به گزارش خبرگزاری دفاع مقدس از مشهد، همزمان با فرارسیدن سالگرد عملیات کربلای پنج، میزگرد راویان و جوانان پرسشگر با عنوان «چرا عملیات کربلای پنج؟» با حضور جمعی از دانشجویان در مرکز آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی برگزار شد.
در این میزگرد عباس تیموری از رزمندگان و پژوهشگران دفاع مقدس و مسئول کمیته «راویان فتح» خراسان رضوی در جواب یکی از دانشجویان که گفت عملیات کربلای پنج معقول نبوده است به بازخوانی عملیات بیتالمقدس تا والفجر 8 پرداخت و گفت: استراتژی جمهوری اسلامی بعد از فتح خرمشهر تا عملیات والفجر 8 این بود که انجام عملیات برای به دست آوردن یک نقطه قابلتوجه، برای گرفتن حقوق کشورمان از جوامع بینالمللی بود. این استراتژی بعد از عملیات بیتالمقدس و تا والفجر 8 ادامه داشت و بهصورت جدی پیگیری میشد.
وی افزود: وقتی با تمام سختیها فاو در عملیات والفجر 8 به تصرف آمد، استراتژی دفاع متحرک با تصرف مهران، مندلی و ... از سوی عراق صورت گرفت و عملیات کربلای 1 و 2 و 3 برای بازپسگیری مناطق اشغالشده از سوی ایران انجام شد.
وی در ادامه در خصوص عملیات کربلای 4 و کربلای 5 خاطرنشان کرد: سال 1365 سال سرنوشت جنگ اعلام شده بود و فرماندهان اعلام کردند با در اختیار داشتن 1500 گردان در سه منطقه جنوب یعنی هور، شرق بصره و فاو وارد عمل شده و کار جنگ را تمام میکنند. برای تحقق این امر تمام توان کشور پایکار آمدند و توانستند 300 گردان سازماندهی کنند که سهنقطه گفتهشده رد شد و مقرر گردید تا از منطقه عمومی خرمشهر حدفاصل جزیره بوارین و ام الرصاص از منطقه ابوالخصیب بهطرف بصره نفوذ کنند.
این راوی دفاع مقدس با اشاره به اینکه فرماندهان و طراحان نظامی سپاه در زمان طراحی عملیات کربلای 4 سعی داشتند با کسب یک پیروزی مهم و حفظ برتری نظامی در جبهه شرایط را بهبود ببخشند، افزود: عملیات کربلای 5 تنها دو هفته پس از پایان عملیات کربلای 4 به وقوع پیوست و عملیات کربلای 4 و کربلای 5 مکمل یکدیگر بودند.
تیموری افزود: تفاوت عملیات کربلای 5 با سایر عملیات جنوب در کوچک بودن زمین نبرد بود و تلفات نیروهای عراقی به دلیل درگیری منطقهای محدود، بسیار زیاد بود.
پژوهشگر دفاع مقدس یکی از علتهای پیروزی رزمندگان را در عملیات کربلای 5 حرکت شمال به جنوب دانست و گفت: یکی از علل پیروزی در عملیات کربلای پنج حرکت نیروها از سمت شمال به جنوب بجای شرق به غرب بود. در این عملیات تمام یگانهای سپاه با تمام توان به میدان آمدند و عراق نیز در مقابل با توان وارد صحنه شد.
مسئول کمیته راویان فتح خراسان رضوی، با اشاره به حجم آتش عراق در عملیات کربلای پنج گفت: زمین کربلای پنج بااینکه یکبیستم زمین والفجر 8 بود اما حجم آتش دشمن در عملیات کربلای پنج 50 برابر عملیات والفجر 8 بود و در ابتدای این عملیات کربلای پنج 7 یگان از عراق در منطقه حضور داشت و تعداد یگانهای دشمن تا پایان این عملیات به 86 یگان رسید که طی عملیات کربلای پنج منهدم و یا آسیب دیدند.
وی از دیگر پیچیدگیهای این عملیات وجود بعضی عوارض طبیعی در منطقه کربلای پنج دانست و اظهار کرد: پیچیدگی آبگرفتگی در شمال منطقه، وجود نونی شکلها به ارتفاع 5 متر، وجود نهر جاسم، دوعیجی و نهر زوجی و دریاچه ماهی به پیچیدگی و دشواری انجام این عملیات میافزود.
این رزمنده دوران دفاع مقدس با اظهار اینکه رزمندگان اسلام با توکل بر خدا، ولایتمداری و با یک طرح مانور زیبا از شمال به جنوب خط شلمچه را بعد از شش سال شکستند، گفت: تا قبل از عملیات کربلای پنج هیچ فرماندهی جرات شکستن خط شلمچه را نداشت، اما این خط در عملیات کربلای پنج شکسته شد و به خاطر همین بود که ولادیمیر پوتین در جمع کارشناسان نظامی گفته بود"هر کس از خط شلمچه عبور کرده قویترین ارتش خاورمیانه است"
تیموری در بخش پایانی سخنانش اضافه کرد: این عملیات 75 روز ادامه داشت و دنیا مجبور شد بخشی از حقوق ما که پیشبینی تعیین متجاوز بود را در پیشنویس قطعنامه 598 که در تیرماه 1366 و درست بعد از چهار ماه از پایان این عملیات بود اضافه کند و جمهوری اسلامی ایران به بخشی از حقوق خود در مجامع بینالمللی دست پیدا کرد و این عملیات زمینهساز پایان جنگ شد.
انتهای پیام/