عمان الله قرایی مقدم آسیب شناس و جامعه شناس اجتماعی در گفت و گو با خبرنگار بهداشت و درمان دفاع پرس درخصوص علل افزایش مصرف مواد مخدر در بین زنان و دختران گفت: در هر جایی که هستیم، از نظر فیزیکی و جامعه شناسی در یک میدان نیرو قرار داریم و با تغییر مکان، این میدان نیرو نیز تغییر پیدا می کند.
این آسیب شناس افزود: طبق تئوری نیوتن و انیشتن که از ارسطو گرفته شده است، 2 دسته نیرو بر ما وارد می شود، یک دسته نیروهایی که برانگیزاننده هستند و باعث به حرکت درآمدن ما می شوند و دیگری نیروهای بازدارنده که به این ها فضای حیاتی یا زندگی می گوییم.
اعتیاد، به دنبال کم رنگ شدن باورهای دینی
قرایی مقدم با بیان این که در جامعه ایران عوامل ایجاد کننده یک فعل خطا بیشتر از عوامل بازدارنده است اظهار داشت: خانواده و پدر و مادر، تحصیلات والدین، اعتقادات و باورهای دینی ضعیف، بیکاری، فقر ، شوهر معتاد و طلاق همه به عنوان نیروهای محرک برای گرایش فرد به اعتیاد به حساب می آیند.
وی گفت که نیروی انتظامی، قوه قضاییه و نهایتا اعدام دانه درشت های مرتبط با مواد مخدر از مجموعه عوامل بازدارنده در این موضوع به حساب می آیند.
قلیان و سیگار دروازه اعتیاد
قرایی مقدم با تاکید بر این که زنان باید حیا و حرمت داشته باشند که به سمت سیگار و قلیان نروند، خاطرنشان کرد: آمارها نشان می دهد که 33 درصد از دختران تجردگرا شده اند و قلیان و سیگار دروازه اعتیاد هستند.
این آسیب شناس گفت که از عوامل دیگر افزایش اعتیاد در زنان ودختران فقر و بیکاری است.
طلاق، عامل 27.5 درصد از اعتیادها
قرایی مقدم افزود: کم رنگ شدن اعتقادات و باورهای مذهبی، الگو برداری از رسانه های بیگانه که سیگار را به عنوان یک پرستیژ مطرح می کنند، دوستان و خلوت نشینی ها، بی سرپرستی، بدسرپرستی و تک سرپرستی از عوامل دیگر گرایش زنان و دختران به مصرف مواد مخدر است، همچنین یکی از عوامل دیگر، مهاجرت است، چرا که تجانس به هم می خورد و خود کنترلی ضعیف می شود.
وی به پول توجیبی فرزندان اشاره کرد و گفت: گاهی همین پول های توجیبی که به فرزندان داده می شود از عوامل زمینه ساز بروز اعتیاد است.
این جامعه شناس گفت که طلاق، عامل 27.5 درصد از علت گرایش به اعتیاد است.
قرایی مقدم افزود: روابط معنوی خانواده ها از بین رفته و موزاییکی شده است، یعنی مثل موزاییک کنار هم هستند ولی با هم نیستند و احساس از بین رفته است که این هم یکی دیگر از عوامل گرایش به مصرف مواد مخدر است.
وی در پاسخ به این که آموزش های پیشگیری از مصرف مواد مخدر باید از چه سنی آغاز شود، بیان داشت: این آموزش ها سن خاصی ندارد و از خانواده باید شروع شود.
این جامعه شناس در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این که چه روش هایی می تواند در پیشگیری از مصرف مواد مخدر موثر باشد، اظهار داشت: درست شدن ارکان خانواده، رفع بیکاری، برطرف شدن عوامل کاهش دهنده طلاق، فراهم کردن زمنیه شادی و نشاط در جامعه، صدا و سیما، رسانه ها و مطبوعات و آگاه سازی جوانان، نقش مهمی در امر پیشگیری دارند.
قرایی مقدم در پایان گفت: در مناطقی که مذهب قوی است، اعتیاد کمتر بوده و یک عامل خود کنترلی قوی محسوب می شود.
انتهای پیام/