به گزارش گروه بینالملل دفاعپرس، حسن حردان تحلیلگر مسائل راهبردی منطقه در مقالهای در روزنامه البناء لبنان نوشت که تمام کسانی که تظاهرات میلیونی برگزار شده در شهر بغداد را دیدند، به یک نتیجه واضح و آشکار رسیدند و آن این که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا سومین سیلی را بعد از مصوبه پارلمان عراق مبنی بر لغو توافقنامه امنیتی با آمریکا و حملات موشکی انجام شده از سوی ایران ضد پایگاههای نظامی آمریکا در این کشور دریافت کرده است. این در حالی است که واشنگتن مجبور شده این تحقیر را هضم کرده و واکنش فوری و جدی به حملات ایران به پایگاههای نظامی خود نشان ندهد.
تحلیلگر مذکور تظاهرات دیروز را در بر دارنده 6 پیام مهم برای آمریکاییها دانست و تاکید کرد که این پیامها عبارتند از:
اول: موجودیت نظامی آمریکا و غرب در عراق تحت پوشش حمایت مردمی قرار ندارد و مصوبه پارلمان عراق تنها در بردارنده اراده ملت عراق بوده است. این بدان معنی است که آمریکا اعتبار رسمی و مردمی در عراق نداشته و ادامه حضور نظامی آمریکا در این کشور فاقد مشروعیت است.
دوم: ملت عراق با قدرت در کنار گروههای مقاومت این کشور برای آغاز مقاومت مسلحانه ضد اشغالگران آمریکایی ایستاده است، البته این در صورتی است که آمریکاییها تسلیم خواست و اراده عراقیها نشوند و به صورت مسالمت آمیز و بدون قید و شرط از این کشور خارج نشوند.
سوم: دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا نمیتواند بازی خود را با برگه اختلافات سیاسی و فتنهانگیزی میان عراقیها ادامه دهد تا ابقای موجودیت خود در این کشور را توجیه کند و به مداخله در امور داخلی عراق ادامه دهد و منابع نفتی این کشور را غارت کند.
چهارم: ملت آمریکا به این نتیجه رسیدهاند که ترامپ همواره به آنها دروغ میگوید، چرا که وی مدعی بود حضور نیروهای آمریکایی در خاک عراق با تایید افکار عمومی این کشور بوده و تصمیم پارلمان عراق نمایانگر اراده مردم این کشور نیست. درصورتی که ترامپ اصرار داشته باشد نیروهای خود را در عراق ابقا کند، باید هزینههایی بسیار بیشتر از هزینههای مربوط به سال 2003 و 2011 بپردازد، چرا که مقاومت عراق امروز بسیار قدرتمندتر و با تجربهتر از گذشته است و از حمایت گسترده مردمی برخوردار است.
پنجم: ملت عراق به خوبی می داند که اهداف استعماری موجودیت نظامی آمریکا در این کشور چیست. آنها متوجه هستند که موضوع مبارزه با گروه تروریستی داعش تنها یک ادعا برای غارت عراق بوده و آمریکاییها تلاش دارند از بحرانهای موجود در این کشور و فتنهانگیزی در میان عراقیها برای گسترش هژمونی خود و سرقت منابع نفتی عراق استفاده کنند. این چیزی است که ترامپ بارها به صورت رسمی به آن اذعان کرده است.
ششم: ترامپ با این تظاهرات سرنوشت سیاسی خود را در خطر میبیند، چرا که ممکن است در صورت ادامه این روند و اصرار بر ادامه حضور نیروهای آمریکایی در عراق و آغاز حملات نیروهای مقاومت ضد اشغالگری آمریکا و کشته شدن نظامیان آمریکایی در عراق، دور آینده انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را از دست بدهد. افکار عمومی آمریکا ورود این کشور به جنگ جدید را بر نمیتابد و ترامپ به آنها وعده داده بود که آمریکا را از ورود به هر جنگ دور نگه دارد، آن هم بعد از آنکه جنگهای عراق و افغانستان بالغ بر هفت تریلیون دلار هزینه به اقتصاد آمریکا و مالیات دهندگان این کشور تحمیل کرد.
العهد: دومین انقلاب ضد استعماری در عراق
پایگاه خبری العهد نیز در مقالهای تظاهرات میلیونی دیروز در عراق را دومین «انقلاب بیست» [ثورة العشرین] در این کشور ارزیابی کرد و نوشت که صد سال پیش تعدادی از روحانیون و شیوخ عشایر انقلاب فراگیری را در عراق ضد استعمار بریتانیا آغاز کردند که بخشهای مختلف مردم و نخبگان سیاسی و اجتماعی در آن حضور داشتند و این انقلاب نقطه تحول بزرگی در روند حاکمیت معاصر عراق داشت و به یکی از زیرساختهای مهم شکست امپراطوری و هیبت انگلیس و از بین رفتن قدرت و نفوذ منطقهای و بینالمللی کشور تبدیل شد.
نگاهی به بسترها و مقدمات و ابعاد و مضامین و همچنین نتایج به دست آمده از این انقلاب نشان میدهد که گزینههای مقاومت و اراده ملی در شرایط کنونی نیز درست مانند گذشته در عراق ظهور پیدا کرده و میتواند کلید تغییر و تحولات اساسی در این کشور را رقم بزند. مورخان و سیاستمداران و نویسندگان انگلیسی و عراقی با وجود اختلافنظرهای گستردهای که در خصوص این انقلاب دارند، اما معتقدند که آنچه که باعث شکست امپراتوری و هژمونی انگلیس در عراق و منطقه شد، مقاومت ملی عراقیها بود که به صورت بیسابقهای افزایش پیدا کرد.
نویسنده در این مقاله تاکید کرد که در شرایط کنونی نیز میتوان گفت تاریخ تکرار شده و انقلابی در دست شکلگیری ضد اشغالگری آمریکا در عراق است که میتوان آن را انقلاب 20 دوم نامگذاری کرد.
ر اساس این گزارش با وجود گذشت صد سال از انقلاب گذشته و تحولات و متغیرات جهانی گستردهای که در تمامی سطوح به وقوع پیوسته، اما وجوه تشابه زیادی بین دو انقلاب وجود دارد که با این حال نشان میدهد انقلاب جدید میتواند بهتر و تاثیرگذارتر از انقلاب اول باشد.
العهد تاکید میکند که تظاهرات میلیونی روز جمعه را میتوان تظاهرات میلیونی برای اخراج اشغالگران یا حمایت از تمامیت ارضی عراق دانست که نشاندهنده موضع یکپارچه ملت عراق در قبال موجودیت آمریکا در این کشور است. این در حالی است که مواضع گروههای سیاسی نیز در روز 5 ژانویه خود را در پارلمان عراق نشان داد و مجلس نمایندگان این کشور مصوبه الزام دولت برای اخراج اشغالگران آمریکایی از عراق را صادر کردند.
العهد میافزاید که هیچ کس نمیتواند مجموعه واقعیتهای ترسناک در خصوص اشغالگری آمریکا در عراق طی 17 سال گذشته را منکر شود. دورهای که در جریان آن کشور وارد بخش عظیمی از بحرانها و مشکلات سیاسی، امنیتی و اقتصادی شد و گروههای تروریستی به این کشور روی آورده و فتنههای مذهبی و ملی ایجاد شد و جلوی هر اقدامی برای خیزش و پیشرفت گرفته شد و زیرساختهای کشور و تاسیسات حیاتی آن به کلی از بین رفت.
از سوی دیگر آمریکا همواره تلاش کرده است اراده خود را به اراده ملی عراق تحمیل کند و خود را در سطحی بالاتر از ملت و دولت عراق ببینند، آنها برای رسیدن به این هدف تلاش کردند از اختلافات سیاسی و اجتماعی و جغرافیایی موجود در عراق سوء استفاده کنند و در عین حال به نمادهای دینی و ملی عراق نظیر مرجعیت دینی و نیروهای نظامی الحشد الشعبی توهین و تجاوز کردهاند. اشغالگری آمریکا در عراق قربانیان زیادی را به جا گذاشته و تلفات مادی عظیمی را در کنار هرج و مرج و فقدان امنیت و بیثباتی به عراق تحمیل کرده است.
این مقاله در پایان تاکید دارد که البته خروج آمریکا از عراق به آسانی رقم نخواهد خورد، چراکه آنها محاسبات و منافع و معادلات زیادی در منطقه دارند و این تحولات تنها منحصر به عراق نیست. اما تحرکات سیاسی و برنامه عراق به ویژه بعد از ترور سردار سپهبد قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران و ابومهدی المهندس نایب رئیس هیئت الحشد الشعبی عراق که در اوایل ماه جاری میلادی انجام شد، میتواند نقش قابل توجهی در ایجاد واقعیت های جدید در عراق و منطقه داشته باشند. واقعیتهایی که به مذاق سیاستمداران واشنگتن خوش نخواهد آمد، اما آنها مجبور به تعامل با آن خواهد بود. واقعیتهایی که به احتمال فراوان برای آمریکا و متحدان و مزدوران آنها در منطقه سخت و دردناک خواهد بود و پروژه پایان دادن به موجودیت نظامی آمریکا در جغرافیای عراق و منطقه را گستردهتر خواهد کرد.
انتهای پیام/ 121