به گزارش خبرنگار فرهنگ و هنر دفاعپرس، حضرت امام خمینی (ره) از ابتدای نهضت جهانی خویش و در طول مبارزه علیه رژیم پهلوی و سالهای بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران همواره بر نقش رسانههای گروهی تأکید داشته و آن را ابزاری قدرتمند و کارآمد در جبهه فرهنگی میدانستند. شهید مصطفی خمینی نیز در دورهای که امام خمینی (ره) به نجف هجرت کردند سعی در استفاده حداکثری از رسانه را داشت و به همین منظور برنامهای با عنوان «نهضت روحانیت» با همکاری تعدادی از مبارزین و یاران امام راحل تهیه کرد.
حضرت امام خمینی (ره) توصیهای به دستاندرکاران این برنامه داشتند که میتواند بزرگترین درس رسانهشناسی و شناخت رسالت اصحاب رسانه باشد. ایشان در توصیه خود فرمودند: «یکی اینکه سعی کنید مبالغه نکنید و دروغ هم نگویید. حقیقت را بگویید و اضافه هم نگویید. همان حقیقت تأثیر خودش را دارد. دوم اینکه در برنامهها فحاشی نکنید.»[1]
در آستانه روز خبرنگار مرور دوباره بخشی از وصیتنامه سیاسی ـ الهی حضرت امام خمینی (ره) و توصیههای ثمر بخش ایشان میتواند تذکری باشد برای اصحاب رسانه، تا بدانند که در شرایط امروز وظیفه آنها چیست.
حضرت امام خمینی (ره) در فرازهایی از وصیتنامه سیاسی الهی خود آتشافروزیها، شایعهپراکنیها و اتهامزنیها رسانههای جهان علیه ایران اسلامی را افتخار دانسته و اقدامهای آنها را تلاشی مذبوحانه برای از میان بردن نظام اسلامی ایران قلمداد میکنند. امام راحل در این خصوص میفرمایند: «ما و ملتهای مظلوم دنیا مفتخریم که رسانههای گروهی و دستگاههای تبلیغات جهانی، ما و همه مظلومان جهان را به هر جنایت و خیانتی که ابرقدرتهای جنایتکار دستور میدهند متهم میکنند. کدام افتخار بالاتر از اینکه آمریکا با همه ادعاهایش و دولتهای سرسپردهاش و در دست داشتن تمام رسانههای گروهی، در مقابل ملت غیور ایران وامانده و رسوا شده است.»
ایشان با توجه به این موضوع توصیه میکنند که بدون نظر داشتن به دولتهای جهان، راه مستقیم الهی را بپیمایند و بدانند که جنگ رسانهای غرب و شرق علیه ایران خود دلیلی است بر قدرت ذاتی ایران اسلامی. حضرت امام خمینی در این خصوص در وصیتنامه ارزشمند خود آوردهاند؛ «من اکنون بهبه ملت عزیز ایران توصیه میکنم که در این راه مستقیم الهی محکم و استوار بوده و لحظه[ای] از شکر این نعمت غفلت نکنند. بدانند که هرچه رسانههای گروهی عالم اشتلم میزنند دلیل بر قدرت الهی آنان است.»
امام راحل با اشاره به نقش حساس وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تأکید دارند مهمترین وظیفه این نهاد تبلیغ حق علیه باطل است. گذشته از این وظیفه خطیر، مدیران فرهنگی کشور باید بدانند وظیفهای جز این ندارند که چهره حقیقی ایران اسلامی را به مردم جهان معرفی کنند و مراقب هجمههای تبلیغاتی غرب باشند.
«وصیت اینجانب به وزارت ارشاد در همه اعصار خصوصاً عصر حاضر که ویژگی خاصی دارد، آن است که برای تبلیغ حق مقابل باطل و ارائه چهره حقیقی جمهوری اسلامی کوشش کنند. ما اکنون، در این زمان که دست ابرقدرتها را از کشور خود کوتاه کردیم، مورد تهاجم تبلیغاتی تمام رسانههای گروهی وابسته به قدرتهای بزرگ هستیم.»
ایشان در ادامه میفرمایند: «[در سالهای گذشته] رادیو و تلویزیون و مطبوعات و سینماها و تئاترها از ابزارهای مؤثر تباهی و تخدیر ملتها، خصوصاً نسل جوان بوده است. بهطوریکه فرنگیمآب بودن [افتخار محسوب میشد.] مجلهها و روزنامهها در مقالات ضد فرهنگی و ضد اسلامی با افتخار، مردم را بهسوی غرب یا شرق هدایت میکردند.»
امام راحل با اشاره به عقبماندگیهایی که بر رسانههای کشور تحمیل شده و اثرات سوء وابستگی فرهنگی در زمان رژیم پهلوی خطاب به آن عده از اصحاب فرهنگ و رسانههای کشور که سرسپردگان فرهنگ غربی هستند میفرمایند: «وصیت من به نویسندگان و گویندگان و روشنفکران آن است که بهجای آنکه وقت خود را برخلاف مسیر جمهوری اسلامی صرف کنید و هرچه توان دارید در بدبینی و بدخواهی و بدگویی از خدمتگزاران به کار برید با وجدان خود خلوت کنید و ببینید با کدام معیار با ملتی که میخواهد از زیر بار ستمگران خارجی و داخلی خارج شود و استقلال و آزادی را که با جان خود و فرزندان عزیز خود به دست آورده و با فداکاری میخواهد آن را حفظ کند به اختلافانگیزی و توطئههای خائنانه دامن میزنید و راه را برای مستکبران و ستمگران باز میکنید. آیا رسانههای گروهی و مجلات سراسر فسادانگیز و روزنامههای آن رژیم را به دست فراموشی سپردهاید؟»
در یک نگاه کلی به عبارات حکیمانه حضرت امام خمینی (ره) که چراغ راه رسانههای کشور محسوب میشوند، جنگ رسانهای دشمنان علیه نظام اسلامی ایران امری گریزناپذیر است. هر چند امام راحل رسوایی آمریکا در این تهاجم را حتمی میدانند اما نباید دشمن را ضعیف تصور کرد. افزایش دانش رسانهای و استفاده حداکثری از انواع رسانهها رمز پیروی در این هجمه بیامان است.
خبرنگاران در این میان بیش از هر قشر دیگری میتوانند سبب توفق نظام اسلامی در جنگ رسانهها باشند؛ جنگ خاموشی که با غفلت اصحاب رسانه سبب مغلوبه شدن ایران اسلامی در حوزه فرهنگ خواهد شد. روز خبرنگار به نحوی باید روز تجدید میثاق جامعه خبرنگاران با آرمانهای انقلاب اسلامی و قلمداد شود و فرصتی برای تعیین نقشه راه باشد.
انتهای پیام/ 161
[1]ـ http://www.imam-khomeini.ir/fa/c13-25117