به گزارش گروه اخبار داخلی دفاعپرس، اسحاق جهانگیری امروز (دوشنبه) در نشست با مدیران ارشد وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به اینکه دانشگاهها و مراکز علمی کشور دستاوردها و کارهای بزرگی برای حل مشکلات پیش رو انجام دادهاند، اظهار داشت: نتایج و برون داد تحقیقات و پژوهشهای دانشگاهها امید، نشاط و دلگرمی را به مردم ایران هدیه میکند و آنها را نسبت به آینده کشور خوشبین و امیدوار میسازد.
وی با اشاره به تبلیغات منفی و سیاهنماییهای انجام شده از سوی رسانههای بیگانه برای ناامید کردن مردم ایران تاکید کرد: کارهای بزرگی که در دانشگاههای کشور انجام شده و یا در حال انجام است باید به اطلاع مردم رسانده شود تا آنها بدانند که چه آینده روشنی برای ایران رقم خواهد خورد.
معاون اول رئیس جمهور افزود: دانشگاهها و مراکز علمی هم در دوران پیش از کرونا و هم در دوران شیوع این بیماری عالمگیر توفیقات خوبی داشتند و باید کارنامه درخشان آنها با افتخار در سطح ملی، منطقهای و بینالمللی ارائه شود
جهانگیری با بیان اینکه همواره در دوران مسئولیت خود دغدغه توسعه ایران را داشته است، گفت: ایران از هر منظر دارای شرایط توسعه یافتگی است هم از نظر تاریخی و فرهنگی و هم به لحاظ زیرساختها که اصلی ترین آن نیروی انسانی تحصیلکرده است، شرایط لازم را برای توسعه بدست آورده است اما باید بدانیم که توسعه همهجانبه، متوازن و پایدار نیازمند توسعه علمی است.
وی تاکید کرد: باید به توسعه علمی باور و اعتقاد داشته باشیم و نباید از کنار این مسئله به سادگی عبور کرد.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به اینکه از بدو انقلاب برنامه توسعه ملی رمز بقای ایران یا تعابیری مانند توسعه ملی و توسعه یافتگی شکل گرفته است، گفت: در هر مقطعی گامهای خوبی برای دستیابی به توسعه علمی برداشته شده است.
جهانگیری خاطرنشان کرد: در دولت اصلاحات، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری پس از یک اصلاح ساختاری شکل گرفت، آن موقع تصور میشد که این اصلاح ساختار فقط یک تغییر نام است اما امروز مشخص شده که نتیجه آن بسیار درخشان بوده است. وقتی بنای پارکهای علمی و رشد و فناوری در اطراف دانشگاههای کشور شکل گرفته معنایش این است که خشتهایی از یک بنایی در حال شکلگیری است که میتواند در آینده ایران تاثیرگذار باشد و کشور را در مسیر توسعه به پیش ببرد.
وی با اشاره به تعبیر امام خمینی (ره) مبنی بر اینکه «دانشگاه مبدا تحولات در کشور است»، گفت: رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز که معتقدند اقتدار علمی کشور مایه اقتدار نظام است خودشان بانی توسعه علمی و فناوری در کشور شدهاند و با تمام ظرفیت به صحنه آمدهاند اینکه تولید علم و فناوری به گفتمانی قالب تبدیل شده به دلیل این است که در بالاترین سطح کشور پرچم برافراشته شده و ما باید این پرچم را همیشه بالا نگه داریم.
معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه هیچ وجهی از توسعه اعم از توسعه اقتصادی، سیاسی و فرهنگی بدون توجه به توسعه علمی پیش نخواهد رفت گفت: ایران با ابر چالشها و تنگناهایی نظیر مشکل کم آبی، محیط زیست، نظام بانکی و یا مسائلی مانند تحریمهای ظالمانه و یا بحرانهای طبیعی نظیر سیل و زلزله و پدیده نوظهوری مثل کرونا مواجه بوده است که عبور از آنها جز با توسعه علمی محقق نخواهد شد.
جهانگیری از دانشگاههای کشور به عنوان مغز متفکر اصلی توسعه و عبور دادن مردم از مشکلات و تنگناها یاد کرد و گفت: دانشگاههای کشور در دوران کرونا کارنامه درخشانی از خود به جا گذاشتند و مردم میتوانند به برخورداری از چنین ظرفیت بزرگی افتخار کنند.
وی از وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، مدیران این وزارتخانه، روسای دانشگاهها، پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد به خاطر عملکرد درخشان در مقطع شیوع کرونا قدردانی کرد و افزود: این عزیزان در شرایط شیوع کرونا با تمام ظرفیت خود پای کار آمدند و با اتکا به توانمندی آنها توانستیم از بحرانی بزرگ با سرفرازی عبور کنیم.
معاون اول رئیس جمهور ادامه داد: البته نقش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نقش اصلی و استثنایی بود و دست اندرکاران این وزارتخانه و کادر پزشکی و درمانی کشور شجاعانه و با از خودگذشتگی به صحنه آمدند و به خصوص در روزهای نخست شیوع بیماری کرونا، با وجود محدودیت در امکانات پزشکی و تجهیزات حفاظت شخصی از جان خودشان مایه گذاشتند و شهدایی را نیز در عرصه سلامت تقدیم کردند.
جهانگیری با تاکید بر اینکه مسئولان اجرایی و سیاسی کشور اگر قدر مراکز علمی و پژوهشی کشور را بدانند و نسبت به تثبیت خدمات آنها تلاش کنند، خدمتی ماندگار برای کشور انجام دادهاند، خاطرنشان کرد: مسئولین کشور اگر به دلیل تعدد مشکلات و یا کم توجهی به مراکز علمی و پژوهشی، خدمات این بخش را نادیده بگیرند و آنطور که لازم است این خدمات را تثبیت و پایدار نکنند، در پیشگاه تاریخ مسئول خواهند بود.
وی در ادامه با یادآوری اینکه بیماری کرونا علاوه بر سلامت مردم سایر بخش ها نظیر بخش اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی را نیز تهدید کرد، اظهار داشت: کرونا زندگی ها را دچار تغییر و تحول و در بخش اقتصادی نیز کسی تصور نمیکرد که مشکلی بتواند تا این اندازه اقتصاد جهان را متاثر کند.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به گزارش صندوق بینالمللی پول مبنی براینکه اقتصاد دنیا در سال جاری میلادی به دلیل شرایط کرونا سه درصد کوچکتر خواهد شد، گفت: این صندوق هفته گذشته پیش بینی خود را اصلاح کرد و در گزارشی جدید اعلام کرد که رشد منفی اقتصاد جهان در سال ۲۰۲۰ به منفی هفت درصد خواهد رسید و پیشبینی میشود که ممکن است آثار جدی تر و تهدیدات بیشتر نیز متوجه اقتصاد جهانی باشد.
جهانگیری با تاکید بر اینکه باید از دل این تهدیدها به دنبال فرصتهای بزرگ برای تغییر و تحرک باشیم، خاطرنشان کرد: یکی از این فرصتها در بخش آموزش کشور بود. در اسفند سال گذشته مدارس تعطیل شد و ۱۴ میلیون دانش آموز و ۱ میلیون معلم از حضور در کلاسهای درس منع شدند و آموزش در کشور به معنای کلاس درس حضوری متوقف شد.
وی با اشاره به اینکه دانشگاههای کشور نیز به دلیل حساسیتهای موجود نسبت به سلامت اساتید و دانشجویان تعطیل شدند، گفت: تعطیل شدن علم و آموزش میتواند تهدیدی بزرگ برای هر کشور باشد اما فرصتی که در این میان برای بخش آموزش کشور ایجاد شد فرصتی استثنایی بود تا از طریق آموزش مجازی و آنلاین، دانشگاهها و مدارس فعالیت خود را ادامه دهند و در واقع راه چند ساله را یک شبه طی کردند.
معاون اول رئیس جمهور اضافه کرد: اگر در شرایط عادی از مدارس و دانشگاه ها خواسته میشد که بخشی از برنامههای آموزشی خود را از طریق فضای مجازی دنبال کنند، شاید این برنامه در طی دورهای چند ساله دنبال میشد و هر سال ۱ تا ۲ درصد پیشرفت می داشت اما امروز تقریبا صد در صد آموزش در کشور به فضای مجازی و آنلاین متکی شده است.
جهانگیری خاطرنشان کرد: تا پیش از شیوع کرونا دغدغه آموزش و پرورش این بود که دانش آموزان موبایل نداشته باشند اما امروز دغدغه این است که برای دانش آموزانی که تلفن همراه و ابزارهای لازم برای آموزش آنلاین ندارند، امکانات تهیه شود.
وی با بیان اینکه ممکن است برای ترم آینده تحصیلی براساس پیشبینیهای سازمان جهانی بهداشت و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز مشکلاتی وجود داشته باشد و در پاییز با شیوع مجدد بیماری کرونا مواجه شویم گفت: تابستان امسال فرصت مناسبی است که وزارتخانه های آموزش و پرورش و علوم، تحقیقات و فناوری برای سناریوهای مختلف برنامهریزیهای لازم را انجام دهند.
معاون اول رئیس جمهور ادامه داد: بعید میدانم حداقل تا زمان از بین رفتن کامل ویروس کرونا و تولید واکسن و داروی قطعی این بیماری بتوانیم کلاس های حضوری و فیزیکی درس را مانند گذشته برگزار کنیم. باید برای برگزاری کلاسهای آموزشی بصورت ترکیبی از کلاسهای حضوری و مجازی برنامهریزی کنیم و از فرصت تابستان برای تامین زیرساختهای لازم، پیشبینیهای مورد نیاز را انجام دهیم.
جهانگیری یکی از دلایل موفقیت ایران در شرایط کرونا را برخورداری از ظرفیتهای ایجاد شده در بخش فناوری دانست و گفت: در روزهای نخست شیوع بیماری که گزارشهایی از بیمارستانهای کشور مبنی بر کمبود ونتیلاتور، تجهیزات پزشکی، ماسک و لباس حفاظت شخصی دریافت میشد، دغدغههای فراوانی برای تامین این اقلام وجود داشت که خوشبختانه با بسیجی که در بخش فناوری کشور برای ساخت این تجهیزات به وجود آمد، بخش زیادی از مشکلات مرتفع شد که این اقدامات باید در تاریخ ثبت شود.
وی خاطرنشان کرد: کسانی که با تولید و صنعت آشنایی دارند میدانند که از زمانی که قصد تولید و یا ایجاد یک صنعت را داریم تا زمانی که بتوانیم خط تولید را راهاندازی کنیم، ۲ تا سه سال طول میکشد اما در مقطع شیوع کرونا بخشهای فناوری و تولیدی کشور موفق شدند ظرف چهار ماه به نقطهای برسند که امروز اعلام میشود در خراسان رضوی ظرفیت تولید ونتیلاتور به میزانی افزایش یافته که ۵۰ درصد از تولید این محصول صادر میشود و کشورهای پیشرفته متقاضی این محصولات هستند.
معاون اول رئیس جمهور افزود: این دستاوردها نتیجه تربیت و پرورش نیروی انسانی در دانشگاههای کشور است که توانستهاند تجهیزات مورد نیاز را برای مقابله با ویروس کرونا به حد وفور تامین کنند که باید از این نیروی انسانی حفاظت و حمایت کنیم.
جهانگیری اظهار داشت: در مقطع شیوع کرونا متوجه شدیم که بسیاری از «نه» گفتنها مبنای صحیح ندارد؛ چرا که مثلا در زمینه واردات که طبق روال عادی از زمان ثبت سفارش، تخصیص ارز، واردات و ترخیص کالا در بهترین حالت ۲ تا سه ماه زمان سپری میشد، این روند در شیوع کرونا ظرف ۴۸ ساعت به انجام رسید.
وی با اشاره به نمونه دیگری از تغییر و تحول در فرایندها و روندهای اداری ناشی از شیوع کرونا، گفت: معمولا برای دریافت تسهیلات بانکی چندین بار مراجعه و حضور ضامن در بانک لازم است اما در مقطع شیوع کرونا ظرف چند روز به ۲۰ میلیون خانوار، تسهیلات ۱ میلیون تومانی قرضالحسنه بدون حتی یک بار مراجعه به بانک پرداخت شد و اینها نشان میدهد که میتوان راهکارهایی پیدا کرد تا بدون رفت و آمد و سختی برای مردم، مشکلات آنها حل شود.
معاون اول رئیس جمهور از این اتفاقات به عنوان نقطه عطفی در تغییر و تحولات در فرایندهای اداری نام برد و گفت: این تغییرات به عنوان نمونه و الگوهایی در ذهن مردم باقی خواهد ماند و دیگر نمی توان پس از بین رفتن بیماری کرونا به شرایط گذشته بازگشت؛ چراکه مردم اعتراض خواهند کرد که اگر در زمان شیوع کرونا با سادگی و سرعت کارها انجام میشد امروز هم میتواند انجام شود.
جهانگیری ادامه داد: یکی از افتخارات سازمان بورس در سال ۹۸ این بود که توانسته برای ۸۰۰ هزار نفر متقاضی، کد بورسی صادر کند اما در شرایط شیوع کرونا مشاهده کردیم که با استفاده از فضای مجازی و بدون حضور افراد برای احراز هویت و دیگر امور اداری، ظرف مدتی کوتاه برای چند میلیون نفر کد بورسی و مجوز فعالیت در بازار سرمایه صادر شد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود مسئله محور کردن دانشگاهها را موضوعی پراهمیت عنوان کرد و گفت: خوشبختانه امروز از سند دانشگاه کارآفرین که آخرین نسل دانشگاهها است رونمایی شد و این گونه دانشگاهها قادر خواهند بود که بسیاری از مشکلات کشور را حل و فصل کنند.
معاون اول رئیس جمهور بالاتر بودن متوسط نرخ بیکاری در میان فارغالتحصیلان را یکی از دغدغههای کشور برشمرد و گفت: این یک دغدغه است که نیروی تحصیلکرده و تربیت شده بیکار باشد و اینکه گفته میشود با فعالیت دانشگاه کارآفرین، اشتغال نیروهای تحصیلکرده رصد خواهد شد، می تواند در سیاستهای آموزشی و اداری کشور تحول ایجاد کند.
جهانگیری با اشاره به ارتباط دولت و دانشگاه که از سال گذشته از سوی دولت در دستور کار قرار گرفت، خاطرنشان کرد: سال گذشته با روسای ۱۳ دانشگاه بزرگ کشور جلساتی برگزار شد که این جلسات منجر به شکلگیری خوشه هایی در دانشگاهها شد و گزارش جلسات این خوشهها از سوی روسای دانشگاهها به دولت ارسال میشود و دولت در تصمیمگیریها برای حل مشکلات از این گزارشها بهرهبرداری میکند.
انتهای پیام/ 151