به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان دفاع پرس، اعتیاد یک بیماری اصلی، پیش رونده و کشنده بشمار می رود و این عارضه، نوعی ارتباط تسکین دهنده با یک مادۀ روان گردان است که بر ذهن و یا رفتار تاثیر می گذارد و مارا در برابر میل بیش از حد، ناتوان می کند، بنابراین زمانی که ماده مورد نیاز در اختیار بدن قرار نگیرد، علایم همچون خماری بروز می کند.
آمارها و شواهد نشان می دهد که گرایش مصرف به مواد مخدر بین زنان و دختران رو به افزایش است و عوامل مختلفی باعث بروز این پدیده ناهنجار شده است ضمن اینکه،از نظر فیزیولوژیکی نیز دختران از مقاومت کمتری نسبت به پسران در برابر آسیب های مواد مخدر به ویژه شیشه برخوردارند.
در همین راستا، ناصر کاشانی، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی،در گفتگو با دفاع پرس،گفت: دلایل شخصی، خانواده، دوستان، هم نشینان ناباب، مدرسه، مسایل اقتصادی و علل دیگر در بروز این مشکل موثر هستند.
وی افزود:همچنین به دلیل صنعتی شدن شهرهای بزرگ و هسته ای شدن جامعه، روابط سالم خانوادگی و صله رحم کمتر شده است، ضمن اینکه روابط عاطفی در زنان و دختران باعث جلوگیری از گرایش آنها به سمت مواد مخدر می شود.
نماینده مردم زاهدان به موضوع جنگ نرم اشاره کرد و اظهار داشت: دشمن آرام ننشسته و با سرمایه گذاری خود، متلاشی شدن جامعه ما را هدف قرار داده است.
امان الله قرایی مقدم، آسیب شناس و جامعه شناس اجتماعی نیز در همین رابطه تصریح کرد: کم رنگ شدن اعتقادات و باورهای مذهبی، مهاجرت، الگو برداری از رسانه های بیگانه که سیگار را به عنوان یک پرستیژ مطرح می کنند، بی سرپرستی، بدسرپرستی و تک سرپرستی از عوامل دیگر گرایش زنان و دختران به مصرف مواد مخدر است.
وی با تاکید بر این که زنان باید حیا و حرمت داشته باشند که به سمت سیگار و قلیان نروند، خاطرنشان کرد: آمارها نشان می دهد که 33 درصد از دختران تجردگرا شده اند و قلیان و سیگار دروازه اعتیاد بوده و مذهب یک عامل خود کنترلی است.
این آسیب شناس گفت: 27.5 درصد، طلاق عامل اعتیاد است و در مناطقی که مذهب قوی تراست، اعتیاد کمتر به چشم می خورد.
در واقع، زمانی که مراکز عرضه قلیان در حال فزونی است و دختران و زنان به جای تفریح سالم به این مکان ها مراجعه می کنند و شاد بودن خود را در استفاده از این مواد می دانند، ممکن است به صورت تفریحی و از سر لذت به سمت مصرف مواد مخدر هم گرایش پیدا کنند که پس از مدت کوتاهی معتاد این مواد می شوند.
خانواده ها به عنوان اولین و مهمترین نهاد اجتماعی نیز با فرهنگ سازی مناسب و توجه بیشتر به فرزندان خود می توانند گام موثری را در ارتقا امنیت خانوادگی و جلوگیری از بروز ناهنجاری های اجتماعی بردارند.
در همین رابطه، جمشید جعفرپور،عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: موضوع گسترش مصرف مواد مخدر در جامعه به عنوان یک زنگ خطر است.
جعفرپور ادامه داد:همچنین مصرف مواد مخدر بین زنان و دختران جامعه به مراتب نگران کننده تر و آزاردهنده تر است، چرا که در حفظ سلامت جامعه موثر هستند.
وی افزود: آمار افزایش مبتلایان، نشانگر این واقعیت است که میزان آگاهی و سواد جامعه، نقش و وظیفه خود را ایفا نکرده است که در بین افراد تحصیلکرده هم این مشکل دیده می شود.
وی با اشاره به تبلیغات ماهواره مبنی بر این که مواد مخدر صنعتی باعث لاغری یا چاقی می شوند، تصریح کرد: به دلیل علاقه ای که همه مردم به ویژه جوانان برای برخورداری از اندامی مناسب دارند، طبیعی است که تبلیغات، اغوا کننده خواهد بود و با ظاهری جذاب آنها را به سوی مصرف مصرف این گونه مواد، سوق می دهد.
زمان آن فرا رسیده است که مسئولین آموزش و پرورش و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، آموزش هایی را درباره شناخت موادهای مخدر گوناگون، نشانه ها و عوارض اعتیاد در بین آموزش های خود بگنجانند.
با توجه به اقدامات نیروی انتظامی و شناسایی مافیای مواد مخدر، نحوه عرضه محصولات از سوی قاچاقچیان با تغییرات فراوانی مواجه شده که از آن جمله می توان به 200 سایت با محوریت آموزش نحوه تولید و عرضه مواد مخدر اشاره کرد، ضمن اینکه، تبلیغات تجاری در این حوزه مشتریان بیشتری را به خرید این مواد ترغیب می کند.
در همین رابطه، مجید ابهری، جامعه شناس و استاد دانشگاه، اذعان داشت: همدستی شبکه های اجتماعی و مافیای مواد مخدر داخلی در گسترش تبلیغات دروغین محصولات چاقی و لاغری، از بین بردن چین و چروک پوست یکی از عوامل مصرف مواد مخدر در بین زنان و دختران است.
این جامعه شناس افزود: از علل دیگر، غفلت و ناآگاهی بعضی از جوانان به ویژه زنان در مورد آثار و عواقب شوم مصرف مواد مخدر است.
ابهری با بیان این که 20 درصد از جمعیت معتادان کشور را زنان تشکیل داده اند، اظهار داشت: از این تعداد، 70 درصد، مواد مخدر شیشه و روانگردان مصرف می کنند و 30 درصد از آنان نیز از ترکیبات و مشتقات آن استفاده می کنند.
این جامعه شناس با تاکید بر این که مافیای مواد مخدر شایعات دروغین مبنی بر عدم اعتیاد آور بودن مواد مخدر انجام می دهند، خاطرنشان کرد: همین امر باعث شده است که بعضی از زنان و دختران، فریب خورده و در این باتلاق هولناک سقوط کنند.
در مجموع، نظرات مختلف کارشناسان نشان می دهد که آگاهی دادن درباره شناخت مواد مخدر و آشنایی با عوارض مصرف آنها که باید از سنین پایین شروع شود، می تواند در پیشگیری از این بیماری موثر باشد.
صدا و سیما و رسانه ها در امر آموزش و آگاهی می توانند بسیار اثرگذار باشند و خوب است که کمی از تبلیغات گسترده اقتصادی کاهش یافته و به مسایل اجتماعی که زیر بنای هر جامعه ای است توجه شود.
زنان و دختران کشور باید توجه داشته باشند که ناخاسته و ناآگاهانه مورد غفلت برنامه ها و تبلیغات رسانه های بیگانه قرار نگیرند، چرا که هدف اصلی این گونه برنامه ها سست کردن بنیان خانواده است که در نتیجه باعث بروز اختلافات و طلاق می شود که یکی از عوامل گرایش زنان به مصرف مواد مخدر، جدا شدن از همسر است.
گسترش نشاط واقعی در جامعه، رفع بیکاری و فقر، آموزش راه های صحیح شاد زندگی کردن و از جمع خانواده لذت بردن، جلوگیری از افزایش مکان های فروش قلیان، همگی می تواند در کاهش این بیماری شوم و ویرانگر موثر باشد.
به قلم: زهرا ظهروند