به گزارش گروه دفاعی امنیتی دفاعپرس، «سید احمد حسینی» سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع در برنامه تلویزیونی «چرخ» با تشریح اهداف پرتاب ماهواره ظفر، اظهار داشت: پرتابی که انجام شد، یک گام محکم و بلند رو به جلو بود، با وجود اینکه ماهواره به مدار نرفت. ما در ماهوارهبر سیمرغ در فاز تحقیقاتی هستیم و هنوز وارد فاز عملیات نشده است. در نتیجه اهداف ما هم تحقیقاتی بودند. ما برای این پرتاب جدولی از اهداف تعریف کرده بودیم که چند آیتم اصلی و فرعی داشت.
وی افزود: اولین هدف ما صحهگذاری روی بهینهسازی پایگاه پرتاب فضایی و عملکرد آن بود. تیمهای ما ۲۰ روز کار مداوم تا لحظه پرتاب در پایگاه انجام دادند و حجم کار عظیمی اتفاق افتاد. این هدف بهطور کامل محقق شد. هدف بعدی ما عملکرد مرحلهی اول ماهوارهبر ما بود. در ماهوارهبر «سیمرغ» که ۸۰ تن وزن دارد، ۷۰ تن در مرحلهی اول به کار گرفته شد که عملکرد کاملی داشت.
حسینی ادامه داد: مرحلهی دوم زمان پرواز طولانی حدود ۳۹۰ ثانیه دارد تا به سرعت مورد نظری که ماهواره در مدار تزریق شود، برسد. مجموع پرواز ماهوارهبر سیمرغ حدود ۴۹۰ ثانیه است. حدود ۱۰۲ ثانیه در مرحلهی اول اتفاق میافتد. چهار ثانیه مرحلهی اول و دوم اشتراک دارند و بعد مرحلهی دوم شروع میشود. ما در پرتاب اول در سال ۹۶، ۱۳۶ ثانیه و در پرتاب دوم در سال ۹۷ حدود ۴۵۵ ثانیه پرواز داشتیم.
سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع با بیان اینکه هفته گذشته در پرتاب ماهواره ظفر حدود ۴۷۵ ثانیه پرواز داشتیم، عنوان کرد: لحظهای که این اتفاق افتاد، سرعت باید به هفت هزار و ۴۰۰ متر بر ثانیه میرسید، اما ما به سرعت شش هزار و ۵۰۰ متر بر ثانیه رسیدیم. اگر عملکرد موتور ادامه پیدا میکرد، به این سرعت میرسیدیم. پس ما، چون از ۴۹۰ ثانیه به ۴۷۵ ثانیه پرواز رسیدیم، بیش از ۹۰ درصد اهداف تحقیقاتی ما محقق شد. هدفگذاری اصلی ما چهار هدف بود؛ صحهگذاری بر عملکرد سیستمهای زمینی و پایگاه پرتاب فضایی، عملکرد مرحلهی اول ماهوارهبر، عملکرد مرحلهی دوم ماهوارهبر که بالای ۹۰ درصد محقق شد و تزریق ماهواره و محموله آزمایشی.
وی با ارائه توضیحاتی دربارهی آزمایشی بودن و هزینههای این پرتاب، گفت: ماهواره و محمولهای که در این پرتاب وجود داشت، تحقیقاتی بود. ظفر ۲ پروژهی عملیاتی ما خواهد بود. هزینهی این قرارداد کمتر از دو میلیون یورو برای دو ماهواره و ایستگاه کنترل زمینی آن است.
حسینی با بیان اینکه ماهواره ظفر ۱ یک پروژهی میانی برای رسیدن به مقصد اصلی بود و این پروژه با نگاه تحقیقاتی ساخته شده بود، خاطرنشان کرد: این ماهواره حدود شش دقیقه با ایستگاه زمینی ارتباط داشته است. بخش زیادی از دادهبرداریهایی که در نظر داشتیم، اتفاق افتاد. در دنیا ۱۰ پرتاب تحقیقاتی یک روال معمول است و ماهوارهبر سیمرغ تا به حال سه پرتاب داشته است.
سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع در خصوص حاشیههای ایجاد شده درباره شمارش معکوس برای پرتاب ماهواره ظفر، اظهار داشت: ما شمارش معکوس داشتیم، اما ویدئویی که در اخبار پخش شد، از یک دو سه چهار شروع شد. فرآیند فنی کار به این صورت است، اما همیشه شمارش رو به بالا از ویدئوها حذف میشود و فقط شمارش معکوس پخش میشود. فرآیند ما به این شکل است که ابتدا در لحظاتی که به لحظات نهایی میرسیم، شمارش معکوس تا صفر اتفاق میافتد و متصدی پرتاب به صفر که میرسد، دکمهی آتش را میزند. وقتی این دکمه زده میشود، فرآیندی داخل خود مجموعه ماهوارهبر اتفاق میافتد که فرآیند فشارگذاری مخازن سوخت است.
وی ادامه داد: بسته به دما و شرایط از پنج تا ۱۵ ثانیه طول میکشد تا فشار به آن عدد مورد نظر برسد و مسیر سوخت به سمت موتور باز میشود. بعد از این که آتش سکو اتفاق افتاد، فرماندهی پرتاب دوباره شمارش رو به بالا را شروع میکند. یک دلیل این است که لحظهی برخاستن ماهوارهبر حس شود و دلیل دوم هم این است که اگر مثلاً از ۳۰ ثانیه بیشتر طولانی شود، یعنی جایی از فرآیند دچار مشکل شده است و باید لغو پرتاب فعال شود؛ بنابراین این زمان باید تحت کنترل باشد.
حسینی پیرامون زمان پرتاب ماهواره ظفر ۲ نیز، گفت: زمان پیشبینیشده برای پرتاب عملیاتی ظفر خرداد سال آینده بوده است. همکاران ما از روزی که پرتاب ظفر ۱ اتفاق افتاد، مشغول بررسی دادهها هستند. ما وقتی برای پرتاب آماده میشویم که برای رفتن به انتهای مسیر آماده باشیم. با توجه به تحریمها و شرایط کشور صفر تا صد پروژه را خودمان طراحی میکنیم.
سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع در پایان تصریح کرد: ما با توجه به این شرایط پیشنهاد دادهایم تا وقتی که پرتابگر به تثبیت نرسیده، ظفر ۲ بهعنوان ماهواره اصلی نصب نشود. به همین دلیل پرتاب بعدی هنوز به قطعیت نرسیده است.
انتهای پیام/ 231