به گزارش گروه دفاعی امنیتی دفاعپرس، نشست تخصصی «هوشمندسازی و دفاع سایبری از زیرساختهای حیاتی و عمده کشور» در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال با حضور سردار «غلامرضا جلالی» رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور، «حمیدرضا خالدی» رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال و جمعی از اساتید و کارشناسان برگزار شد.
سردار جلالی در این نشست با اشاره به موضوع پدافند شهری به تحولات حوزه شهری کشور در سده اخیر اشاره کرد و اظهار داشت: در دهههای گذشته به دلیل فقدان برنامه ریزی توسعهای جامع برای شهرها شاهد یک جابهجایی گسترده جمعیتی در کشور از سمت روستاها به شهرها بودهایم که این موضوع سبب شده است نرخ شهرنشینی در ایران از متوسط نرخ جهانی هم پیشی گیرد که این رویداد، شهرهای ما را با چالشها و مشکلاتی روبهرو کرده است.
وی با اشاره به اینکه در کنار این موضوع، ورود فناوریها به حوزه شهری سبب شده است تا اساساً شهرها دچار تحولات فناورانه شوند، گفت: دانش شهرسازی ما، بیشتر شهر را یک پدیده فیزیکی و کالبدی در نظر میگیرد درحالی که باید برنامههای توسعهای شهر با نگاه و افق جدیدی همچون امنیتافزایی، فناوریمحوری و... رشد پیدا کند.
صیانت از مردم و حفاظت از زیرساختها هدف پدافند غیرعامل
سردار جلالی با اشاره به اینکه رهبر معظم انقلاب اسلامی وظایف و مأموریتهای مهمی را برای پدافند غیرعامل در نظر گرفتند، گفت: امنسازی زیرساختهای حساس و حیاتی کشور در برابر هرنوع از تهدید و رفع آسیبپذیریها از یک سو و تأمین بسترهای حفاظت از مردم در شرایط بحرانی از سوی دیگر مهمترین اهداف پدافند غیرعامل است.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور با اشاره به تصویب سند راهبردی پدافند شهری نیز گفت: ما در این سند دو مسأله مهم صیانت از مردم و حفاظت از زیرساختها در جغرافیای شهری را در دستور کار داریم؛ برای مثال در بخش حفاظت از مردم درصدد ایجاد آمادگی برای حفاظت از مردم در شرایط بحران، توانایی اداره مردم، تامین نیازهای اساسی، تضمین کارکردهای حیاتی خدماتی و مدیریت رسانهای بحران هستیم.
وی در خصوص مؤلفه حفاظت از زیرساختها نیز گفت: حفظ تداوم کارکرد خدمات، مصون سازی زیرساختها در برابر تهدیدات، تهیه طرحهای پاسخ اضطراری و ارتقای آمادگی ها ازجمله اهداف سند پدافند شهری است.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور در این خصوص توضیح داد: باید شهرها را به گونهای آماده کنیم که در شرایط فرضی بحران بتوانند تمام نیازهای مردم را پاسخگو باشند.
سردار جلالی به موضوع ورود فناوریهای نوین به حوزه شهری نیز اشاره کرد و گفت: این فناوریها بسیاری از مفاهیم پایه و بنیادین را دچار تغییر و تحول کردهاند و ما امروز باید در خصوص ارتباط بین مردم، زیرساختها و فناوری دقت نظر بیشتری داشته باشیم.
ارتقای تابآوری شهری منوط به شناخت سیستمهای شهری است
رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور با اشاره به اینکه بیش از ۶۰ تا ۸۰ سیستم در جغرافیای شهری وجود دارد، گفت: درهم تندیگی این سیستمها و اثراتی که بر هم دارند، مانند همافزایی، تخریب و یا وابستگی متقابل باید در الگوهای پدافند شهری مورد توجه قرار گیرد؛ چرا که بدون در نظر گرفتن این سیستمها نمیتوان در خصوص ارتقای تابآوری سخنی گفت.
وی با اشاره به اینکه ورود فناوریها در کنار فرصتهای متعدد، تهدیداتی نیز برای حوزه شهری پدید میآورد، ادامه داد: برای مثال هوشمندی امکان مدیریت و کنترل از راه دور را پدید میآورد، اما در ذات این فرصت یک تهدید هم نهفته است.
سردار جلالی با بیان اینکه از یک منظر میتوان گفت ما چیزی به عنوان تهدید نداریم، بلکه با فرصتهای مخاطره آمیز روبهرو میشویم، ادامه داد: تمام حرف و هنر پدافند غیرعامل این است که بتواند راه بهرهمندی کامل از فرصتهای مخاطرهآمیز را پدید بیاورد.
فرمانده قرارگاه پدافند سایبری کشور، تلفیق شهر و حوزه سایبری را سبب ایجاد یک دارایی حیاتی به نام شهر سایبری دانست و گفت: ما باید از این دارایی مهم صیانت کنیم و بتوانیم در شرایط بحران نسخههای پاسخ فوری داشته باشیم.
جلالی با اشاره به اینکه باید الگوی دفاع هوشمندانه از زیرساختها و داراییهای سایبری به ویژه در سطح شهرها تدوین شود، خاطرنشان کرد: این رویکرد سبب میشود تا تابآوری زیرساختها در برابر بحرانها ارتقا پیدا کند.
الزامات حفاظت از دارایی به نام شهر سایبری
وی الزامات مهم تحقق این رویکرد را تدوین طرحهای دفاع شهری، تهیه سکوی بومی (platform) شهر هوشمند، ملیسازی فضای سایبری، بومیسازی زیرساختها و دستیابی به قدرت هوشمند برای اداره مردم عنوان کرد و گفت: در ذات فناوری اشراف و کنترل وجود دارد و در مسیر حرکت به سمت شهر هوشمند باید مراقب باشیم که این اشراف و کنترل در اختیار دیگران قرار نگیرد.
سردار جلالی با اشاره به اینکه سیستمهای شهری باید شبکه ای – جزیرهای باشند، گفت: هر سیستم در کنار ارتباطی که بادیگر سیستمها دارد، باید بتواند به طور مستقل و جزیرهای نیز کارکرد خود را انجام دهد.
وی مدیریت دستی هوشمندی در کنار هوشمندی دیجیتال را از دیگر موارد مهم قلمداد کرد و افزود: هر سیستمی در کنار هوشمندی دیجیتال باید به صورت دستی توان مدیریت و کنترل را داشته باشد.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور بومی سازی زیرساختهای مربوط به شهر هوشمند را از دیگر پیشنهادات اعلام کرد و گفت: به تعبیری بدون صنعت بومی در این زمینه نمیتوان به امنیت کامل دست پیدا کرد.
در این نشست آزاد اندیشی، اساتید دانشگاه آزاد اسلامی نیز در حوزههای هوش مصنوعی و امنیت سایبری، امنیت زیرساختی و روشهای نوین پردازش سیگنال، دفاع سایبری در شهرهای هوشمند و بازدارندگی سایبری و فناوری میکروالکترونیک به ایراد سخن پرداختند.
انتهای پیام/ 231