گفت‌وگویی با مسئول محرومیت‌زدایی قرارگاه کربلا

از جنگ سخت تا جنگ نرم با رمز کربلا

استان خوزستان به عنوان یکی از مهم‌ترین و حیاتی‌ترین مناطق مرزی کشور شناخته می‌شود که در طول تاریخ پر فراز و نشیبش روزهای سختی را به خود دیده است.
کد خبر: ۳۹۵۶۲
تاریخ انتشار: ۰۷ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۸:۴۴ - 27January 2015

از جنگ سخت تا جنگ نرم با رمز کربلا

به گزارش دفاع پرس، اصلیترین اتفاقاتی که در تاریخ این استان جنوبی کشورمان افتاد را در طول دوران دفاع مقدس دیدیم که چگونه دشمنان به قصد جداسازی این استان نفتخیز تهاجمی سراسری را علیه ایران آغاز کردند. با مرور تاریخ به خوبی درمییابیم هرگاه زادگاه مردم خوزستان مورد تهدید خارجی قرار گرفته است ساکنان این استان تمام قد از تمامیت ارضی کشورشان دفاع کردهاند که ایستادگی و پایمردی مردمی خوزستان در هشت سال جنگ تحمیلی مثال زدنی است. پس از پایان جنگ نسبت به این استان حاصلخیز غفلتهایی صورت گرفت و برنامههای بازسازی و محرومیتزدایی در آن به کندی پیش رفت تا اینکه در سال 91 و با ورود قرارگاه عملیاتی کربلای نیروی زمینی سپاه پاسداران طرحهای محرومیتزدایی سرعت زیادی به خود گرفته است. طرحهای این قرارگاه که شامل طرحهای عمرانی و فرهنگی میشود در این چندساله گامهای مثبتی در کاهش و رفع محرومیت برداشته است. نکته جالب در خصوص قرارگاه کربلا این است که این قرارگاه در دوران دفاع مقدس هدایت تعدادی از لشکرهای حاضر در جبهههای جنوبی را بر عهده داشته و اینک که نبرد سخت تبدیل به جنگ نرم و جنگ اقتصادی شده، قرارگاه کربلا نیز به علت تغییر رویکرد در راستای نیازهای اقتصادی زمان قدم برمیدارد. ابراهیم نعامی که مسئولیت محرومیتزدایی قرارگاه کربلا را بر عهده دارد در گفتوگویی تفصیلی با «جوان» از اقدامات انجام شده میگوید.

در دوران دفاع مقدس ما قرارگاه کربلا را در استان خوزستان داشتیم. آیا قرارگاه کربلا فعلی در امتداد همان قرارگاه است؟

قرارگاه عملیاتی کربلا نیروی زمینی سپاه که در هشت سال دفاع مقدس با طرحهای عملیاتی و پشتیبانی پیشینه جاودانهای از خود به یادگار گذاشته است پس از جنگ نیز ضمن حفظ آمادگی و توانایی دفاعی نیروهای خود مأموریت حفظ و حراست از مرزهای جمهوری اسلامی ایران را برعهده گرفت. زمان جنگ قرارگاه خاتمالانبیا را در پادگان گلف داشتیم. چند قرارگاه فرعی مثل نوح، کربلا و نجف داشتیم که در بحث عملیاتها فعال بودند. تمام عملیاتهای جنوب را قرارگاه کربلا نخست با فرماندهی شهید بقایی انجام میداد که بعدها فرماندهیاش را حاجاحمد غلامپور بر عهده گرفت. خوزستان یک استان حیاتی و استراتژیک برای جمهوری اسلامی است که چندین قوم به خوبی در آن زندگی میکنند و به نوعی نمونه کوچکی از ایران است. دشمنان هم همواره سعی کردهاند از این نقطه نفوذ کنند و به کشور ضربه بزنند. دشمنان قبل از انقلاب اسلامی میخواستند از این منطقه برای نفوذ استفاده کنند و پس از انقلاب هم همین نقشه را برای آسیب به نظام دنبال کردند. دشمنان پس از انقلاب میگفتند اگر خوزستان از ایران جدا شود نظام نوپای اسلامی فلج خواهد شد. وقتی آنها نتوانستند در طول هشت سال جنگ و از طریق نظامی وجبی از خوزستان را از ایران جدا کنند نقشههای دیگری را در سر پروراندند.

پس از پایان جنگ، دشمنان از چه طریقی قصد ضربهزدن به خوزستان را داشتند؟

دشمنان با پشتیبانی عربستان و قطر میخواستند وهابیت را در خوزستان جا بیندازند و به امری رایج تبدیل کنند. وقتی نقشههای مختلفشان با مخالفت و عدم همراهی مردم مواجه شد تصمیم گرفتند چهره استان را ناامن نشان دهند. پس یکسری انفجارات را در سال 84 انجام دادند تا از نظر روانی وضعیت شهر را بههم بزنند. اینجا مردم از وهابیت بیشتر متنفر شدند ولی متأسفانه بعضی از مسئولان به جای ریشهیابی میگفتند امنیت اهواز از بین رفته است. استانی که هشت سال زیر آتش توپ و تانک دشمن بوده انفجار چند بمب نمیتواند امنیتش را از بین ببرد. چون مواد منفجره از مرز جنوب رد شده بود ابلاغیهای برای قرارگاه کربلا آمد که حد مرز نهر قمیجه تا دهانه اروند را پدافند کنید. قرارگاه هم وارد کار اطلاعاتی عملیاتی شد و ضمن تأمین امنیت منطقه، ثبات و امنیت را هم به دیگر مناطق دیگر آورد. الان مرز خوزستان مرزی محکم و پیشرفته است. البته نباید از نقش مردم محلی در برقراری امنیت غافل شد. وقتی آنجا در کنار مردم مرز را پدافند میکردیم آنها با شور و شوق ما را در مرزبانی یاری میکردند.

بحث محرومیتزدایی خوزستان از چه زمانی شروع شد؟

سالها جنگ و حملههای متعدد هوایی و زمینی در سرزمین پربرکت خوزستان ویرانیهای بسیاری برجای گذاشت. با شروع جنگ باغات حاصلخیز این خطه به ویرانه تبدیل شد. مردم خرمشهر و آبادان برای دفاع و پشتیبانی از شهرشان از جان مایه گذاشتند و وقتی حضرت امام فرمود خوزستان دین خود را به اسلام ادا کرد واقعاً مردم در عمل دینشان را ادا کردند. پس از اتمام جنگ خوزستان گرفتار محرومیت و فقر شد و با گذشت سالها از دفاع مقدس و روی کار آمدن چندین دولت همچنان نیازمند کمک و همراهی است. بعد از جنگ وقتی بحث بازسازی پیش آمد مردم شور و شوق زیادی پیدا کردند ولی متأسفانه به مرور زمان این شور و شوق کم شد. در سوم خرداد یکی از سالها در مسجد جامع خرمشهر برنامه گذاشته بودند. کنار یکی از مسئولان در جایگاه ایستاده بودیم که یکی از مسئولان بلندپایه گفت مردم خرمشهر خوابند و چرا نیامدهاند. فکر میکرد چون ساعت سه ظهر است کسی نیامده. گفتیم این مردم 43 روز مقاومت کردند، هشت سال جنگیدند ولی متأسفانه من و شما برایشان چه کار کردهایم. چرا باید به برنامه بیایند و فقط قول و قرار بشنوند و عملی نبینند. سال 91 با فرمانده قرارگاه حاجاحمد خادم سیدالشهدا رایزنی کردیم و گفتیم باید برای مرزنشینان کاری انجام داد. بعد از آن با فرمانده محترم نیرو زمینی سپاه صحبت کردیم و وقتی ایشان وضعیت منطقه را مشاهده کردند اقدامات اولیه برای محرومیتزدایی این مناطق را آغاز کردیم. قبلاً در قرارگاه قدس سیستان و بلوچستان و حمزه شمالغرب محرومیتزدایی میشد ولی بعدتر محرومیتزدایی قرارگاهها تحت عنوان طرح و برنامه نیروزمینی قرار گرفت و الان قرارگاه نجف، کربلا، مدینه، قدس و حمزه محرومیتزداییشان زیرنظر طرح و برنامه است.

برای اولین گام از چه طرحهایی شروع کردید؟

مردم این مناطق شعار زیاد شنیدهاند و کمتر عمل دیدهاند. ما گفتیم عمل بدون شعار. شعارمان در بحث محرومیتزدایی اول عمل و بعد شعار است. جمعیت شهر استراتژیک اروند کنار از 80 هزار قبل از جنگ به دلیل مهاجرت به 25 تا 27 هزار نفر رسیده است. یا شهر چوئبده که آبادان مدیون مردمش است. زمان جنگ لنجداران این شهر به ماهشهر میرفتند، مهمات بارگیری میکردند و به رزمندگان آبادان میرسانند. در اولین قدم بین خانوادههای نیازمند بستههای حمایتی توزیع کردیم. 3 هزار سبد کالا شامل اقلام غذایی از جمله برنج، روغن، شکر و گوشت مرغ در بین این خانوادهها و نیازمندان واقعی روستاهای حاشیه خرمشهر و به مناسبتهای مختلف توزیع شده است.

همچنین به منظور امنیت پایدار در منطقه، قرارگاه کربلا ضمن اجرای برنامههای مناسب اقتصادی با ایجاد مراکز آموزشی برنامههای فرهنگی و مردمیاری را طراحی و اجرا نموده و در همین راستا علاوه بر بهسازی مدارس 3هزار بسته کمک آموزشی شامل کفش، کیف، دفتر و سایر لوازم کمک آموزشی در بین دانشآموزانِ بیبضاعت در مقاطع مختلف تحصیلی در اروندکنار و چوئبده و حومه آبادان توزیع شده است. بحث بیماری و بهداشت را هم مدنظر قرار دادیم و بیمارستان صحرایی حدوسط آبادان و چوئبده و اروندکنار تأسیس کردیم. 55 پزشک متخصص را به آنجا بردیم. آزمایشگاه رادیولوژی و اتاق عمل به آنجا بردهایم. علاوه براین یکصد و پنجاه نفر از شهروندان مبتلا به بیماریهای صعبالعلاج و سرطانی کمکهای دارویی رایگان دریافت کردهاند. از دیگر طرحهای قرارگاه کربلا طرح احداث چهار باب غسالخانه است که با توجه به اولویتِ محرومیت در منطقه چوئبده و مشاهده این موضوع که شهروندان برای غسل و تدفین درگذشتگان خود مجبور به طی کردن مسافت 40 کیلومتری بودند اولین غسالخانه در این شهر احداث شد. راهاندازی و تحویل دو دستگاه آبشیرینکن 50 هزار لیتری در روستای مچری و یکی دیگر از روستاهای مجاور و همچنین طراحی و احداثِ یکصد سرویس بهداشتی که 50 سرویس آن احداث و تحویل شده است از جمله طرحهای عمرانی است که به همت رزمندگانِ قرارگاه کربلای نیروی زمینی سپاه صورت گرفته است.

پس از آن نحوه محرومیتزدایی چگونه ادامه پیدا کرد؟

طرح محرومیتزدایی قرارگاه کربلا نیروی زمینی سپاه مشتمل بر دو سر فصل اصلی عمرانی و فرهنگی در این منطقه است. در بخش عمرانی، رزمندگانِ این قرارگاه برنامههای اقتصادی و آبادانی مهمی را با رویکرد محرومیتزدایی در دستور کار قرار دادهاند که مهمترین آنها برنامه احیا و لایروبی 400 نهر کشاورزی در روستاهای خرمشهر و آبادان است. این برنامه در راستای منویات مقام معظم رهبری در خصوص ابلاغ سیاستهای اقتصاد مقاومتی و رفع غبار محرومیت از مناطق محروم است. وجود نهرهای آبی مختلف تأثیر بسزایی در کشاورزی منطقه و تولید محصولات دارد و میتواند در زمینه اشتغالزایی افراد بسیار مؤثر باشد. با سه ماه کار جهادی حدود 200 نهر اصلی و فرعی روستاهای خرمشهر تا محدوده روستاهای منتسب به شلمچه را احیا و لایروبی نموده که این کار در اواخر دی ماه سال 93 تکمیل و طرح احیای نهرهای چوئبده و اروندکنار و آبادان به همت رزمندگان این قرارگاه به زودی شروع خواهد شد. دومین برنامه عمرانی قرارگاه کربلا احداث و نوسازی مساجد و حسینیههای منطقه است که احداث یکصد مسجد در آبادان و خرمشهر و روستاهای تابعه و نوسازی و مرمت 10 مسجد و حسینیه در قالب کارهای جهادی آغاز شده است و در دی ماه سال جاری هشت باب مسجد ساخته شده و 10 حسینیه و مسجد نیز نوسازی شده است. مسجد حضرت فاطمه زهرا (س) در روستای محرزی، مسجدالنبی(ص) در روستای رمیله، مسجد امام حسن مجتبی(ع) در اروندکنار و مسجد حضرت زینب(س) ذوالفقاری از جمله این مساجد هستند. یکی دیگر از کارهای عمرانی قرارگاه کربلا که نقش تأثیرگذاری را در زمینه تعلیم و تربیت و توسعه منطقه ایفا مینماید احداث مدارس و نوسازی و بهسازی مدارس قدیم است. قرارگاه در سالهای اخیر موفق به احداث یک باب مدرسه و ترمیم و بازسازی چهار مدرسه در اروند کنار شده که همگی تکمیل و به آموزش و پرورش تحویل داده شده است.

در زمینه طرحهای فرهنگی چه اقداماتی صورت گرفته است؟

یکی دیگر از کارهای فرهنگی مناسب که با تدبیر مسئولان قرارگاه کربلا در منطقه اروندکنار انجام شده طرح بشارت است که با همکاری کمیته امداد امامخمینی(ره) کلاسهای آموزش قرآن برای سنین مختلف برگزار میشود. یکصد نفر از شرکتکنندگان در این برنامه که تاکنون مشرف به مشهد مقدس و زیارت ثامنالحجج(ع) نشدهاند به این شهر اعزام شدهاند. احداثِ چهار باب منزل مسکونی برای ایتام و خانوادههای بیسرپرست یکی دیگر از طرحهای خداپسندانهای است که قرارگاه کربلا به منظور محرومیتزدایی در منطقه به سرانجام رسانده است. با توجه به علاقهمندی نوجوانان و جوانان اروندکنار به ورزش که به خاطر محرومیت موجود از داشتنِ حداقلِ امکانات ورزشی محروم هستند قرارگاه کربلا اقدام به آمادهسازی و ساخت یک زمین مناسب ورزشی در این منطقه نموده که مورد استقبال خوب شهروندان قرار گرفته است. همچنین علاوه بر کارها و طرحهای عمرانی که تأثیر فراوانی در اشتغالزایی داشته قرارگاه کربلا به یکصد نفر از مرزنشینان جمهوری اسلامی در خرمشهر و آبادان برای ایجاد شغل، کمک نموده است.

سازمانهایی مثل بسیج سازندگی در بحث محرومیتزدایی فعالیت میکنند. برای جلوگیری از موازیکاری و هماهنگیهای لازم با دیگر سازمانها چه تمهیداتی را در نظر گرفتهاید؟

برای اینکه در بحث محرومیتزدایی کار موازی صورت نگیرد در خوزستان تقسیم کار کردهایم. آنجایی که قرارگاه خط پدافندی دارد و شامل آبادان و خرمشهر و روستاهای اطراف میشود را مأموریتها به قرارگاه ابلاغ شده و بقیه استان به سپاه استانی که در قالب اردوهای جهادی فعالیت میکنند واگذار شده است.

 

منبع:جوان

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار