حجت‌الاسلام رئیسی:

انقلاب اسلامی مبتنی بر اراده و رای مردم است/ «دفاع مقدس» دفاع جانانه مردمی بود

رئیس قوه قضاییه با بیان اینکه انقلاب اسلامی ما مبتنی بر اراده و رای مردم است، گفت: از افتخارات این نظام این است که خواست، حضور و رای مردم جزء محور‌های اساسی حرکت در نظام است.
کد خبر: ۳۸۴۵۲۸
تاریخ انتشار: ۲۸ بهمن ۱۳۹۸ - ۱۰:۵۲ - 17February 2020

انقلاب ما مبتنی بر خواست، اراده و رای مردم استبه گزارش گروه اجتماعی دفاع‌پرس، حجت‌الاسلام «سید ابراهیم رئیسی» رئیس قوه قضاییه در نشست هم‌اندیشی شورای عالی قوه قضاییه با نهاد‌های مردم‌نهاد و همچنین آیین رونمایی و ابلاغ دستورالعمل نحوه مشارکت و تعامل نهاد‌های مردمی با قوه قضاییه، ضمن گرامی‌داشت یاد و خاطره شهدا به‌ویژه سپهبد شهید قاسم سلیمانی اظهار داشت: امروز جلسه عالی مسئولان قضایی به حضور نمایندگان نهاد‌های مردمی مزیّن است و موضوع جلسه هم نقش مردم در تحولات قضایی است.

وی با بیان اینکه انقلاب ما مبتنی بر خواست و اراده و رای مردم است، گفت: نهاد‌های این کشور مبتنی بر رای مردم است و از افتخارات این نظام این است که خواست، حضور و رای مردم جزو محور‌های اساسی حرکت در نظام است.

رئیس دستگاه قضا در ادامه با تأکید بر اینکه در هر جا که حضور مردم را تجربه کردیم، کار‌ها پیش رفته است، گفت: حضور مردم، پشتوانه‌ای جدی برای همه مسئولان کشور است و جلوه‌ای برای تداوم نظام و توجه به اینکه مردم امروز آنچه می‌خواهند باید تحقق پیدا کند، به حساب می‌آید.

حجت‌الاسلام رئیسی افزود: یکی از مصادیق حضور مؤثر مردم، انتخابات است. با این حال نباید این‌طور باشد که پس از رأی دادن، مردم بروند و در خانه‌هایشان بنشینند؛ بلکه نقش مردم باید تعریف شود. هر جا که به مردم نقش دادیم، موفق بودیم. یکی از این مصادیق، حضور مردم در دفاع مقدس بود.

وی گفت: دفاع مقدس، دفاع جانانه مردمی بود و علاوه بر جنگ نظامی، حضور جانانه مردم را هم به همراه داشت.

رئیس دستگاه قضا با بیان اینکه طبق قانون اساسی مکلف هستیم به مردم نقش بدهیم، افزود: نقش دادن در عرصه‌های مختلف ازجمله حقوق عامه و محیط زیست، همچنین برخورد با بسیاری از ناهنجاری‌ها، ازجمله مواردی است که حضور مردم می‌تواند بسیاری از مشکلات را حل کند.

حجت‌الاسلام رئیسی به احصاء موادی از قانون در رابطه با مشارکت‌های عمومی، اشاره و تصریح کرد: طبق شمارشی که در قانون آئین دادرسی کیفری و قانون مجازات اسلامی داشتیم، بیش از ۳۰ مورد قانون، مشارکت‌های عمومی را صراحتاً مورد اشاره قرار می‌دهد؛ مشخصاً در ماده ۶۶ قانون آئین دادرسی کیفری و همچنین در موادی از قانون مجازات اسلامی، قانون‌گذار صراحتاً اعلام کرده که دستگاه‌ها به‌ویژه دستگاه قضایی باید به مردم نقش بدهند.

رئیس قوه قضائیه ادامه داد: در حکمی که رهبری به بنده دادند هم یکی از محور‌ها مردمی بودن بود و این موضوع از تکالیف بنده هم محسوب می‌شود.

