به گزارش گروه سایر رسانههای دفاعپرس، طی روزهای اخیر شاهد تشدید منازعات دو حزب سنتی آمریکا (جمهوریخواهان و دموکراتها) بر سر قانون موسوم به «داکا» هستیم.
اصل ماجرا زمانی آغاز شد که ترامپ جهت لغو این قانون خیز برداشت و در مقابل، دیوان عالی آمریکا تصمیم رییس جمهور را مورد تایید قرار نداد.
با این حال ترامپ همچنان سعی دارد از طرق دیگر، زمینه اخراج صدها هزار مهاجر را از خاک آمریکا فراهم سازد.
«داکا» برنامهای است که در سال ۲۰۱۲ میلادی در دولت «باراک اوباما» آغاز شد و مربوط به مهاجرانی است که در کودکی با پدر و مادرشان به طور غیرقانونی وارد خاک آمریکا شدهاند.
بر اساس برنامه «داکا»، این مهاجران به طور موقت اجازه اقامت قانونی در آمریکا را دریافت میکنند و از کشور اخراج نمیشوند.
«داکا» به مهاجران اجازه نمیدهد که اقامت شان در آمریکا قانونی شود و برای کسب امتیاز شهروندی اقدام کنند اما به آنها فرصت میدهد از سایه خارج شوند و اجازه کار، ثبت نام در کالج و اقدام برای دریافت گواهینامه رانندگی میدهد.
به لحاظ قانونی مهاجرانی میتوانند مشمول «داکا» شوند که پیش از ۱۶ سالگی وارد آمریکا شده باشند اما عملاً بیشتر آنها هنگام مهاجرت بسیار کمتر از اینها سن داشته اند.
در جدیدترین نظرسنجی که از ۳۰۶۳ مشمول طرح داکا به عمل آمده است (آگوست ۲۰۱۷)، میانگین سنی پاسخدهندگان هنگام ورود به آمریکا شش و نیم سال بوده است؛ و حالا زمان اخراج است!
ترامپ در راستای کسب آرای سفیدپوستان و آمریکاییهایی که دارای تابعیت و اقامت قانونی هستند، سعی دارد مهاجرینی که در قالب قانون «داکا» در این کشور به سر میبرند را اخراج کند؛ او میخواهد از این مسئله به عنوان یک برگ برنده در انتخابات ریاست جمهوری ماه نوامبر استفاده کند.
در مقابل دموکراتهایی از جمله «باراک اوباما»، «بیل کلینتون» و «جو بایدن» نیز قصد دارند از اصرار خود مبنی بر حفظ این قانون، به مثابه یک برگ برنده برای کسب آرای شهروندان لاتین تبار، آسیایی تبار، سیاهپوست و کسانی که اصالتی غیر آمریکایی دارند استفده کنند.
همان گونه که مشاهده میشود، نگاه ابزاری هر دو حزب حاکم آمریکایی نسبت به مسئله مهاجران، آن هم در آستانه انتخابات ریاست جمهوری امسال مشهود است؛ ترامپ سعی در تقویت مولفههای ملی گرایانه و افراطی در راستای ایجاد جوی کاذب و هیجانی در آمریکا دارد؛ موضوعی که بتواند منجر به بهبود وضعیت نا به سامان وی در نظرسنجیها شود.
خطرات ابطال قانون داکا
بسیاری از کارشناسان آمریکایی معتقدند که بحرانهای ناشی از ابطال قانون «داکا»، به مراتب بیشتر از فواید آن است! ضمن آنکه اکثر مهاجرانی که در قالب قانون «داکا» در آمریکا مشغول زندگی و فعالیت هستند، دارای مشاغلی رسمی (با اجازه دولت) هستند؛ «دارا لیند»، کارشناس آمریکایی در یادداشتی در پایگاه «وکس»، تاکید کرده است «همه کسانی که در ذیل قانون داکا تعریف میشوند، مهاجران مکزیک یا آمریکای مرکزی نیستند و بسیاری از آنها وضعیتی متفاوت دارند؛ مثلاً والدینشان ویزای شغلی قانونی داشته اند، اما کودکانشان خیر؛ یا اینکه ویزاهای قانونی آنها منقضی شده است و یا اینکه با امید پناهندگی به آمریکا آمده اند، اما مأیوس شده اند؛ این است که مدافعان قانون داکا میگویند مهاجران (مهاجرانی که مشمول قانون داکا میشوند) جز در تشریفات اداری، از همه نظر آمریکایی محسوب میشوند، و یا آمریکا «تنها کشوری است که اینها در خاطر دارند».
رمزگشایی از اصرار ترامپ
رییس جمهور آمریکا اصرار داد تا به هر قیمت ممکن، قانون «داکا» را لغو و تا قبل از فرا رسیدن زمان انتخابات ریاست جمهوری در ماه نوامبر (آبان ماه)، صدها هزار مهاجر را از این کشور اخراج کند.
پایگاه شبکه یورو نیوز در این خصوص مینویسد «پیش از لغو این قانون توسط ترامپ، ثروتمندترین شرکتها و کمپانیهای معتبر آمریکایی از جمله گوگل و فیسبوک با انتشار نامهای از دولت ترامپ خواستند تا اجرای این «طرح موفق» را متوقف نکند؛ در این نامه میخوانیم که تمام ثروت شرکتهای چندملیتی آمریکایی به حضور مهاجران است و اگر آمریکا میخواهد در بازارهای جهانی از رقبا پیش بگیرد، نیاز دارد که همچنان از نیروی کار مهاجران بهره ببرد.»
در حقیقت، پس از رسیدن به قدرت در ماه ژانویه قصد داشت این قانون را لغو کند، اما شش ماه طول کشید تا این خواسته او اجرایی شود؛ دونالد ترامپ در دوران تبلیغات انتخاباتی این طرح دولت باراک اوباما را غیرقانونی خوانده و اعلام کرده بود که دولت اوباما با اجرای این برنامه از قدرت خود سوء استفاده کرده است؛ او در سخنرانیهای خود همواره میگفت که پدر و مادر این افراد غیرقانونی وارد خاک آمریکا شدند و به تبع فرزندان آنها نیز بصورت غیرقانونی در خاک آمریکا هستند.
با این حال، چنین استدلالی بارها از سوی حقوقدانان آمریکایی رد شده است؛ اکثر کودکانی که در خاک آمریکا به دنیا آمده اند، طبق قانون اصلی این کشور، تبعه آمریکا محسوب میشوند حتی اگر مادران و پدران آنها به صورت غیر قانونی وارد خاک این کشور شده باشند؛ البته ترامپ نشان داده است که نسبت به چنین استدلالهایی قانع نمیشود! او تنها یک هدف، یعنی ایجاد فضای هیجانی در آمریکا و کسب آرای ملی گرایان و جمهوریخواهان افراطی و بخشی از رای دهندگان مستقل را مدنظر قرار داده است؛ در این میان، برای ترامپ اساسا اهمیتی ندارد که چه سرنوشتی در انتظار صدها هزار مهاجر اخراجی از آمریکا خواهد آمد!
بحرانی که در انتظار آمریکا خواهد بود
بر اساس محاسبات اولیه، در صورت اجرایی شدن لغو قانون «داکا»، نزدیک به یک میلیون مهاجر از آمریکا اخراج خواهند شد.
«یورو نیوز» مینویسد «برنامه داکا تا پایان ماه مارس سال ۲۰۱۷ حدود ۸۸۶ هزار مهاجر را تحت پوشش قرار داده است؛ بیشتر این مهاجران مکزیکی هستند، اما جوانان دیگری از کشورهای السالوادور، گواتمالا و هندوراس در این فهرست بلندبالا قرار میگیرند؛ اغلب آنها از طریق زمینی و غیرقانونی تنها و یا به والدین خود وارد خاک آمریکا شده اند؛ برنامه داکا در کنگره آمریکا نیز هواداران زیادی حتی میان جمهوریخواهان داشت؛ از جمله آنها میتوان به سناتور «مک کین» و یا «پل رایان» سخنگوی جمهوریخواهان در کنگره اشاره کرد.»
منبع: میزان
انتهای پیام/ 341