المیادین: ایران با وجود ۴۰ سال تحریم در خیلی از رشته‌های علمی منطقه اول است

شبکه المیادین در ویژه‌برنامه‌ای که به پیشرفت علمی ایران در طول ۴۰ سال گذشته پرداخت، اعلام کرد: ایران با وجود تحریم‌های غرب، در بسیاری از رشته‌های علمی در منطقه اول و در دنیا جزء اولین‌هاست.
کد خبر: ۳۸۲۹۳۰
تاریخ انتشار: ۱۷ بهمن ۱۳۹۸ - ۱۳:۳۸ - 06February 2020

ایران با وجود ۴۰ سال تحریم در خیلی از رشته‌های علمی منطقه اول استبه گزارش گروه سایر رسانه‌های دفاع‌پرس، شبکه المیادین در ویژه‌برنامه‌ای که به مناسبت سالروز انقلاب اسلامی و در پیش بودن انتخابات مجلس پخش می‌شود به پیشرفت‌های علمی ایران اشاره کرد.

المیادین در استودیو تهران در این برنامه میزبان «حسین بختیاری» معاون تجاری‌سازی پارک‌ها و مراکز رشد جهاد دانشگاهی و «علی‌رضا خاک‌دامن» مسئول نظارت امور بیوتکنولوژی در ریاست جمهوری بود.

«ملحم ریا» گزارشگر و مدیر دفتر المیادین در تهران در این خصوص گفت: با وجود تحریم‌های متعددی که دولت‌های متوالی آمریکا در طول ۴۰ سال گذشته علیه ایران وضع کرده، ایران به کشور اول منطقه در بسیاری از حوزه‌ها و رشته‌های علمی تبدیل شده است و در برخی رشته‌ها نیز در دنیا رتبه اول را دارد. مثل علوم هسته‌ای، دانش نانو، پزشکی و تولید علم و حوزه هوافضا. در این ویژه‌برنامه در خصوص دستاورد‌های علمی جمهوری اسلامی صحبت خواهیم کرد.

خاک‌دامن در پاسخ به سوالی درباره جایگاه علمی ایران در منطقه و دنیا بیان داشت: جمهوری اسلامی بعد از انقلاب موفق شده دستاورد‌های بزرگی در حوزه‌های مختلف مثل نانو تکنولوژی، هوافضا به دست آورد. تقریبا می‌شود گفت در چهار پنج حوزه علمی اصلی اول در دنیا ازجمله بیوتکنولوژی، نانو، علوم فضا در آسیا اولیم و در دنیا در رتبه سوم و چهارم هستیم. در بیوتکنولوژی در منطقه اولیم. در آسیا جزء پنج کشور اولیم. در دنیا نیز حدودا در رتبه هشتم هستیم و دقت کنید که عمر جمهوری اسلامی حدود ۴۰ سال است.

مدیر دفتر المیادین در تهران گفت: در حوزه تولید علم ایران چه جایگاهی دارد؟ برخی آمار حکایت از جایگاه نخست ایران در منطقه و همچنین در دنیا دارد. خاک‌دامن گفت، مهم‌ترین جایگاهی که داشته در دهه اخیر به رتبه هشتم رسیده. این رتبه متغیر است، اما در دو سه سال اخیر هشتم بوده است.

بختیاری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه پارک فناوری در ایران به چه معناست و ابعاد کار آن‌ها چطور است، اظهار داشت: یکی از مولفه‌های پیشرفت فناوری در کشورها، پارک‌های فناوری است که انرژی‌ها و استعداد‌های نهفته را شکوفا می‌کند و به توسعه کشور می‌انجامد. در کشور ما نهاد‌هایی هستند که فضای مناسب را برای پژوهشگران ایجاد می‌کنند تا بتوانند در حوزه‌های مختلف پژوهش کنند. می‌تواند گفت ۴۵ پارک داریم که ۳۵ عدد آن در شهرستان‌ها و باقی در تهران (پایتخت) است. کار این‌ها هم رفع موانع برای پژوهش‌های علمی است. در ایران گام‌های بزرگی برداشته شده است تا مشکلات علمی حل شود.

خاک‌دامن در خصوص سند ۲۰ ساله ایران اذعان داشت: طبق این برنامه باید ایران به رتبه اول منطقه در بسیاری از رشته‌ها برسد چرا که استعداد‌های خوبی برای رسیدن به این رتبه دارد... هیچ کشوری نمی‌تواند ادعا کند که می‌تواند اهداف خود را صددرصد تأمین کند، اما ما برای بسیاری از رشته‌ها چشم‌انداز داریم که در برخی باید تا سال ۱۴۰۴ در منطقه یا آسیا اول باشیم. یکی از فناوری‌های نو، نانوتکنولوژی است که ایران تا حد پیشرفته‌ای در آن به پیش رفته است. یکی از شاخه‌هایی که در آن موفقیت‌های زیادی به دست آمده، فناوری رساندن دارو به بخش‌های مختلف بدن است که از طریق نانو به بهترین شکل و موثرترین وجه انجام می‌شود.

گزارشگر المیادین تصریح کرد: ایران در نانو واقعا پیشرفت کرده است یا فقط شعار است، که خاک‌دامن گفت، هر فناوری تولیداتی دارد که شما می‌توانید از روی تولیدات آن قضاوت کنید. نانوتکنولوژی می‌تواند با کمک به رشته‌های دیگر، تولیدات آنان را افزایش دهد. ما در حال تلاش هستیم که نانوتکنولوژی را به سطح صنعتی برسانیم که بتواند تولیدات فراوانی داشته باشد.

بختیاری در ادامه از اهمیت نانوتکنولوژی و اثر آن بر دیگر رشته‌ها بیان داشت: نانوتکنولوژی فناوری عام و مهمی است که می‌تواند دیگر فناوری‌ها را تغذیه کند. وجود این فناوری در صنعت کشاورزی، البسه و تولید غذا می‌تواند آن را بهینه و تکمیل کند.

مدیر دفتر المیادین در تهران به فناوری هسته‌ای اشاره کرد و گفت: شاید برخی این صنعت را فقط در غنی‌سازی ببینند، اما این رشته استفاده‌های پزشکی هم دارد که ایران هم در آن بسیار پیشرفت کرده است. المیادین از اهمیت آن پرسید و بختیاری گفت، یکی از ابعاد این فناوری نظامی است، اما همه‌اش این نیست. بُعد پزشکی آن هم هم است مثلا در تشخیص بسیاری از بیماری‌ها، کمک به صنعت کشاورزی و تولید بیشتر و تولید انرژی برق و حرارت و خیلی از امور دیگر کاربرد دارد و در کشور ما هم در حال تحقیقات هستند. با همه مشکلات و تحریم‌هایی که علیه ایران وضع شده است، ایران در بعد پزشکی هسته‌ای پیشرفت چشمگیری کرده و دارد در حوزه کشاورزی از آن استفاده می‌کند و خیلی از حوزه‌های دیگر.

خاک‌دامن همچنین در خصوص سلول‌های بنیادین نیز توضیح داد: حدود سی سال پیش این رشته با تلاش‌های کاظمی آشتیانی و مرکز پژوهشی رویان آغاز شد و تلاش‌های زیادی صورت گرفته تا اینکه ایران به یکی از کشور‌های بزرگ در این فناوری تبدیل شود. شاید همه اخباری در خصوص درمان نازایی و درمان جنین‌ها شنیده باشند. مثلا شاید دیگر نیاز نیست که برای واردات دام زنده مثل گاو یا بز، تعداد زیادی از آن وارد کشور شود بلکه تکه گوشی از آن هم می‌تواند مورد بهره‌برداری قرار بگیرد و آن دام زنده تولید شود. به این صورت که برخی سلول‌ها گرفته و تبدیل به جنین می‌شود. این روندی بسیار پیچیده است که می‌توان با آن یک نسل از یک حیوان تولید کرد یا مثلا به جای اینکه یک بز در یک زایمان یک بز بزاید، می‌توان آن را دو قلو و چهارقلو کرد. در بخش کشاورزی نیز این کار انجام می‌شود. مثلا گیاه پنبه را دچار تغییراتی می‌کنند که در مقابل آفت یا شرایط سخت، مقاوم‌تر شود.

بختیاری در پاسخ به سوالی درباره پیشرفت ایران در علوم فضایی عنوان کرد: در حوزه فضایی، ایران جزء کشور‌هایی است که فناوری پرتاب ماهواره را به دست آورده است. این علم کاربرد‌های زیادی در تصویربرداری از زمین، پیشگیری از برخی حوادث طبیعی و... دارد.

منبع: فارس

انتهای پیام/ 231

نظر شما
پربیننده ها