به گزارش گروه سایر رسانههای دفاعپرس، «مهدی مقاری» یادداشتی پیرامون سرمایه اجتماعی و ثروت ملی ایرانیان نوشت که در ادامه میخوانید.
شیوع ویروس کرونا در دنیا حقایقی را برای همگان آشکار و سرمایه اجتماعی، ثروت ملی و حمایت همه جانبه مردم ایران از یکدیگر به دنبال این همه گیری را بسیار مشخص و معلوم نمود.
این ویروس تاج دار در سال ۱۹۶۵ میلادی کشف شد که تاکنون هفت نوع آن مورد شناسایی قرار گرفته و آخرین مورد آن در دسامبر ۲۰۱۹ (دی ۱۳۹۸) در شهر ووهان کشور چین، سبب یک نوع بیماری با نام علمی کووید ۱۹ (۱۹-COVID) شد که با همه گیری در انسان، شیوع یافته است.
سارس، مرس و کووید ۱۹ انواع بیماریهای منشعب از ویروس تاج دار کرونا هستند که سارس (SARS – COV) در سال ۲۰۰۲ از خفاش شروع و بعد به گربه انتقال یافت و سپس به انسان رسید و با هشت هزار و ۲۷۳ نفر آلودگی، هفتصد و ۴۷ نفر قربانی گرفت.
مرس (MERS – COV) نیز در سال ۲۰۱۲ از مورچه خوار به انسان رسید و هشتصد و ۵۸ نفر قربانی گرفت که منطقه فعالیت آن خاورمیانه به ویژه کشورهای عربستان سعودی و قطر بود.
اما در مورد کووید ۱۹ فقط در چهار ماهه آغازین سال ۲۰۲۰ میلادی (دی ۹۸ تا اردیبهشت ۹۹) بیش از دو و نیم میلیون نفر در سراسر جهان به ویروس کرونا مبتلا شده اند؛ علیرغم اهمیت بسیاری که تعداد مبتلایان و جانباختگان این ویروس در ایران دارد، اما در این مبحث، به چرایی و پاسخ به این ادعا پرداخته میشود که «کرونا سرمایه اجتماعی و ثروت ملی ایرانیان را بیشتر نشان داد».
موضوع فداکاری ایرانیان، زمانی بیشتر معلوم شد که در کشورهای مدعی غرب، چون آمریکا، ایتالیا، اسپانیا و ... با وجود پیشرفتهای پزشکی و علمی که از کشورهای دیگر دنیا گوی سبقت را در این موضوع ربوده اند، اما رها سازی افراد دارای سن و سال بالا و توجیه این که افراد مسن برای جامعه، منفعت و سودی ندارند؛ در این شرایط، بحث هزینه، فایده مطرح شده و جان انسانها در دنیای غرب که خوی وحشی گری خود را نمایان کرد به عنوان کالایی تجاری مطرح شد و مدعی شدند که سودی نیست، نجات و درمانی هم در کار نخواهد بود و این بخشی مهم، از فرهنگ غرب است که مدام آن را که چنان و چنین است و در آن همه چیز، گل و بلبل قلمداد میشود به ما معرفی میکنند، در حالی اتفاق افتاد که در ایران چندین فرد مبتلا به ویروس کرونا که ۱۰۰ سال یا بیشتر داشتند، درمان شده و از بیمارستانها و مراکز درمانی ترخیص و به آغوش خانواده و جامعه بازگشتند.
این ویروس دوباره به جهانیان ثابت کرد که ایران و ایرانی، همیشه سربلند است، هرچند که او را در چارچوب خانه و کشورش، در پی تحریمهایی ظالمانه و ددمنشانه گرفتار کرده باشند.
این ویروس و نوع رفتار یکسان آن با همه مردم دنیا ثابت کرد که محصول زرادخانههای بیولوژیکی دولتهای پلیدی است که آرامش کشورشان را در نیستی و نابودی مردم دیگر میپندارند ولی دست تقدیر خداوند، مردم کشور خودشان را درگیر همین ویروس ساخت و اینجا بود که خوی وحشی و ظالمانه آنها نمایان شد که افراد مسن را از درمان بازداشتند و معنای حقیقی رفتارهای آزمایشگاهی و بیولوژیک بودن کرونا و نوع رفتار غربی ها، حقیقت خود را بدون روتوش و دستکاری، آشکار و عیان نمود.
در ایران، پرستاران جان برکف حتی شیفتهای خود را، داوطلبانه افزایش دادند، همانهایی که اغلب شان هفت ماه بدون دریافت حقوق بودند، همانهایی که هنوز طرح و لایحه استخدامشان در دالانها و راهروهای پر پیچ و خم مجلس و دولت سرگردان است و چنین حماسه آفریدند ولی در کشوری مثل آمریکا، پرستاران در بیرون از محوطه بیمارستان اعتصاب کردند که چرا ماسک N۹۵ ندارند و در داخل بیمارستان از کیسههای زباله به جای روپوش استفاده کردند و از این دست اقدامات که فاصله فرهنگی میان ایران و غرب را به روشنی و وضوح نشان داد.
وقتی صاحبان خانهها و مغازه ها، اجارههای منازل و مغازهها را بخشیدند و یا به تعویق انداختند. وقتی طلبکاران، مبالغ مطالبه خود را به تاخیر انداخته و یا تخفیف دادند، آنجا بود که سرمایه اجتماعی و ثروت ملی مردم ایران بیشتر معلوم و ملموس شد.
آنجایی که خانوادههای سالم و غیر بیمار، غذا، طبخ کرده و به خانوادههای گرفتار کرونا و حتی به بیمارستانها بردند، آنجائی که مردم، وسایل ضدعفونی و بهداشتی از قبیل ماسک و دستکش را به دیگران هدیه میدادند، آنجایی که روحانیون و بسیجیان، شبانه و بدون این که توجهی جلب شود اماکن عمومی شهرها را ضدعفونی و گندزدایی میکردند و حتی در بیمارستانها به نظافت مشغول میشدند، سرمایه اجتماعی و ثروت ملی ایرانیان خود را بیشتر نمایان ساخت و فریاد پرهیاهویی برآورد که «ایران و ایرانی در همیشه تاریخ سرافراز و بی همتا است».
ایرانیها همیشه در بزنگاههای تاریخی به «بنی آدم اعضای یک پیکرند» سعدی عینیت بخشیده و سرود همدلی سر داده اند؛ زلزلههای رودبار، بوئین زهرا، بم و کرمانشاه، سیل ۹۸ در ۲۵ استان کشور، دوران مبارزه با طاغوت پهلوی، هشت سال دفاع مقدس و ... که هر کدام سرمایه اجتماعی و ثروت ملی مردم سرافراز ایران را نشان داد و غیرت و حمیت ایرانی را به رخ جهانیان کشید.
ویروس منحوس کرونا نیز دیگر بار، وحدت ملی ایرانیان را به تصویر کشید و به همه مردم عالم نشان داد که ایرانیها هرچند با مشکلات فراوانی مواجه اند و دست و پنجه نرم میکنند، اما در گرفتاریها و مصیبتها در کنار همدیگرند و پشت هم را خالی نمیکنند؛ اینجا است که وظیفه دولت و مدیران اجرایی کشور نمایانتر میشود تا در اقصی نقاط میهن، با تقدیر و سپاس از همت و نوع دوستی مردم، ملتی که هر یک از خود برای دیگری، مایه گذاشتند، تلاشی مضاعف نمایند و اینک نوبت دولت مردان است که خود را به این مردم ثابت کنند و با اقداماتی علمی و عملیاتی در راه رفاه و آسایش مردم، گامهایی موثر و انقلابی در گام دوم انقلاب اسلامی بردارند.
همانگونه که قبلا گفته شد، نیت و منظور نگارنده از آوردن اطلاعات و آمار در خصوص امراض و بیماریهایی که منشأ آنها ویروس کرونا است، ایجاد تلنگر به اذهان افکار عمومی جامعه است تا در جنگ رسانهای با تجهیز کامل خود به سواد رسانه ای، این نیاز امروز بشر، خام حرفها و پستهای بی اساس خصوصا فضاهای مجازی و غیر واقعی نشوند و بدانند که ما در جنگی بیولوژیک و رسانهای قرار داده شده ایم و حتی سلبریتیهای کشور هم که در مواقع آرامش، خود را حامی مردم میدانند و این حمایت را برگرفته از وظیفه خود به جامعه القا میکنند، پشت مردم ایران نایستاده اند و اگر وفاق، همدلی، سرمایه اجتماعی، همگرایی، ثروت ملی اجتماعی مردم و نوع دوستی همه مردم ایران نبود، بی شک این ویروس تاج دار صدمات و لطمات جبران ناپذیرتری را در مقیاسی بسیار فراتر به کلیت ایران اسلامی وارد میکرد.
منبع: روزنامه جمهوری اسلامی
انتهای پیام/ 900