به گزارش گروه بینالملل دفاعپرس، «ابراهیم الحمدی» از رؤسای جمهور محبوب میان یمنیهاست که در سالهای ۱۹۷۴ تا ۱۹۷۷ این پست را بر عهده داشت، وی در ۱۱ اکتبر ۱۹۷۷ و دو روز قبل از سفر به عدن که اولین سفر یک رئیسجمهور از «یمن شمالی» به جنوب این کشور بود، در طرحی از پیش تهیه شده ترور شد.
«احمد حسین الغشمی» کسی که در سالهای ۱۹۷۷ تا ۱۹۷۸ رئیسجمهوری یمن را بر عهده داشت، در آن روز الحمدی را به صرف ناهار به منزلش دعوت کرد، این آخرین غذای الحمدی بود و وی چند دقیقه پس از کشته شدن برادرش با خنجر، به ضرب گلوله یک افسر ترور شد.
پرونده این ترور هیچگاه بررسی نشد و الحمدی در قبرستان شهدای صنعاء به خاک سپرده شد. او که در آن زمان رؤیای اتحاد دو یمن را در سر میپروراند، از محبوبیت زیادی میان یمنیها برخوردار بود.
اداره تبلیغات وزارت دفاع یمن، امروز (سهشنبه) گزارشی رسمی در این باره منتشر کرده که از زمان کودتا علیه الحمدی در نوع خود اولین است و قرار است این گزارش در کنفرانس مطبوعاتی رسمی قرائت شود.
وزارت دفاع یمن در ابتدای این گزارش اعلام کرده، در پایان سال ۲۰۱۷ به سندی مهم درباره ترور الحمدی دست پیدا کرده و از آن زمان به بعد به شکلی نامحسوس شروع به جمع کردن اسناد، شهادتها و ادله مربوط به این جنایت کرده است.
در این گزارش دخالت دیوان پادشاهی سعودی و شاهزادگان، «خالد بن عبدالعزیز» شاه پیشین سعودی و «فهد بن عبدالعزیز» ولیعهد پیشین سعودی و برادرش «سلطان» در این ترور فاش شده است؛ سلطان در ارتباط مستقیم با وابسته نظامی در سفارت کشورش در صنعا بوده و دستگاه اطلاعات سعودی چند ساعت قبل از انجام ترور، سه عضو اطلاعات به صنعا اعزام کرده است.
بر اساس گزارش «الخبر الیمنی»، بر اساس اسنادی که صنعا به آن دست پیدا کرده، مسؤولان عالیرتبه در دیوان پادشاهی سعودی بر این عملیات نظارت داشتهاند که از جمله آنها «علی بن مسلم» مسؤول پرونده یمن در دیوان پادشاهی و از افراد نزدیک به سلطان بن عبدالعزیز و «صالح الهذیان» وابسته نظامی در سفارت سعودی در صنعا هستند.
این اسناد تأکید میکند که چهار مسؤول سعودی در ترور الحمدی حضور داشتهاند که از جمله آنها سه نفر از دستگاه اطلاعاتی سعودی و دیگری صالح الهدیان هستند؛ سه نفر اطلاعاتی چند ساعت قبل از ترور وارد صنعا شدهاند و چند ساعت بعد آن را ترک کردهاند.
بر اساس این گزارش، در یکی از اسناد عبارت «نوشته شده توسط سعودی با همکاری اطلاعات آمریکا» پیدا شده است. از سرشناسترین فرماندهان نظامی که در ترور مذکور دست داشتهاند، احمد الغشمی رئیس ستاد ارتش وقت، صالح الهدیان و «علی عبدالله صالح» فرمانده تیپ تعز در آن زمان بوده است.
وزارت دفاع یمن افزود، عربستان سعودی سعی کرد این جنایت را به طرفهای یمنی و احمد حسین الغشمی ارتباط دهد تا نگاهها از دیگر طرفها دور شود. همچنین داستانهای دروغین منتشر شد تا مردم از اصل ماجرا و طرفهای متهم در آن دور شوند.
