نظام سلطه به بهانه تفسیر «حقوق بشر» دست به سیاسی کاری زده است

رئیس کرسی حقوق بشر، صلح و دموکراسی یونسکو در دانشگاه شهید بهشتی گفت: برخی کشور‌ها با ادعای تفسیر حقوق بشر، در راستای سیاسی شدن آن گام برمی‌دارند.
کد خبر: ۴۰۴۱۵۸
تاریخ انتشار: ۱۳ تير ۱۳۹۹ - ۱۴:۲۷ - 03July 2020

به گزارش گروه اجتماعی دفاع‌پرس، حسین میرمحمد صادقی رئیس کرسی حقوق بشر، صلح و دموکراسی یونسکو در مصاحبه با «رادیو گفت‌وگو» مبنای حقوق بشر را بر اساس کرامت انسانی دانست و اظهار داشت: این حقوق فارغ از تفاوت افراد، به انسان‌ها تعلق می‌گیرد. مبنای حقوق بشر به ادیان الهی بازمی‌گردد و دین بر کرامت انسان تاکید دارد و انسان بدلیل برخورداری از کرامت ذاتی، از حقوقی هم برخوردار است و در اینجا آموزه‌های واقعی ادیان به این مهم اشاره دارد. 

وی افزود: از طرفی در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، مصادیق این حقوق بر اساس کرامت و حیثیت ذاتی انسان درج شده و قرآن کریم از جمله در سوره «حجرات» قبیله و گروه‌های مختلف انسانی را موجب شناخت یکدیگر دانسته؛ نه اینکه مبنای برتری قومی بر گروه دیگر باشد.

تفاوت ماهوی حقوق بشر اسلامی و غربی

به گفته صادقی حقوق بشر انسان را برخوردار از یک حقوق مبنایی می‌داند و ابلاغیه حقوق بشر علی رغم نبود ضمانت اجرایی، از اهمیت برخوردار است چراکه جامعه بین المللی رای بالایی بدان داده اند.

وی ادامه داد: حقوق بشر اسلامی، انسان را ذیل عبودیت خداوند تعریف کرده و این حقوق ناشی از حق الله است و طبیعتا این حقوق در مصادیق و گستره‌ی ابعادی با حقوق بشر غربی تفاوت دارد.

کرامت انسانی پدیده‌ای از سوی باری تعالی است و لذا حقوق بشر امری مقدس بوده که کسی قادر به استفاده ابزاری از آن در عرصه سیاست نیست، ولی بشر امروز خلاف این رویه حرکت کرده است.

این استاد حقوق در دانشگاه شهید بهشتی تحولات حقوق بشر کنونی را فرایندی جهانی دانست که تا حدی دارای ضمانت اجرایی بوده و در عین حال رنگ و بویی سیاسی به خود گرفته است.

از این پس برخی کشور‌ها ادعای تفسیر حقوق بشر را در سر پروراندند و در راستای سیاسی شدن حقوق بشر قدم برداشتند.

بردگی فکری؛ دستاورد حقوق بشر غربی

رئیس کرسی حقوق بشر، صلح و دموکراسی یونسکو در دانشگاه شهید بهشتی اعلام کرد: دیدگاه غرب و اسلام نسبت به اینکه بشر کیست، دارای تفاوت‌های اساسی بوده و تبعا تعریف حقوق بشر نیز از این مسئله متفاوت است.

وی با اشاره به آیه‌ای از قرآن که می‌فرماید هوا و هوس برای برخی افراد خدایی می‌کند و حضرت علی (ع) هم از آن بعنوان بدترین نوع بردگی [فکری] یاد می‌کنند، خاطرنشان کرد: تبعا حقوق بشر بر اساس این آیه و روایت، تفاوت بسیار دارد با حقوق بشری که تنها نیاز‌های اولیه نظیر خوراک را در نظر می‌گیرد.

جنگ تحمیلی؛ سراسر نقض حقوق بشر بود

در ادامه پیمان حاج محمود عطار، وکیل دادگستری با اشاره به همزمانی تصویب اعلامیه حقوق بشر با پایان جنگ جهانی دوم، تاکید کرد این مصوبه استقبال همه گیر کشور‌ها را همراه داشت که صرف نظر از دین و مذهب و نژاد اتفاق افتاد.

وی افزود: با انحصار بازرگانی از سوی برخی کشور‌های اروپایی، این میثاق نقض شد و در سال‌های اخیر شاهد نقض میثاق‌های فرعی این اعلامیه توسط امریکا، عربستان و... بودیم.

عطار نمونه‌هایی از انحراف کشور‌ها از اعلامیه حقوق بشر و میثاق‌های آن یادآور شد و نمونه اخیر را اعتراضات بر پایه مخالفت با نژاد پرستی در امریکا دانست.

این وکیل دادگستری با بیان این مطلب افزود: برخی کشور‌ها در دوران جنگ تحمیلی اقدام به نقض حقوق بنیادین بشر کرده و بمب‌های شیمیایی و میکروبی را به دولت صدام فروختند که علاوه بر به شهادت رساندن مردم کشورمان، به مردم عراق رحم نکرده و در این راستا قضیه حلبچه، نقض فاحش حقوق بشر توسط کشورهاست.

انتهای پیام/ 112

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار