مدیرکل حفظ آثار دفاع مقدس خراسان رضوی مطرح کرد:

لزوم نقش‌آفرینی مردم در تولید آثار ادبی در حوزه دفاع مقدس/ لبیک رزمندگان به فرمان رهبر معظم انقلاب مبنی بر ثبت خاطرات دفاع مقدس

سردار حسینعلی یوسفعلی‌زاده گفت: هماهنگونه که مردم در کنار نیروهای مسلح در خلق حماسه دفاع مقدس نقش اساسی داشتند، تولید آثار ادبی مربوط به این حماسه ماندگار نیز باید توسط نویسندگان مردمی و نوقلمان انجام شود.
کد خبر: ۴۱۰۷۸۵
تاریخ انتشار: ۲۵ مرداد ۱۳۹۹ - ۰۹:۴۲ - 15August 2020

سردار سرتیپ دوم پاسدار «حسینعلی یوسفعلی‌زاده» مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس خراسان رضوی در گفت‌وگو با خبرنگار دفاع‌پرس در مشهد با اشاره به اینکه کتاب جایگزین ندارد و این از مسلمات حوزه ماندگاری فکر، اندیشه و سوابق تاریخی، ملی و حماسی کشور است اظهار داشت: یکی از عرصه­‌های جدی نشر ارزش‌­های دفاع مقدس؛ تولید آثار مکتوب ادبی در همه قالب‌­های پذیرفته شده است. رهبر معظم انقلاب بر این مساله همواره تأکید داشته و فرموده‌­اند: «این کار، یعنی بیان خاطرات دفاع مقدس و تولید آثار ادبی مرتبط با این موضوع، را به طور جدی دنبال کنید. حضور در این میدان باید صدبرابر شود وقتی که این طور شد می­توان احساس توفیق کرد».

یوسفعلی‌زاده با بیان اینکه اداره‌کل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان از سال گذشته به صورت جدی تحقق این مهم را در دستور کار قرار گرفته، افزود: برای تحقق فرمایشات رهبر معظم انقلاب مذاکرات طولانی با دست­‌اندرکاران و صاحبان فکر و اندیشه در این حوزه صورت گرفته که نتیجه این پیگیری­‌ها؛ تدوین طرح «نهضت تولید آثار ادبی در حوزه دفاع مقدس» است.

وی با بیان اینکه گرچه دفع جنگ تحمیلی، هشت سال به طول انجامید اما دفاع همچنان باقی است، تأکید کرد: مبانی و رویدادهایی که ما در حوزه دفاع مقدس می­‌توانیم از آن یاد کنیم؛ خیلی فراوان و گسترده است و سخن گفتن از دفاع، جهاد، ایستادگی و مقاومت و نیز قلم زدن در این عرصه به صورت مستمر در طول زمان جاری‌ست و نمی‌­توان برای آن پایانی در نظر گرفت.

مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس خراسان رضوی هچنین در ادامه گفت: حوزه ادبیات و هنر یک حوزه گسترده­ای است که انواع هنرمندان با گرایش‌های مختلف همچون شعرا، نویسندگان، فیلمسازان، تولیدکنندگان سریال می‌توانند از آن سخن بگویند.

وی با اشاره به بیانیه گام دوم و تأکید رهبر معظم انقلاب بر لزوم شناخت صحیح نسبت به گذشته و عبرت گرفتن از تجربیات و عدم غفلت از این راهبرد، خاطر نشان کرد: حقایقی که در مضامین دفاع مقدس نهفته است، دربرگیرنده ارزش‌ها و گوهرهای پاکیزه‌­ای‌ست که سند عزت و افتخار ملی هستند و منطق استقلال، آزادی و برپایی نظام مقدس اسلامی و انتشار آن در جغرافیای جهان اسلام بر آنها استوار است. این حقایق را نمی­‌توان از دشمن شنید و باور کرد بلکه باید آن را از کسانی که در این حماسه حضور داشتند و در میانه آتش بودند و استقاومت کردند شنید.

