یادداشت/ مصطفی خدابخشی

هدف ظریف از پیشنهاد سفر به ریاض چیست؟

چرا در شرایطی که میزان تنش‌ها بین دو کشور ایران و عربستان طی 30 سال اخیر در بالاترین سطح خود قرار دارد پیشنهاد سفر ظریف به ریاض مطرح شده است؟
کد خبر: ۳۶۷۱۹۱
تاریخ انتشار: ۰۱ آبان ۱۳۹۸ - ۰۹:۲۲ - 23October 2019

هدف ظریف از پیشنهاد سفر به ریاض چیست؟گروه بین الملل دفاع‌پرس- مصطفی خدابخشی؛ طی چند روز گذشته رسانه‌ها خبری به نقل از یک رسانه یمنی منتشر کردند که طی آن «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه کشورمان از تمایل خود برای سفر به ریاض در صورت فراهم بودن شرایط آن خبر داد.

وی هدف از این سفر را حل اختلافات در ابعاد مختلف مطرح کرد. موضوعی که روز گذشته از سوی «سیدعباس موسوی» سخنگوی وزارت امور خارجه نیز مورد تایید قرار گرفت و تمایل ایران را برای مذاکره با ریاض از طریق میانجی نشان داد.

اما این موضوع چرا در شرایطی که میزان تنش‌های بین دو کشور ایران و عربستان طی 30 سال اخیر در بالاترین سطح خود قرار دارد مد نظر دستگاه دیپلماسی کشور قرار گرفته است؟

یقینا آب گل آلود ایجاد شده در منطقه تنها برای غرب، آورده خواهد داشت و باعث خواهد شد تا از این شرایط نه‌تنها به فکر صید ماهی بلکه به فکر شکار کوسه باشد.

متاسفانه عدم وجود بلوغ سیاسی در بین برخی از سران کشورهای عربی منطقه از جمله عربستان، امارات متحده عربی، بحرین و ... این فضا را برای خارج از گودنشینان میدان غرب آسیا فراهم آورده تا سرمایه‌های موجود در منطقه را به بهانه تامین امنیت برای کشورهای نامبرده چپاول کرده و ضمن تبدیل منطقه به حیاط خلوت غرب و خصوصا آمریکا فضای تشنج و درگیری را در منطقه افزایش و بسترهای آتش افروزی از جنس جنگ عربستان و هم پیمانانش علیه یمن را رقم بزنند.

کشورهای عربی منطقه در شرایطی که از تامین مولفه‌های اولیه امنیت خود به شدت رنج می‌برند به دنبال جلب رضایت و نهایتا حمایت غرب هستند که این رویکرد آنها نتیجه‌ای جز صرف هزینه‌های گزافی که آنان را هر روز بیش از پیش در گرداب وابستگی فرو می‌برد به همراه نداشته و نخواهد داشت.

اما بر خلاف این کشورها که با تکیه بر مدل وابستگی به دنبال کسب آبرو برای خود هستند جمهوری اسلامی ایران با بهره‌گیری و تقویت مولفه‌های قدرت هم اکنون به یکی از قدرتمندترین، مهمترین و تاثیرگذارترین کشورهای منطقه مبدل شده و عملا نه تنها تامین کننده امنیت خود در محدوده مرزهای جغرافیایی خود است، بلکه زمینه‌ساز برقراری امنیت در سایر کشورهای همسایه خود شده است.

عدم توانایی و توازن قدرت کشورهای عربی وابسته در منطقه با ایران و وجود تفاوت ماهوی بین استقلال ایران و وابستگی آن‌ها به غرب یکی از مشکلات اساسی در ایجاد اختلافات منطقه‌ای به حساب می‌آید که تماما نشات گرفته از بازی ضعیف این کشورها در منطقه و تبدیل شدن آن‌ها به عروسک خیمه شب بازی غرب است.

اما ایران با تحلیل صحیح شرایط منطقه به صورت چند باره این نکته را متذکر شده است که تامین امنیت در منطقه می‌بایست توسط کشورهای حاضر در این محدوده جغرافیایی ایجاد شود و هیچ کشور فرا منطقه‌ای اجازه نقش پردازی به عنوان پلیس در منطقه را ندارد؛ لذا ایران به عنوان بزرگتر منطقه دست خود را به سوی کشورهای عربی وابسته به غرب دراز کرده است تا ضمن نشان دادن بزرگی خود این نکته را متذکر شود که وابستگی چیزی جز شعله ور شدن آتش جنگ در منطقه به همراه ندارد.

به هر صورت ایران به صورت متناوب ثابت کرده است که مخالف هر گونه ایجاد آشوب در منطقه است و بیان این مطلب که رئیس دستگاه دیپلماسی ایران خواهان سفر به ریاض است در همین چارچوب تعریف می‌شود. لذا با توجه به وجود اشتراکات مذهبی و تاریخی بین ایران و کشورهای منطقه باید کشورهای عربی وابسته که سر خود را همچون کبک در برف ضلالت فرو برده‌اند به دنبال نقشه‌ای برای آینده منطقه با مشارکت ایران باشد چرا که منطقه سکونتگاه ساکنان آن است و امنیت آن توسط همین ساکنان تامین می‌شود. 

انتهای پیام/

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار