به گزارش خبرنگار فرهنگ و هنر دفاعپرس، تیرماه سال ۱۳۶۵ صفحهای ماندگار در تاریخ دفاع مقدس است که در آن عملیات مهم کربلای ۱ شکل گرفت و سبب آزادسازی شهر مهران شد.
طراحی این عملیات پنج مرحله بود که در همان مرحله اول و دوم قوای اسلام به اهداف مورد نظر دست یافتند و شهر مهران بعد از ۴۵ روز اشغال و همچنین بیش از ۱۷۵ کیلومتر مربع از اراضی اشغال شده شامل ارتفاعات قلاویزان، کلهقندی، روستاهای رضاآباد، پاسگاه مرزی بهرامآباد، جاده مهران ـ دهلران به تصرف رزمندگان اسلام درآمد و شهرهای «بدره» و «زرباطیه» عراق در تیررس و دید قوی نیروهای اسلام قرار گرفت.
شرح آزادسازی مهران بهتفصیل در کتاب «آزادسازی مهران، شکست استراتژی دفاع متحرک عراق» آورده شده است که شامل وقایع ۳۴ روز از دوران جنگ ایران و عراق از ۱۵ خرداد تا ۱۷ تیر ۱۳۶۵ است. قسمت دوم آن را در ادامه میخوانید.
ارعاب و تهدید استراتژی رژیم بعث
«در جلسه امروز (۷ تیر ۱۳۶۵) قرارگاه نجف، با وجود مخالفت فرمانده نیروی زمینی سپاه و جانشین وی با تأخیر ۲۴ ساعته در اجرای عملیات در منطقه مهران به دلیل آماده نبودن لشکرهای ۲۷ محمد رسولالله (ص) و فرمانده ۴۱ ثارالله (ع)، فرمانده کل سپاه ضمن تأکید بر اجرای عملیات فریب در منطقه قصرشیرین با تعویق افتادن عملیات مذکور موافقت کرد.
جلسه امروز، با هدف بررسی آخرین آمادگی یگانها برای اجرای عملیات در منطقه مهران برگزار شد.
به گزارش ابوالفضل موسوی راوی مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ، ابتدا برخی از مسئولان قرارگاه نجف اطلاعاتی در مورد وضعیت دشمن و تحرکات آن در منطقه دادند، از جمله حسین اللهکرم مسئول اطلاعات قرارگاه نجف ۲، در گزارشی از وضع منطقه مهران را توصیف کرد و حمزه حمیدینیا نیز با اشاره به اینکه دشمن در تلاش است تا حرکت بعدی ما را حدس بزند، از انتقال یک گردان نیرو به منطقه باباهادی خبر داد. سپس مسئولان برخی یگانها با شرح مشکلاتشان خواستار به تعویق افتادن عملیات مدت ۲۴ ساعت شدند.
امروز دو نفتکش در آبهای خلیج فارس طرف حمله هوایی قرار گرفتند که ضمن وارد شدن خساراتی به آنها چند خدمه مجروح شدند. برخی رسانههای خارجی ایران را عامل این حمله اعلام کردند.
خبرگزاری فرانسه به نقل از گزارش بیمه لویدز لندن اعلام کرد که حوالی ظهر امروز دو فروند جت اف ۴ ایرانی به ۲ نفتکش در نزدیکی بندر دوبی امارت حمله کردند. در این حملات ابتدا نفتکش قبرسی سوپریور که برای انجام تعمیراتی به سواحل امارات عربی متحده در حرکت بود و ۱۵ دقیقه بعد به نفتکش یونانی کوریانا حمله شد که نفتکش یونانی نیز برای انجام تعمیرات در بندر دوبی پهلو گرفته بود.
در جریان این دو حمله دو تن از خدمه کشتی قبرسی و سه نفر از کشتی یونانی مجبور شدند. خبرگزاری رویتر عامل حمله را بالگردهای ایرانی ذکر کرد و افزود نفتکش کوریانا متعلق به لبیریا بوده است.
در ادامه تلاش عراق برای آمادهسازی و سازماندهی نیرو بهمنظور حمله به فاو، صدام حسین در دیدار با سران جاشها با تهدید از آنها خواست تا نیروهایش را برای همکاری با ارتش کنند.
رکن ۲ لشکر ۲۸ پیاده در گزارشی با تصریح بر اینکه رژیم عراق در صدد طرحریزی یک حمله به جبهه میباشد، اعلام کرد: صدام حسین رئیسجمهور عراق، در جلسهای که در بغداد با سران جاشها داشته، گفته است که هر طایفهای از عشایر باید پنجاه درصد از نیروهای خود را برای اجرای عملیات به جبهه فاو اعزام کند، در غیر این صورت نهتنها آذوقه و کمکهای رژیم به آنها قطع خواهد شد، بلکه دستگیر و اعدام میشوند.
این گزارش افزود: نظر به اینکه جاشها مایل به حضور در جبهه فاو نیستند، این مسئله بین آنها تزلزل ایجاد کرده است و احتمال دارد که تعدادی از جاشها سلاحهای خود را به زمین گذاشته و فرار کنند یا به نیروهای کرد مبارز عراقی بپیوندند. در ضمن شاید جاشها در این رابطه با جلالیها و سوسیالیستها نیز تماسهایی که گرفته باشند.»
ادامه دارد...