وی افزود: توجه به مردم، با سخن گفتن امکان‌پذیر نیست؛ بلکه باید یک حوزه اقدام و عمل را برای آن تعریف کرد. همچنین میدان دادن در عمل را باید برای مردم تعریف کرد. در این راستا تعریفی که برای قوه قضائیه داریم، یک قوه قضائیه بزرگ نیست، بلکه ما به قوه قضائیه قوی می‌اندیشیم و آن قوه‌ای است که بتواند نگاه مردم را در فرآیند دادرسی داشته باشد.

حجت‌الاسلام رئیسی با بیان اینکه این کار، یک حرکت دوسویه محسوب می‌شود، افزود: نگاه قوه قضائیه مردمی است و مردم هم باید این باور و اراده و سپس اقدام و عمل را در اجرا داشته باشند.

وی به برخی از مصادیق مشارکت‌های مردمی اشاره و بیان کرد: در رابطه با زندانیانی که وُسع مالی ندارند، پول از مردم جمع می‌شود و در بخش دیه معسران، خود مردم به میدان آمده و مبالغی را جمع می‌کنند، اما یک بخش از نقش مردم، پول دادن است، درحالی‌که نقش مردم در باز اجتماعی کردن زندانی کجاست؟ اگر زندانی در زندان، کسی را نداشت، می‌توان سازوکاری فراهم کرد که افرادی از یک مجموعه تربیتی به ملاقات او بروند تا پس از چند جلسه، این فرد متحول شود.

رئیس قوه قضائیه افزود: طبق فرمایشات امام (ره) «زندان‌ها باید دانشگاه شوند»؛ این فقط شعار نیست، بلکه باید تحقق یابد و این اتفاق دور از ذهن نیست. قوه قضائیه فقط وظیفه سزادهی به مجرم را ندارد؛ بلکه در کنار نقش سزادهی باید باز اجتماعی کردن زندانیان را هم مورد توجه قرار دهد.

حجت‌الاسلام رئیسی بیان کرد: ما یک روشی را انجام می‌دهیم و طبق آن هم حکم عادلانه صادر می‌شود، اما نگاه‌های پس از آن حکم چطور است؟ البته هر آسیبی، عمل مختلفی دارد. اگر نقش مردم را در این رابطه به درستی تعریف کنیم به نظرم در ارتباط با این مسئله یک کار اساسی و مهم انجام داده‌ایم.

وی با تأکید بر اینکه امروز شاخص مشارکت، همدلی است، گفت: درخصوص پیامد‌های مشارکت مردمی، می‌توان به اعتمادسازی در جامعه و همچنین قوه قضائیه در تراز اشاره کرد.

رئیس قوه قضائیه تصریح کرد: در این بررسی قوانین، در ذهنم بود که چطور می‌توانیم به مردم نقش بدهیم؟ یکی از کار‌هایی که گام مثبتی در رابطه با آن برداشتیم، این بود که در قالب جلساتی در رشته‌های مختلف، صاحبنظران سازوکاری قانونمند را جهت مشارکت مردمی بررسی کردند. در این راستا مسئولیت‌های حوزه‌های مختلف قوه قضائیه می‌تواند با مشارکت نخبگان عملکرد خوبی داشته باشد.

حجت‌الاسلام رئیسی اظهار داشت: بازاجتماعی کردن و بازسازی شخصیت زندانیان در فرآیند دادرسی، هر کدام می‌تواند نقشی را برای مردم تعریف کند.

وی خطاب به نمایندگان سازمان‌های مردم‌نهاد گفت: شما به‌عنوان سازمان‌های مردم‌نهاد در آموزش‌های حقوقی می‌توانید گام‌های مثبتی دارید و در این رابطه حد و حدودی نباید وجود داشته باشد؛ علاوه بر این، در رابطه با حقوق عامه هم می‌توانید گام برداشته و نقش مثبتی داشته باشید.

رئیس قوه قضائیه ادامه داد: در رابطه با حقوق عامه، مشارکت‌های مردمی می‌تواند بسیار مهم باشد.

حجت‌الاسلام رئیسی در رابطه با یکی دیگر از مصادیق مشارکت مردمی گفت: یکی دیگر از مصادیق، بحث صلح و سازش است که در آن مشارکت مردمی بسیار تأثیرگذار بوده است. شورای حل اختلاف، داوری و میانجیگری سه محوری هستند که در تلاش هستیم آن‌ها را سامان دهیم که در آن سازوکاری با مطالعه قوانین موجود می‌تواند در کنار نقش مشارکت‌های مردمی محقق شود.

انتهای پیام/ 241

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار