روسیه: قطعنامه آمریکا علیه ایران غیرسازنده و غیرموجه است

سخنگوی وزارت خارجه روسیه در یک کنفرانس خبری بار دیگر با پیش‌نویس قطعنامه ارائه‌شده توسط آمریکا برای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران مخالفت کرد.
کد خبر: ۴۰۴۰۹۰
تاریخ انتشار: ۱۲ تير ۱۳۹۹ - ۲۰:۰۰ - 02July 2020

روسیه: قطعنامه آمریکا علیه ایران غیرسازنده و غیرموجه استبه گزارش گروه بین‌الملل دفاع‌پرس، «ماریا زاخارووا»، سخنگوی وزارت خارجه روسیه امروز پنجشنبه بار دیگر مخالفت این کشور را با پیش‌نویس قطعنامه آمریکا در شورای امنیت برای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران اعلام کرد.

طبق گزارش خبرگزاری «ریانووستی» زاخارووا گفته این پیش‌نویس حاوی بندهایی است که ارتباطی با حل و فصل مسائل پیرامون برنامه هسته‌ای ایران ندارند.

او گفت: «پیش‌نویس قطعنامه ارائه‌شده در شورای امنیت برای تمدید نامحدود تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران شامل تمهیداتی در راستای سیاست فشار حداکثری آمریکا علیه ایران است. [این قطعنامه] به مسائلی می‌پردازد که ارتباطی با حل و فصل مسائل مربوط به برنامه هسته‌ای ایران ندارند.»

سخنگوی وزارت خارجه روسیه در ادامه تصریح کرد: «از نظر ما، اعمال محدودیت‌های جدید علیه ایران غیرموجه بوده و از منظر تلاش‌ها برای حفظ برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و سازش بر سر برنامه هسته‌ای ایران نیز غیرسازنده به شمار می‌رود.»

ایالات متحده آمریکا اقدام به توزیع قطعنامه‌ای در میان ۱۵ عضو شورای امنیت کرده که خواستار جلوگیری از انقضای تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران در ماه اکتبر است.

چین و روسیه به عنوان دو عضو دائم شورای امنیت که از حق وتو برخوردارند مخالفت خودشان را با طرح آمریکا اعلام کرده‌اند.

با این حال، این قطعنامه ظاهراْ بدون نیاز به وتوی چین هم شانسی برای موفقیت در شورای امنیت ندارد. چندی پیش دیپلمات‌های غربی در گفت‌وگو با فارن‌پالیسی احتمال موفقیت آمریکا در پیشبرد این قطعنامه را ضعیف توصیف کرده‌اند.

یک دیپلمات غربی گفت این قطعنامه ممکن است حتی در کسب ۹ رأی لازم برای وادار کردن روسیه یا چین به استفاده از حق وتو هم ناکام بماند.

برخی از دیپلمات‌های شورای امنیت و سایر کارشناسان مسائل تسلیحاتی اقدام آمریکا را تلاشی برای کسب امتیازهای سیاسی در داخل آمریکا می‌دانند و نه چیزی که هدف آن مقابله با اقدامات ایران است.

قطعنامه پیشنهادی آمریکا خواستار منع فروش، عرضه یا انتقال سلاح یا اقلام مرتبط از سوی ایران است. این قطعنامه همچنین کشورها را از فروش، عرضه، یا انتقال سلاح یا اقلام مرتبط به ایران، مگر در صورت موافقت کمیته‌ای در شورای امنیت منع می‌کند.

پیش‌نویس آمریکا علاوه بر این از کشورها می‌خواهد چنانچه دلایل متقنی در دست دارند مبنی بر اینکه محموله‌ای در خاک آنها ممکن است حاوی اقلام ممنوعه از ایران باشد اقدام به بازرسی آن کنند. این قطعنامه همچنین از کشورها خواسته با توجیه مشابه اقدام به بازرسی کشتی‌ها در آب‌های آزاد کنند.

این قطعنامه همچنین خواستار مصادره دارایی‌ها و در نظر گرفتن ممنوعیت‌های مسافرتی علیه افرادی است که تحریم‌های تسلیحاتی را نقض می‌کنند.

یک قطعنامه برای تصویب در شورای امنیت نیازمند موافقت دست‌کم ۹ عضو، بدون وتو از سوی هر یک از ۵ عضو دائم شورای امنیت (آمریکا، روسیه، چین، فرانسه و انگلیس) است.

آمریکا تهدید کرده در صورتی که در تمدید تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران موفق نشود از یکی از بندهای برجام برای بازگرداندن همه تحریم‌های سازمان ملل استفاده خواهد کرد.

ماده‌ای در برجام که مقام‌های دولت آمریکا مدعی هستند می‌توانند از آن برای بازگرداندن تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران استفاده کنند «ساز و کار حل و فصل اختلافات» است که با نام‌های دیگری مانند «مکانیسم ماشه» یا «ساز وکار بازگشت خودکار تحریم‌ها» هم شناخته شده است.

با این وجود چین و روسیه تصریح کرده‌اند که آمریکا از این توافق هسته‌ای خارج شده و از هیچ حقی برای رجوع به مفاد برجام جهت بازگرداندن تحریم‌ها علیه ایران برخوردار نیست.

در جلسه شورای امنیت سازمان ملل متحد که سه‌شنبه برای بررسی پایبندی ایران به مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ این شورا برگزار شد حتی متحدان آمریکا هم از موضع این کشور برای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی حمایت نکردند.

انتهای پیام/341

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار