به گزارش خبرنگار فرهنگ و هنر دفاعپرس، توجه به شخصیت حقیقی زن، اهمیت به جایگاه واقعی زن، احیای نگاه انسانی به زن و دادن مسئولیت اجتماعی به زن از مولفههای رهبری حضرت امام خمینی (ره) بود که قبل از ایشان ابدا وجود نداشت. عدم نگاه ابزاری به زنان در جهانبینی امام راحل باعث شد که تحولی مهم در ساختار جامعه بوجود بیاید. بعد از انقلاب اسلامی بود که زنان به معنی واقعه کلمه نقش اجتماعی خود را ایفا کردند.
بازخوانی اندیشههای حضرت امام (ره) در خصوص زنان تذکری است برای همه ما که در برخی موارد نگاه درستی به زنان نداریم. «محمد مکتبی» و «سیعد هدایتی» فرمایشات امام راحل در مورد زنان را را در کتاب «زن و خانواده از دیدگاه امام خمینی (ره)» مورد بررسی و تحلیل قرار دادهاند. این کتاب توسط «مرکز پژوهشهای صدا و سیما» در 112 صفحه منتشر شده است.
قسمتی از متن کتاب را در ادامه میخوانید:
«ارزیابی دیدگاه حضرت امام خمینی (ره) درباره زنان و تحول بنیادی و گستردهای که در این زمینه به وجود آورد، مسئله بسیار مهمی است که با وجود کارهای انجام گرفته، باز هم نیازمند کار بیشتر و عمیق تر است. در واقع، حضرت امام (ره) با بهره گرفتن از سرچشمه زلال معارف اسلامی و تفقه و تأمل ژرف در منابع اصیل اسلامی، هویت واقعی زن را آشکار ساخت و زمینه آزادی و رهایی او را در عصر حاضر فراهم آورد. باید توجه داشت که حضرت امام (ره) در روزگاری به یاری و حمایت از زن برخاست که زنان یا در اسارت جاهلیت قدیم و در قید و بند تحجر و خرافات گرفتار بودند یا در اسارت جاهلیت جدید که غرب برای آنها ساخته و پرداخته کرده بود، دست و پا می زدند.
به جرئت می توان ادعا کرد که پس از پیامبر اکرم (ص) تاکنون در اندیشه و کلام هیچ یک از مصلحان اجتماعی یا رهبران سیاسی و مذهبی بر شخصیت زن این مقدار که در اندیشه و کلام امام (ره) مورد تکریم و احترام واقع شده، تأکید نشده است. اگر اسلام راستین در پی ظهور خود، به اکرام و ارزش نهادن به منزلت و شخصیت زن در جاهلیت قدیم پرداخت، در عصر حاضر نیز امام (ره) به عنوان احیاگر دین، با اقتدا به اندیشه مترقی اسلام، بار دیگر در جاهلیت جدید، ارزش های والای زن را زنده و جایگاه واقعی او را تبیین کرد.
امام خمینی (ره) زن را صاحب تواناییها و ویژگیهای مثبت فراوانی میداند که اگر به خوبی شناسایی و به کار گرفته شود، تأثیر بسزایی در تحولات اجتماعی از خود بر جای خواهد گذاشت. تلاش امام (ره) در تمام دوران مبارزه، انقلاب، جنگ و سازندگی بر این اساس استوار بود که زنان را با تواناییها و شایستگیهای خدادادیشان آشنا سازد تا با برگرداندن نگاهها به تواناییهای زن، از یک سو اعتماد به نفس لازم را در جامعه زنان زنده کند. از دیگر سو، با اصلاح برداشت جامعه از زن و استعدادهای او، جایگاه لازم را برای حضور سازنده بانوان در صحنههای مختلف اجتماعی فراهم آورد.
امام (ره) در توصیف و تحلیل وضعیت زن امروز، تصویری نقادانه از زن در جهان امروز و پیش از انقلاب اسلامی و نیز تصویری از زن در نهضت اسلامی و نظام جمهوری اسلامی ارائه داد. در واقع، امام (ره) برای تبیین جایگاه و ممتاز زن از دیدگاه اسلام و آنچه انقلاب اسلامی در عصر حاضر برای زن به ارمغان آورده است، به طور مشخص و مؤکد، بر شناخت پیشینه تاریخی وضعیت زنان اصرار میورزید. ایشان با بیان وضعیت سیاسی زنان پیش از انقلاب اسلامی میفرماید: «زن در دو مرحله مظلوم بوده است: یکی در جاهلیت مظلوم بود و اسلام منت گذاشت بر انسان و زن را از آن مظلومیتی که در جاهلیت داشت، بیرون کشید و مرحله جاهلیت، مرحلهای بود که زن را مثل حیوانات، بلکه پایینتر از او میدانستند. اسلام زن را از آن لجنزار جاهلیت بیرون کشید. در یک موقع دیگر در ایران زن مظلوم شد و آن دوره شاه سابق و شاه لاحق بود. به اسم اینکه زن را می خواهند آزاد کنند، ظلمها کردند به زن. زن را از مقام شرافت و عزت که داشت، پایین کشیدند. پنجاه سال جنایت آن هم با فریاد عدالت اجتماعی، پنجاه سال اختناق آن هم با فریاد آزادی زنان و آزادی مردان.»
امام (ره) با تأکید بر بعد فرهنگی حضور زن در جامعه، در تحلیل وضعیت زنان در جهان امروز و پیش از انقلاب، به مظلومیتی که از این ناحیه بر زنان وارد آمده بود، اشاره میکند. ایشان دلیل این امر را دوری زنان از فرهنگ ناب اسلامی به دلیل حضور غالب فرهنگ غربی و نیز برنامهها و اقدامات رژیم شاه میداند و میفرماید: «زن را از آن مقام شرافت و عزت که داشت، پایین کشیدند. زن را از آن مقام معنویت که داشت، تهی کردند.»
انتهای پیام/ 161