گروه بینالملل دفاعپرس: سه سال پس از پایان جنگ ایران و عراق، صدام با تمام قوا به کشور کویت حمله کرد تا منطقه غرب آسیا شاهد جنگ تمام عیاری شود.
پس از این اقدام رژیم بعث، شورای امنیت سازمان ملل متحد با برگزاری یک نشست اضطراری در روز ششم آگوست ۱۹۹۰ میلادی خواهان خروج بی قید و شرط و همه جانبه ارتش عراق از کویت شد و مقرر کرد که تحریم¬های اقتصادی گستردهای علیه عراق اعمال شود.
تنها پس از ۲۴ ساعت از اعلام موضع سازمان ملل یعنی در روز هفتم آگوست، حامی اصلی صدام در حمله رژیم بعث به کشورمان یعنی آمریکاییها با هدف جلوگیری از پیشروی نیروهای عراقی وارد معرکه شدند.
علیرغم تحرکات گسترده نیروهای آمریکایی و نیز شورای امنیت سازمان ملل، صدام دست از ادامه جنگ نکشید، بلکه کویت را بخشی از خاک عراق معرفی کرد و نام آن را «کاظمه» گذاشت؛ لجاجت صدام تا جایی ادامه یافت که آمریکا در سال ۱۹۹۱ با ائتلافی از نیروهای سازمان ملل متحد که بسیاری از آنها حامیان صدام در جنگ با ایران بودند، به کویت یورش برد و نیروهای عراقی را از این کشور بیرون راند.
پس از اتمام جنگ رابطه بین عراق و آمریکا متشنج ماند و تحریمهای سازمان ملل متحد که بهدلیل حمله عراق به کویت وضع شده بودند و از صادرات نفت عراق نیز جلوگیری میکردند، همچنان بر جای خود باقیماندند؛ این تحریمها موجب سختی اوضاع زندگی و نابودی اقتصاد و زیربنای عراق شدند.
رابطه متشنج عراق و آمریکا تا جایی ادامه یافت که حامی اول رژیم بعث ۳۰ ژوئن ۲۰۰۴ کار را برای صدام یکسره کرد و صدام مجبور به تحویل دولت عراق شد و به اتهام جرایم جنگی، جرایم ضدبشری و قتل عام پای میز محاکمه آمد.
با این توضیحات باید تاکید کرد، صدام که روزگاری تحت حمایت همهجانبه آمریکا و غربیها بود و با حمایت آنها بر منصب قدرت تکیه زد و با این تفکر که مصون است، هر جنایتی مرتکب شد، اینچنین تنها ماند و در آخر نیز همین حامیانش او را پای میز محاکمه آوردند.
اگر بخواهیم نمونه فعلی صدام در منطقه را نام ببریم باید به «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی اشاره کنیم که با حمایت آمریکا و غربیها بر منصب قدرت تکیه زده است.
روزنامه «واشنگتن پست» سال گذشته در بخشی از یک گزارش نوشته بود که «محمد بن سلمان» ولیعهد رژیم سعودی را «صدام جدید» لقب داد؛ این روزنامه در گزارش خود تصریح کرد که ولیعهد رژیم سعودی، مانند صدام به این نتیجه رسیده که او مصون است.
این روزنامه نوشت: «محمد بن سلمان» در حال برداشتن گامهای نخست برای دستیابی به سلاحهای اتمی است؛ دولتهای غربی اینک او را متوقف نمیکنند، اما آنها در آینده مجبور به انجام این کار خواهند شد که آن زمان هزینه این کار به مراتب بالاتر است.
در پایان باید گفت که تاریخ در حال تکرار شدن است؛ حمایتهای غربیها بالاخره تمام میشود و «صدام جدید» نیز به سرنوشت صدام دچار میشود؛ بنابراین راهکار این است که «محمد بن سلمان» به جای دل بستن به آمریکا و دولتهای غربی با کشورهای منطقه تعامل و به آنها اعتماد کند.
گزارش از مهدی مهدیار
انتهای پیام/ ۴۲۱