه حسن‌خانی

«صلح هرمز» کلید امنیت در منطقه

طرح «ائتلاف امید- ابتکار صلح هرمز» می‌تواند در ایجاد امنیت تحول شگرفی را در کشورهای منطقه به وجود بیاورد و نگذارد آمریکا بر برخی از کشورهای منطقه فشار بیاورد که به ائتلاف دریایی بین‌المللی در خلیج فارس بپیوندند.
کد خبر: ۳۶۴۵۴۸
تاریخ انتشار: ۰۹ مهر ۱۳۹۸ - ۰۶:۴۵ - 01October 2019

طرح صلح هرمز گامی نو در برقراری امنیت منطقهگروه اخبار داخلی دفاع‌پرس- سمانه حسن‌خانی؛ یکی از محورهای مهم سخنرانی حجت‌الاسلام‌والمسلمین حسن روحانی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد «طرح ائتلاف امید- ابتکار صلح هرمز» بود.

با توجه به اینکه آمریکایی‌ها به این نتیجه رسیدند، حضور آنها نه‌تنها هیچ کمکی به تأمین امنیت در خلیج فارس نخواهد کرد، بلکه منجر به ایجاد تنش هم خواهد شد، جمهوری اسلامی ایران که از سال‌ها پیش خواستار عدم حضور بیگانگان در منطقه است تأکید کرده می‌توان «امنیت و صلح در خلیج فارس و تنگه هرمز را با مشارکت کشورهای این منطقه و بدون حضور بیگانگان تأمین کرد».

کشورهای مشارکت کننده و ذینفع در منطقه که شامل ایران، عمان، عراق، قطر، کویت، امارات، عربستان و بحرین می‌شود وظیفه تامین امنیت خلیج فارس را عهده‌دار خواهند بود.

ارتقای صلح، ثبات، پیشرفت و روابط صلح آمیز و دوستانه میان ساکنان حوزه تنگه هرمز از جمله اهداف ائتلاف امید است که می‌توانند با احترام متقابل به حاکمیت و تمامیت ارضی، حل و فصل مسالمت آمیز تمامی اختلافات و عدم تجاوز و دخالت در امور داخلی یکدیگر امنیت را برای خود همیشگی کنند.

بدون شک هدف همه کشورها در سیاست خارجی منافع ملی است و حکومت‌ها به دنبال افزایش قدرت سیاسی و اقتصادی در عرصه داخلی و خارجی هستند و در این مسیر به ابزارهای مختلفی متوسل می‌شوند.

با توجه به اینکه منافع ملی بسیاری از کشورها در گرو تامین امنیت در خلیج فارس است، بنابراین طرح «صلح هرمز» با توجه به حساسیت در سطح بین‌المللی یکی از اصلی‌ترین و با اهمیت‌ترین ابزارهای توسعه و پیشرفت کشورهاست.

پس از ساقط کردن پهپاد آمریکایی و نیز توقیف نفتکش انگلیسی توسط ایران موضوع تشکیل ائتلاف نظامی در تنگه هرمز به منظور اسکورت نفتکش‌ها و کشتی‌های تجاری از سوی ایالات متحده و انگلیس مطرح شد، این اقدام آمریکا که تنها با هدف انزوا و ایران هراسی جمهوری اسلامی در منطقه و جهان شکل گرفت نه‌تنها از نظر عرف بین‌المللی غیرقابل قبول است، بلکه از سوی کشورهای متحدش نیز رد شد، چراکه به منزله دخالت آمریکا در مسائل داخلی کشورهای منطقه است.

«صلح هرمز» می‌تواند در ایجاد امنیت تحول شگرفی را در منطقه به وجود بیاورد و نگذارد آمریکا بر برخی از کشورهای منطقه فشار بیاورد که به ائتلاف دریایی بین‌المللی در خلیج فارس بپیوندند. چون آمریکا با کشورهایی از جمله ژاپن، کره جنوبی و اتحادیه اروپا توافقنامه‌های امنیتی دارد احتمال می‌رود به خاطر واهمه از دست دادن کمک‌های اقتصادی یا نظامی که از این کشور دریافت می‌کنند به ائتلاف آمریکا ملحق شده و شرایط برای حضور نظامی ایالت متحده در این منطقه استراتژیک فراهم شود.

براین اساس طبق سخنان رئیس جمهور کشورمان امنیت منطقه باید توسط کشورهای منطقه تامین شود و کشورهایی که ذینفع هستند در اولویت اول مشارکت در اجرای این طرح هستند. براین اساس کشورهای منطقه می‌توانند حول محور مشترک خلیج فارس و امنیت آن برای صادرات انرژی و نفت گام‌های موثرتری بردارند تا جلوی دخالت کشورهای مستبد از جمله آمریکا گرفته شود.

در کنار کشورهای منطقه، کره جنوبی، چین و ژاپن که خریدار نفت منطقه هستند و رشد اقتصادشان وابسته به تنگه هرمز است هم می‌توانند برای پیشبرد اهداف این طرح از آن حمایت کنند تا این طرح شروعی برای رفع تنش‌ها، رشد اقتصادی پایدار و برقراری صلح برای ساکنان کشورهای منطقه شود.

انتهای پیام/341

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار