یک کارشناس مسائل افغانستان:

بندر چابهار بهترین فرصت برای همکاری میان تهران و کابل است

پیرمحمد ملازهی گفت: افغانستان از طریق چابهار زمینه صادرات و واردات خود را تسهیل می‌کند و این بندر بهترین فرصت برای همکاری میان تهران و کابل است.
کد خبر: ۴۰۲۹۹۹
تاریخ انتشار: ۰۶ تير ۱۳۹۹ - ۱۱:۱۲ - 26June 2020

بندر چابهار بهترین فرصت برای همکاری میان تهران و کابل استبه گزارش گروه سایر رسانه‎‌های دفاع‌‎پرس، پیرمحمد ملازهی کارشناس مسائل افغانستان در گفت‌وگویی در خصوص سفر «محمد حنیف اتمر» سرپرست وزارت امور خارجه افغانستان به تهران و دیدار و گفت‌وگو با مقامات ایرانی، اظهار داشت: این سفر در یک شرایط خاص و بعد از دو حادثه مربوط به هریررود و یزد که طی آن برخی مهاجران غیرقانونی افغان جان خود را از دست دادند، انجام شد.

وی افزود: در این دو اتفاق، کابل و تهران روایت خود را داشتند و در حالی که ایران این موضوع را تکذیب می‌کرد، افغانستان بر وقوع آن تاکید داشت. این اتفاقات سبب شد که رسانه‌هایی در داخل افغانستان و در سطح بین‌المل از فضای پیش آمده استفاده کردند و کاملا افکار عمومی را جهت دادند.

کارشناس مسائل افغانستان گفت: این رسانه‌ها تلاش کردند تا این موضوع را القا کنند که رفتار ایران با مهاجران افغان، تبعیض آمیز بوده و تهران مسئولیت پذیر نیست.

ملازهی افزود: در این میان هم وزارت امور خارجه ایران تلاش کرد تا فضای ملتهب به وجود آمده را آرام کند و وزارت خارجه افغانستان نیز در این راستا تلاش‌هایی داشت و در این میان، مقامات دو کشور تماس‌هایی را با یکدیگر داشتند. به‌نظر بنده سفر «حنیف اتمر» نیز در همین راستا انجام گرفت و دارای اهمیت است.

وی تاکید کرد: باید این نکته را بگویم که موضوع مهاجران بحث بسیار پیچیده‌ای است و به این سادگی قابل حل نیست. باید این نکته را مدنظر داشت که افغانستان درگیر جنگ و ناامنی است و از همین رو مردم این کشور دچار مشکلات عدیده اقتصادی هستند. در این کشور کار به اندازه کافی وجود ندارد و برخی وابسته به یک قرص نانی هستند که به آن‌ها کمک می‌شود.

کارشناس مسائل افغانستان اضافه کرد: از همین رو برخی از افغان‌ها تصمیم به خروج از افغانستان می‌گیرند تا برای کار به کشور‌های همسایه ازجمله ایران بیایند. در چند مدت اخیر به دلیل شیوع ویروس کرونا، کنسولگری‌های ایران تا حدی، سختگیری اعمال کرده‌اند.

ملازهی تصریح کرد: این موضوع فرصتی شده است تا برخی به دنبال کار از مسیر مرز‌های طولانی که ایران با افغانستان دارد، تلاش کنند تا وارد ایران شوند و برخی قاچاقچیان انسان با مطالبه مبالغی آن‌ها را از مرز رد کرده و در شهر‌ها پخش می‌کنند.

وی یادآور شد: اگر ایران و افغانستان بخواهند به شکل اصولی برای این مشکلات، راه‌حلی پیدا کنند، باید روابط استراتژیک میان دو کشور به نحوی که منافع دو کشور تامین شود، مورد بحث قرار گیرد. افغانستان با همه کشور‌ها یک مناسبات استراتژیک امضا کرده که تاکنون با ایران آن را امضا نکرده است.

کارشناس مسائل افغانستان خاطرنشان کرد: حقیقت این است که ملت‌های ایران و افغانستان نزدیک‌ترین ملت‌ها در سطح منطقه هستند و دارای تاریخ، فرهنگ، دین و زبان مشترک هستند. در این فضای مساعدی که وجود دارد، اگر دو دولت واقع‌بینانه به مسائل نگاه کنند، می‌توانند پاسخگوی بسیاری از مشکلات که به صورت مقطعی پیش می‌آید، باشند.

ملازهی تاکید کرد: در قالب همین مناسبات استراتژیک می‌توان موضوع مهاجران را به‌عنوان یک سرفصل مطرح کرد و برای آن تصمیم گیری کرد. البته باید اذعان داشت در شرایط کنونی، افغانستان نه انگیزه و نه توان کنترل مرز‌ها را دارد. این نکته را نیز باید مدنظر داشت که اگر دولت مرکزی در افغانستان بخواهد مرز‌ها را کنترل کند، نیرو‌های مستقر چشم بر عبور غیرقانونی مهاجران خواهند بست.

وی با بیان اینکه موضوع بندر چابهار بهترین فرصت برای همکاری میان تهران و کابل است، اظهار داشت: ترانزیت کالا از طریق بندر چابهار، هم برای ایران، هم افغانستان و همچنین برای هندوستان مهم است و قراردادی نیز در این زمینه به امضای طرفین رسیده است.

کارشناس مسائل افغانستان افزود: افغانستان محصور در خشکی است و نیاز به ترانزیت دارد و بندر چابهار می‌تواند به این موضوع کمک کند.

ملازهی گفت: افغانستان از طریق چابهار زمینه صادرات و واردات خود را تسهیل می‌کند و در این میان ایران نیز منافع خود را می‌برد. بندرچابهار همچنین می‌تواند زمینه گسترش صادرات کالا به آسیای مرکزی را فراهم آورد.

منبع: مهر

انتهای پیام/ 341

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار