به گزارش گروه فرهنگ و هنر دفاعپرس، قسمت 177 از برنامه تلویزیونی «بدون توقف»، 30 مهر با حضور حجتالاسلام غلامرضا قاسمیان، رئیس حوزه علمیه مشکات با موضوع شبهات و چالشهای مربوط به مسئله ازدواج از شبکه سه سیما به روی آنتن رفت.
حجتالاسلام قاسمیان در این برنامه با اشاره به موضوع چندهمسری و لزوم آن در شرایط خاص کشور گفت: در ابتدا باید اشاره کنم مسئله اصلی ما بحث ازدواج با تمام جوانب، تهدیدات، عوامل و قوانین است و صیغه، ازدواج موقت و یا چندهمسری در این بحث نقشهای زنگولهای دارند و خیلی اندک قرار است بار مسؤلیتی را بر دوش بکشند، اما متأسفانه ما روی اینها ذرهبین میاندازیم و نقشهای بسیار زیادی را به اینها میدهیم، اول باید متوجه شویم که این موضوعات قرار است در دین چقدر بار بکشد و در روابط همسری به میزانی که قرار است بار بکشد بار تحمل کند.
وی در ادامه تصریح کرد: اصلا مسئله تعدد زوجات جزء مسائل اصلی ما نیست چراکه کسانی که بخواهند با دید شهوترانی وارد ارتباط با زن دیگری شوند از بحث ازدواج و نظام خانواده وارد نمیشوند، نظام خانواده یک نظام سختی است که افراد یک همسر را هم به زور میتوانند اداره کنند چه رسد به دو تا، ولی خوب ازدواج موقت و یا چندهمسری هم کارکردهای خودش را دارد دیدگاه من در این زمینه ترویجی نیست اما به جد از آن دفاع میکنم.
این مدرس حوزه و دانشگاه با اشاره به اینکه در حال حاضر بالای سه میلیون و چهارصد هزار خانم بالای 30 سال داریم که یا مجرد هستند یا مطلقه و یا همسرشان را از دست دادهاند و همین طور 800 هزار آقا با همین شرایط، عنوان کرد: اگر این افراد به همین شکل بدون خانواده بمانند در 20 تا 30 سال آینده ایران تبدیل به یک سرای سالمندان بزرگ خواهد شد و دلیل آن تراکم جمعیتی متولدین دهه 60 است که اغلب آقایان متولد این سالها برای ازدواج افراد کم سنتر از خود را انتخاب کردند و به همین دلیل جمعیت خانمهای مجردی که میتوانستند با این مردان ازدواج کنند رو به افزایش گذاشت.
مشاور بنیاد ملی نخبگان همچنین اضافه کرد: این موج جمعیتی از آن سالها جلو آمد تا اینکه در این سالها نیز تعداد دخترانی که به هر دلیل ازدواج نکردند هم به آنها اضافه شد و خوب طبیعتا به صورت عرفی ازدواج برای دختران بالای 35 سال سختتر شده و گاهی این افراد نمیتوانند به عنوان همسر اول ازدواج کنند.
حجتالاسلام قاسمیان در ادامه یادآور شد: با توجه به این مجموعه از جهاتی که میبینیم، چندهمسری با رعایت اینکه اینجا تنها بحث خانواده است و بحث صیغه و ارتباطات دیگر نبوده و ازدواج به صورت ثبت در شناسنامه و کاملا مشخص انجام میشود، برای خودش در یک شرایطی و نه در شرایط پایدارو عادی یک راهکار است و گاهی به نوعی مسؤلیتپذیری است.
وی بیان کرد: مثلا وقتی پیامبر (ص) با خانم ام سلمه (س) ازدواج کرد، ایشان همسر پسرعمه خودشان بود که در جنگ احد شهید شده بودند و به نوعی این امر در آن زمان یک مسؤلیت اجتماعی به شمار میرفت. در زمان جنگ خودمان هم در برخی از موارد اگر کسی شهید میشد در خانواده افرادی بودند مثل برادر یا پسر عمو که همسران شهدا را با در نظر گرفتن مسؤلیت اجتماعی تحت پوشش قرار میدادند.
عضو بنیاد ملی خانواده با تأکید بر اینکه این حکم اساسا در جامعه اشتباه القاء میشود، تصریح کرد: برخی فکر میکنند حکم خدا این است که بروید چهار تا زن بگیرید در حالی که آیههای دو و سه سوره مبارکه نساء به روشنی به این موضوع اشاره کرده یعنی باید تفسیر این آیهها مشخص شود تا بدانیم خداوند تعالی چه میفرماید بعدا بحث کنیم ببینیم که خوب است یا بد و چه کارکردی دارد و در مقابلِ چه جریان دیگری است. اصلا نگاه آیه نگاه محدودکننده است، نه ترویجی و شرایط هم اعلام شده، اتفاقا چنین حکمی خیلی عاقلانه و مسؤلیتپذیرانه است و خودش یک راه برونرفت در مواردی مثل شرایطی است که امروز در آن قرار گرفتیم، بدون اینکه بخواهیم ترویج کنیم. پس اسم آن را خیانت نگذاریم اصل تشریح این حکم اگر توضیح داده شود بسیار عاقلانه است.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه از لحاظ شرعی برای ازدواج دوم نیاز به اجازه همسر اول نیست، اما به لحاظ قانونی این اجازه ضروری است، گفت: این امر وجود دارد چون احساس کردند اگر بدون اذن همسر اول باشد معضل ایجاد میکند، قانونگذار شرایطی اِعمال میکند و میگوید من مسؤلیت چنین چیزهایی را میپذیرم حتی میتواند شرایط دیگری اضافه کند مثل اینکه مهر بالای 7 یا 14 تا را نمیپذیرم و محدودیتهای قانونی بگذارد.
وی در پایان یادآور شد: اما آیا قانونگذاران ما به تبعات قوانینی که گذاشتند فکر کردند چند وقت دیگر ممکن است بر اساس فشارهای اجتماعی ریزسامانههای قدرت شکل بگیرد و یک قانون تصویب شود که حق طلاق با خانم است و به همین شکل این حق طلاق را هم قانونی کنند.
انتهای پیام/ 121