حوالی ظهر ۱۱ اکتبر خودرویی به منزل الغشمی در جنوب صنعا می آید و علی عبدالله صالح و یکی از محافظانش را در حالی که لباس زنانه پوشیده بودند و جسدی را در پتویی پیچیده بودند از این خودرو پیاده و وارد منزل میشوند. هنگام ورود الحمدی به این منزل، صدای وی بلند میشود و ناگهان صدای چند گلوله شنیده میشود که مربوط به ترور او بوده است. جسد پیچیده شده در پتو، برادر الحمدی بود.
در این گزارش درباره دلایل ترور الحمدی اعلام شده، روابط میان وی و عربستان سعودی به دلیل اختلافات در بسیاری از پروندهها بویژه دخالت ریاض در امور یمن دچار سردی شده بود و الحمدی در دیدار خود با سران یمن جنوبی در آن زمان عصبانیت خود از حجم دخالتهای سعودی را اعلام کرده بود.
ابراهیم الحمدی همچنین در مقابل تلاشهای سعودی برای جنگ میان شمال و جنوب یمن ایستاده بود و محکم پای حرف خود بود. دیگر عاملی که باعث ناراحتی عربستان شده بود مربوط به پرونده مرزها بود و در آن زمان با چاپ نقشهای در کتابهای درسی به دانشآموزان یمنی گفته میشد که جازان، عسیر و نجران (در جنوب عربستان) مناطقی یمنی هستند.
در ادامه این گزارش آمده، الحمدی قبایل جنوب یمن را به تیراندازی به سمت بالگردهای سعودی تشویق میکرد که تجاوز مرزی به یمن داشتند. همچنین دولت سعودی دوست نداشت میان صنعا و عدن نزدیکی به وجود آید. الحمدی دنبال اکتشاف نفت و خروج از هیمنه سعودی بود و قصد ورود به پرونده خطرناک مرتبط با رژیم صهیونیستی یعنی «باب المندب و دریای سرخ» را داشت؛ از نظر الحمدی ذینفعها در دریایی سرخ در درجه اول یمنیها هستند.
وزارت دفاع یمن تأکید کرد، آنچه در ۱۱ اکتبر رخ داد تنها ترور الحمدی نبود بلکه یک کودتای خونین بود زیرا ابراهیم محمد الحمدی ترور شد، فرماندهان نظامی عالیرتبه مانند عبدالله الحمدی کشته شدند، دهها نفر از افسران یگانهای نظامی بازداشت شدند، بر بسیاری از مقرهای اصلی دولتی مانند فرماندهی نیروهای مسلح و رادیو و تلوزیون مسلط شدند، خطوط تماس منازل و سازمانهای دولتی قطع شد، اجرای تحقیقات دراین جنایت ممنوع شد، با انتشار داستانهای دورغین تلاش شد چهره الحمدی در برابر مردم تخریب شود، روز تشییع جنازه شاهد تدابیر شدید امنیتی بود و ادله و شهادتهای مربوط به این جنایت از بین برده شد.
در پایان این گزارش بار دیگر اسامی سازمانها و کسانی که در این ترور دست داشتهاند به شرح زیر آمده است:
سران سعودی:
صالح الهدیان وابسته نظامی سفارت سعودی در صنعا، علی بن مسلم مشاور دیوان پادشاهی سعودی که مستقیم از شاهزاده سلطان بن عبدالعزیز دستور میگیرد، سلطان بن عبدالعزیز مسؤول پرونده یمن، فهد بن عبدالعزیز شاه وقت سعودی به عنوان مسؤول اول.
سازمانهای سعودی:
سفارت سعودی در صنعا، اطلاعات سعودی و دیوان پادشاهی
نقش احمدالغشمی رئیس وقت ستاد مشترک ارتش
توطئه علیه ابراهیم الحمدی، جاسوسی برای کشوری بیگانه، کشاندن ابراهیم الحمدی به محل جنایت، صادر کردن دستورات برای بازداشتها و انجام جنایت.
نقش علی عبدالله صالح
مشارکت در کودتای خونین علیه الحمدی، جاسوسی برای کشوری بیگانه، مشارکت در ترور الحمد، وی عامل اصلی این ترور به شمار میرود،مشارکت در ترور عبدالله الحمدی، صادر کردن دستورات کودتای خونین ۱۱ اکتبر ۱۹۷۷، تلاش برای از بین بردن ادله مربوط به جنایت.
انتهای پیام/ 141