یوسفعلی‌زاده در تشریح اهداف اداره‌­کل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس خراسان رضوی از ورود به عرصه نهضت تولید آثار ادبی اظهار داشت: هدف نخست، تحقق تدابیر رهبر انقلاب مبنی بر صدبرابری شدن آثار و تولیدات دفاع مقدس است؛ که برای دست‌یابی به این هدف خود را ملزم کرده و علاوه بر این؛ با هدفگذاری که صورت گرفته به دنبال دست‌یابی به این مطلوب هستیم. هدف مورد نظر بعدی؛ حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس همراه با ترویج فرهنگ انقلابی و مقاومت با بهره‌گیری از ظرفیت ادبیات به ویژه شعر، داستان و دیگر فنون ادبی و به دنبال آن جاری شدن این مفاهیم ناب در بستر زمان همراه با دقت نظر و جلوگیری از تحریف حقایق و دروغ‌پردازی دشمنان است.

وی در تبیین برنامه­‌های پیش­‌بینی­‌شده در این عرصه با اشاره به اهمیت فعلیت یافتن ظرفیت­‌های ناگفته­ عظیم دوران دفاع مقدس گفت: یکی از دغدغه‌­های جدی این روزها، فقدان صدها و بلکه هزاران نفر از مدافعان حریم ولایت است و حسرتی که این افسوس را بیشتر می­‌کند این است که آنها خاطرات­شان را هم با خود برده‌­اند. با توجه به اینکه این ظرفیت عظیم روز به روز، رو به تحلیل است ثبت وقایع و خاطرات آن دوران، یکی از اولویت‌های اساسی است تا از این طریق؛ حماسه هشت سال دفاع مقدس زنده و پویا بماند.

یوسفعلی‌زاده در ادامه، آشنا و مأنوس کردن نسل جوان را با آموزه­‌های دوران دفاع مقدس را مهم دانست و اظهار داشت: نسلی که عهده‌دار مسئولیت‌هایی در نظام مقدس جمهور اسلامی هستند، در دوران دفاع مقدس متولد نشده بودند و یا طفل بودند؛ بر همین اساس شناخت جامع و کاملی از این حماسه دارند که این ضرورت وجود دارد که برای آشنایی بیشتر این نسل با دفاع مقدس وقایع و حقایق آن دوران ثبت و ضبط شود و به نسل جوان ارائه شود.

مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس خراسان رضوی با اشاره بر لزوم مردمی شدن ثبت آثار دفاع مقدس همانند سال‌های حماسه گفت: حضور افراد حرفه‌ای در همیشه ایام و در همه میادین لازم و ضروری است اما چنین افرادی نباید دچار تنگ نظری شوند و راه را برای حضور عموم مردم ببندند بلکه این افراد باید الگوها را جهت خلق آثار فاخر ادبی به جامعه نویسندگان و نوقلمان معرفی کنند. هماهنگونه که مردم در کنار نیروهای مسلح در خلق حماسه دفاع مقدس نقش اساسی داشتند، تولید آثار ادبی مربوط به این حماسه ماندگار نیز باید توسط نویسندگان مردمی و نوقلمان انجام شود.

وی در ادامه ضمن دعوت از اقشار مختلف مردم برای شرکت در نهضت تولید آثار ادبی گفت: از اقشار مختلف از جمله انجمن‌های ادبی فعال در سطح استان، مؤسسات فعال در حوزه انتشارات دفاع مقدس، تشکل‌های مردمی، دانشگاهیان، حوزویان و به خصوص اعضای خانواده ایثارگران و رزمندگان، دعوت می‌­شود تا خاطرات رزمندگان دوران دفاع مقدس را مکتوب و ماندگار کنند.

یوسفعلی‌زاده در ادامه خطاب به پیشکسوتان دفاع مقدس در سطح استان گفت: با توجه به اینکه پس از دفاع مقدس آثار فاخری در این حوزه منتشر شده، بر همین اساس رزمندگان می­‌توانند با الگو گرفتن از چنین آثاری و با هدف انتقال تجارب دفاع مقدس به نسل‌های آینده، خاطرات خود را در قالب خاطرات خودنوشت ثبت کنند.

وی در ادامه با اشاره به تأکیدات رهبر معظم انقلاب مبنی بر ثبت و ضبط وقایع دفاع مقدس ابراز داشت: رهبر معظم انقلاب  در سخنان خود به این مهم اشاره داشته و می‌فرمایند «وقتی ما درباره جنگ ننویسم آن وقت یک دشمن و یا یک بیگانه وقایع جنگ را با تحریف بیان می‌کنند و می‌نویسند.» خطاب نخست این سخن رزمندگان هستند. خاطرات، گونه‌ای از تاریخ شفاهی هست که یکی از اسباب نگارش آن، سپردن این کار به افراد امین است؛ بر همین اساس همانطور که رزمندگان در دوران دفاع مقدس به فرمان امام خمینی (ره) مبنی بر شرکت در جنگ و دفاع اسلام و انقلاب لبیک گفتند امروز نیز باید به فرمان فرمانده کل قوا مبنی بر ثبت و ضبط وقایع دفاع مقدس لبیک گفته و نسبت به تحقق این فرمان از هیچ تلاشی دریغ نکنند.

مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس خراسان رضوی در خصوص قالب‌های نهضت تولید آثار ادبی گفت: نهضت تولید آثار ادبی در حوزه دفاع مقدس در هشت قالب ادبی شعر، داستان (کوتاه، بلند، داستانک، مینی­‌مال و نمایشنامه)، خاطرات (خودنوشت و دیگرنوشت)، زندگی­نامه (از تولد تا ایثارگری و حماسه‌سازی)، جبهه نوشت (نامه، وصیت‌­نامه، یادداشت روزانه و گزارش از یک واقعه)، سفرنامه (نگارش روزهای حضور در جبهه بر اساس یادداشت رزمندگان)، نثر ادبی و نیایش و مناجات اعلام فراخوان کرده است.

وی در بخش دیگری از سخنانش به ساختار طرح نهضت تولید آثار ادبی اشاره کرد و بیان داشت: در ساختار این طرح؛ ستاد اجرایی، شورای علمی و تخصصی و دبیرخانه پیش­بینی شده است. ستاد اجرایی با محوریت اداره‌کل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان پیگیر اجرای مأموریت است. مدیران اداره‌کل حفظ آثار دفاع مقدس استان و مدیران سایر ادارت ذی‌نقش اعضای این ستاد هستند. ابلاغ کلیات طرح و تعیین نقش و سَهم دستگاه­‌ها و شهرستان‌­ها در اجرای طرح پس از تصویب، اطلاع‌رسانی و توجیه درون‌سازمانی اداره‌کل و دفاتر نمایندگی، اطلاع­رسانی و تبلیغ عمومی از طریق فضای مجازی، خبرگزاری­‌ها و رسانه­ ملی و همچنین ارائه آموزش‌های تخصصی برای پدیدآورندگان آثار مهمترین وظایف ستاد اجرایی به شمار می‌روند.

یوسفعلی‌زاده همچنین در تشریح وظایف شورای علمی و تخصصی افزود: بررسی شیوه‌­نامه­‌های تخصصی تولید، آماده‌سازی و چاپ آثار، تشخیص نیازمندی­‌ها و تعیین منابع آموزشی و استادان واجد شرایط، سیاست­گذاری در خصوص موضوع نگارشی و سطح‌­بندی با سوژه‌­ها، تهیه بانک اطلاعاتی نویسندگان، شاعران و سایر فعالان عرصه ادبی، ممیزی آثار و نظام‌مندسازی آنها از جمله وظایف شورای علمی و تخصصی است.

وی در ادامه در خصوص مأموریت دبیرخانه نهضت توید آثار ادبی گفت: دبیرخانه مسئولیت پیگیری مصوبه­‌ها و اجرای تعهدات، ارتباط مستمر با ادارات، دفاتر نمایندگی اداره‌کل در شهرستان‌ها و رسانه­‌ها، تماس با پدیدآورندگان آثار و تهیه گزارش­‌های ماهانه برای ارائه به مدیر اجرایی طرح را بر عهده دارد.

مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس خراسان رضوی درباره وظایف متولیان طرح نهضت تولید آثار ادبی یادآور شد: اداره‌کل حفظ آثار دفاع مقدس استان، دستگاه‌های عضو شورای هماهنگی حفظ آثار در استان و شهرستان‌ها و دفاتر نمایندگی اداره‌کل در شهرستان­ها از متولیان این طرح هستند که در این بین؛ اقداماتی نظیر شناسایی، امکان­‌سنجی و اولویت‌بندی و انتخاب موضوع­‌های نگارشی، تهیه شیوه‌­نامه تخصصی تولید، آماده‌­سازی و چاپ آثار و ارائه آن به شورای علمی و تخصصی تولید آثار ادبی، نظارت بر اجرای مأموریت در شهرستان‌ها و هدایت در طول اجرای طرح و ارزیابی، ممیزی و تأیید نهایی آثار بر عهده اداره‌کل حفظ آثار دفاع مقدس استان است.

وی همچنین در مورد وظایف دستگاه­‌های عضو شورای هماهنگی حفظ آثار دفاع مقدس در استان و شهرستان‌ها اظهار داشت: کارهایی مانند پشتیبانی و تأمین هزینه‌های طرح، تأمین مکان و تجهیزات اداری مورد نیاز، شناسایی و اولویت‌بندی سوژه­‌ها، شناسایی ایثارگران (شهیدان، جانبازان، آزادگان و رزمندگان) دستگاه مربوطه و خانواده‌های آن به عنوان صاحبان خاطره و ارائه اطلاعات آنها به شورای علمی و تخصصی و همچنین تولید آثار ادبی از مسئولیت­‌های دستگاه­‌های عضو شورای هماهنگی حفظ آثار دفاع مقدس در استان و شهرستان‌ها به شمار می‌رود.

یوسفعلی‌زاده همچنین درباره نقش دفاتر نمایندگی اداره‌کل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس در شهرستان­ها در راستای اجرای طرح نهضت تولید آثار ادبی گفت: برنامه‌­هایی چون تشکیل دبیرخانه و شورای علمی و تخصصی تولید آثار ادبی در شهرستان‌ها، ابلاغ نقش و سهم ادرات، نهادها و دستگاه‌­های اجرایی عضو شورای هماهنگی حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس در شهرستان­‌ها، نظارت بر فعالیت دستگاه‌­ها و شورای علمی و تخصصی تولید آثار ادبی و همچنین ارسال آثار تولید شده در شهرستان‌ها به اداره‌کل حفظ آثار برای ارزیابی، ممیزی و تأیید نهایی از وظایف محوله به دفاتر نمایندگی اداره‌کل در شهرستان‌ها است.

وی با بیان اینکه طرح نهضت تولید آثار ادبی در حوزه دفاع مقدس یک حرکت فرهنگی خودجوش و آتش به اختیار است، افزود: این طرح در بازه زمانی دو تا پنج ساله قابل تحقق نیست بلکه این طرح بایستی با یک آهنگ پرشتاب شروع شود و به نقطه اوج خود برسد. طی برآوردهای صورت گرفته یک چشم انداز 10 ساله­ برای این طرح تعریف شده تا بر اساس آن هر سال با تولید آثار بیشتر به این نهضت رونق بخشیده شود.

مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس خراسان رضوی در پایان صحبت‌های خود گفت: در این طرح برای هر یک از شهرها به تناسب جمعیت، تعداد ایثارگر و تعداد شهدا سهمی در نظر گرفته شده تا بر این اساس نسبت به تولید آثار ادبی اقدام کند.

انتهای پیام/

نظر شما
پربیننده ها