به گزارش گروه سایر رسانههای دفاعپرس، روز گذشته سخنگوی وزارت خارجه آمریکا معافیتهای هستهای ایران را «چهار محدودیت» برنامه هستهای ایران نامید که برای مدت ۶۰ روز تمدید شده است.
به گزارش روزنامه واشنگتن پست در این معافیتهای تحریمی، به شرکتهای روسی، اروپایی و چینی اجازه داده میشود تا بدون ایجاد مجازاتهای آمریکایی به کار خود در تأسیسات هستهای غیرنظامی ایران ادامه دهند.
اما مایک پامپئو وزیر خارجه آمریکا این تمدید معافیت را تداوم محدودیتهای مربوط به فعالیت اتمی ایران توصیف کرد و از نظر این روزنامه، آمریکا هنوز بخشهایی از توافق هستهای را فسخ نکرده است.
این در حالی است که بهدنبال خروج یکجانبه و خلاف قطعنامه شورای امنیت بینالملل از سوی آمریکا، جمهوری اسلامی ایران در پنج گام، تعهدات خود ذیل برجام را کاهش داد و تأکید کرد هرگاه اروپاییها بتوانند به تعهدات خود در این توافق عمل کنند، این کاهش تعهدات برگشتپذیر خواهد بود.
در این ارتباط گفتوگویی با پروفسور «فرانک فن هیپل» تنظیم نموده که در ادامه میآید. حوزه تحقیقاتی «فن هیپل» معاون اسبق امنیت ملی کاخ سفید، در زمینه علوم و فناوری شامل مواردی، چون کنترل تسلیحات اتمی و منع اشاعه هستهای، انرژی و توازن سیاست گذاری در عرصههای تکنولوژی است.
وی پیش از پیوستن به دانشگاه «پرینستون»، به مدت ۱۰ سال مشغول تحقیق در زمینه فیزیک نظری ذرات بنیادی بود و به طور خاص به نگارش آثاری با موضوع پایه و اساس فنی منع اشاعه هستهای و راهکارهای خلع سلاح، آینده انرژی اتمی و بهینه سازی اقتصاد سوخت خودرو علاقه دارد.
دولت ترامپ با تمدید معافیتهای هستهای ایران (به مدت ۶۰ روز) این امکان را به شرکتهای روسی، اروپایی و چینی میدهد تا بدون ایجاد مجازاتهای آمریکایی به کار خود در تأسیسات هستهای غیرنظامی ایران جهت مهار برنامه هستهای ایران ادامه دهند. چرا؟
از اخبار منتشر شده میفهمم که لغو تحریمها مربوط به کار روسیه در نیروگاه هستهای بوشهر، کمک چینیها در طراحی مجدد راکتور آب سنگین اراک و کمکهای اروپایی در تولید رادیوایزوتوپهای پزشکی در راکتور تحقیقاتی تهران است.
به جز طراحی مجدد راکتور اراک، هیچیک از این فعالیتها به ایران کمک نمیکند به توانایی تسلیحات هستهای نزدیک شود. مسئله اصلی فعلی در این رابطه برنامه غنی سازی اورانیوم ایران است که این فعالیتها به هیچ وجه بر آن تأثیر نمیگذارد.
ایالات متحده تحریمهای همکاریهای هستهای ایران را لغو میکند تا فعالیتهای منع گسترش سلاحهای هستهای مربوط به برجام را گسترش دهد. وزیر امور خارجه آمریکا، «مایک پومپئو» گفته است که با تمدید لغو تحریمها مخالف است، اما توسط «استیون منوچین» وزیر خزانهداری آمریکا متقاعد شد. چرا پومپئو مخالف بود و منوچین موافق؟
پومپئو به همراه مشاور سابق امنیت ملی «جان بولتون»، رهبر گروه حمایت از تغییر نظام سیاسی در تهران با سوق دادن ایران به سقوط اقتصادی با اعمال تحریمها و در صورت لزوم با اقدام نظامی بوده است. منوچین، مسئول اجرای تحریمها است و با ابتکار عمل برای افزایش تحریمها در گذشته پیش رفته است.
ممکن است او فکر کند این تحریمهای خاص، که به حمله مستقیم به برجام مربوط میشود، بیشتر روسیه، چین و اروپا را عصبانی میکند بدون اینکه به ایران آسیب جدی وارد کند.
دولت ترامپ بارها و بارها از تحریمهای مربوط به همکاری منع گسترش سلاحهای هستهای با ایران چشم پوشی کرده است با این استدلال که چنین پروژههایی به گونهای طراحی شدهاند که بتوانند برنامه هستهای ایران را در تولید سلاح کمرنگتر کنند. چرا ترامپ به توافقی که از آن خارج شده و آن را نقض کرده استناد میکند؟
این امکان وجود دارد که برخی در داخل دولت ترامپ تلاش کنند حمله دولت به اقتصاد ایران را از حملات مستقیم به برجام متمایز کنند. خلاصه، من فکر میکنم که این یک پیشرفت مثبت بوده، اما مهم نیست. آنچه که میتواند سیاست آمریکا را به طور اساسی تغییر دهد، رئیس جمهور جدید در سال ۲۰۲۱ خواهد بود.
منبع: مهر
انتهای پیام/ 900