مدیر دفتر نشر ارزش‌های مشارکت روحانیت در دفاع مقدس خراسان رضوی عنوان کرد؛

دفاع مقدس معراج 394 روحانی اعزامی از خراسان رضوی

حجت‌الاسلام‌ دهقان با بیان اینکه روحانیت در دوران دفاع مقدس در مقایسه با سایر اقشار، به نسبت جمعیت خود بیشترین شهید را تقدیم اسلام و انقلاب کرده، گفت: از روحانیون استان خراسان رضوی که در دفاع مقدس حضور داشتند 394 نفر به درجه رفیع شهادت نائل آمدند.
کد خبر: ۴۱۳۲۴۱
تاریخ انتشار: ۰۸ شهريور ۱۳۹۹ - ۱۰:۱۲ - 29August 2020

حجت‌الاسلام‌ «علیرضا دهقان» مدیر دفتر نشر آثار و ارزش‌های مشارکت روحانیت در دفاع مقدس خراسان رضوی در گفت‌وگو با خبرنگار دفاع‌پرس در مشهد در تشریح نقش روحانیت در دفاع مقدس اظهار داشت: روحانیون به دو صورت تبلیغی و رزمی در دفاع مقدس حضور داشتند. در بعد تبلیغی، اعزام مبلغ به طور خاص از سوی سازمان تبلیغات و تیپ 83 رزمی تبلیغی امام صادق (ع) انجام می‌شد که علاوه بر انجام ماموریت‌های حوزه عقیدتی سیاسی و نمایندگی ولی فقیه در نیروهای مسلح و جهاد سازندگی، مبلغان اقداماتی نظیر سخنرانی و مواعظ اخلاقی، تبیین مسائل روز، پاسخگویی به شبهات، آموزش عقاید و احکام، اقامه و امامت نماز جماعت، برپایی مراسم عزاداری و جشن و همچنین همکاری در حوزه محتوایی تبلیغات را شامل می‌شد. با توجه به کارکرد روحانیت در دفاع مقدس، گاهی اوقات که یگانی دچار ضعف در روحیه می‌شد حضور یک روحانی تبلیغی فضا را کاملا تغییر می‌داد.

وی در تشریح نقش رزمی روحانیت در دفاع مقدس گفت: فعالیت سازمان یافته روحانیت در دوران دفاع مقدس از طریق تیپ 83 رزمی ـ تبلیغی امام صادق (ع) انجام می‌گرفت که برخی از روحانیون علاوه بر پیگیری ماموریت‌های تبلیغی؛ در رده‌های فرمانده دسته، گروهان، گردان، تیپ و حتی جانشینی لشکر نقش‌آفرینی‌ می‌کردند و یا عهده‌دار مسئولیت‌هایی همچون روابط عمومی، تبلیغات، طرح و عملیات، اطلاعات و عملیات و پرسنلی بودند.

این مسئول همچنین در خصوص نقش روحانیون در پشتیبانی از جنگ گفت: ائمه جماعات و سایر روحانیون در شهرها و روستاها در اعزام نیروهای مردمی از طریق مساجد و همچنین جمع‌آوری کمک‌های نقدی و غیرنقدی مردم برای پشتیبانی از جنگ، به خصوص در روستاها نقش مهمی ایفا کردند.

مدیر دفتر نشر آثار و ارزش‌های مشارکت روحانیت در دفاع مقدس خراسان رضوی همچنین تأکید کرد: البته تعداد زیادی از طلاب علوم دینی خراسان به عنوان بسیجی، بدون مطرح کردن هویت طلبگی خود در دفاع مقدس حضور پیدا کردند.

وی در مورد تعداد شهدای روحانی استان در دفاع مقدس گفت: روحانیت در دوران دفاع مقدس در مقایسه با سایر اقشار به نسبت جمعیت خود بیشترین شهید را تقدیم اسلام و انقلاب کرده است. از روحانیون استان خراسان رضوی که در دفاع مقدس حضور داشتند 394 نفر به درجه رفیع شهادت نائل آمدند.

دهقان در مورد احصا تاریخ شفاهی روحانیونی که در دفاع مقدس حضور داشتند یادآور شد: بخشی از تاریخ شفاهی روحانیون از طریق ستاد یادواره شهدای روحانی احصا شده، بخشی توسط حوزه علمیه خراسان و بخش دیگر نیز توسط افراد دغدغه‌مند و دلسوز تهیه شده است.

این مسئول خاطر نشان کرد: در خصوص تهیه تاریخ شفاهی روحانیون دو نکته مهم و قابل ذکر است. اول اینکه متاسفانه هنوز تاریخ شفاهی بخش قابل توجهی از روحانیون احصا نشده که برای تحقق این مهم، لیست روحانیون شاخص تهیه شده و از ابتدای سال جاری پیگیری‌های لازم در خصوص تهیه تاریخ شفاهی روحانیت در دفاع مقدس آغاز شده است.

مدیر دفتر نشر آثار و ارزش‌های مشارکت روحانیت در دفاع مقدس خراسان رضوی ادامه داد: طی مکاتبات صورت گرفته و جلساتی که با روحانیون مسئول در سطح نیروهای مسلح و دستگاه‌ها برگزار شده، یکایک آنها؛ ضمن پذیرفتن محوریت اداره‌کل حفظ آثار دفاع مقدس استان برای انجام این مأموریت اعلام آمادگی کرده و در حوزه‌های جمع‌آوری و ارائه اسناد مرتبط با روحانیت در دفاع مقدس و تهیه تاریخ شفاهی روحانیون شاخص حاضر در دفاع مقدس همکاری خود را آغاز کردند.

وی تصریح کرد: برخی دستگاه‌ها و یگان‌ها مثل اداره‌کل تبلیغات اسلامی استان، بسیج طلاب و تیپ امام صادق (ع)، عقیدتی سیاسی نیروی زمینی ارتش در شمال‌شرق، نمایندگی ولی‌فقیه در سازمان جهاد کشاورزی استان و عقیدتی سیاسی نیروی انتظامی، مرکز رسیدگی به امور مساجد و بسیج اساتید روحانی در این حوزه‌ها پیشتاز هستند. برخی از دستگاه‌ها و نهادها نیز همچون مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه خراسان، دفاتر نمایندگی ولی‌فقیه در سپاه امام رضا (ع) و قرارگاه منطقه‌ای ثامن‌الائمه (ع) نیروی زمینی سپاه، ارشد عقیدتی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و دفتر تبلیغات به دنبال ایجاد تمهیدات و مقدمات لازم در این حوزه هستند و به زودی این مهم با محوریت آنها عملی خواهد شد.

مدیر دفتر نشر آثار و ارزش‌های مشارکت روحانیت در دفاع مقدس خراسان رضوی در مورد چالش‌های پیش‌رو در احصا تاریخ شفاهی گفت: یکی از چالش‌ها، فقدان برخی از موثرین و فعالین این عرصه همچون حجج‌اسلام مروج و تبادکانی است که این چالش، ضرورت تسریع در اجرای اقدامات را مضاعف می‌کند. البته به این نکته نیز باید توجه کرد که برخی از روحانیون تمایل به بیان خاطرات و ارائه اسناد خود ندارند که امیدواریم این عزیزان با عنایت به امر رهبر معظم انقلاب مبنی بر تهیه تاریخ شفاهی و تدوین نقش روحانیت در دفاع مقدس نسبت به انجام این مهم اقدام کنند.

وی افزود: پیگیری غیرمستمر، طولانی مدت و غیرموثر و همچنین عدم درک کامل از فوریت تدوین نقش روحانیت استان در دفاع مقدس که مهم‌ترین گام آن، تهیه کامل تاریخ شفاهی است از دیگر چالش‌های مهم به شمار می‌رود. در اهمیت فوق‌العاده تدوین جامع نقش روحانیت استان در دفاع مقدس همین بس که عدم اهتمام کافی به آن گاهی باعث ایجاد برخی تصورات غلط شده است.

دهقان همچنین در خصوص اقدامات صورت گرفته در حوزه تالیف کتاب با موضوع شهدای روحانی دفاع مقدس در استان خراسان رضوی گفت: کتاب‌هایی نظیر ویژه‌نامه فقیه بصیر با موضوع زندگینامه میرزا جوادآقای تهرانی، گوهران شب چراغ و کتاب گویای صدای شهید ویژه شهدای روحانی استان به همت مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه خراسان، موسسه راهبردی حق پژوهی و اداره ایثارگران سازمان جهاد کشاورزی استان تدوین شده است.

وی تصریح کرد: آثار دیگری همچون فرهنگ‌نامه شهدای روحانی استان خراسان رضوی با نام «اسوه‌های فضیلت» در 2 جلد، مجموعه 19 جلدی فضیلت‌های ماندگار با موضوع زندگی‌نامه شهدای شاخص روحانی استان، مجموعه دو جلدی طائران قدسی گزیده‌ای از خاطرات شهدای روحانی، قلم‌های آسمانی که در این کتاب به صورت موضوعی به وصیت‌نامه شهدای روحانیت پرداخته شده، مردان علم و عمل زندگی‌نامه 4 تن از علمای مجاهد مشهد، هوشمندان معنوی با موضوع خاطرات شهدای روحانیت، ویژه‌نامه پیشاهنگ انقلاب اسلامی مروری بر سبک زندگی چریک مومن و انقلابی؛ شهید نواب صفوی و حماسه‌سازان جاوید ویژه‌نامه اجلاسیه شهدای روحانی خراسان رضوی که به همت ستاد یادواره شهدای روحانی خراسان رضوی، اداره‌کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان، بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی، دفتر تبلیغات اسلامی و اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی تألیف و به زیور طبع آراسته شده‌اند.

مدیر دفتر نشر آثار و ارزش‌های مشارکت روحانیت در دفاع مقدس خراسان رضوی با اشاره به تولیدات کم هنری و رسانه‌ای مرتبط با شهدای روحانی گفت: تولیدات هنری و رسانه‌ای مستلزم در اختیار داشتن عکس، فیلم، سند و تهیه تاریخ شفاهی است؛ بر همین اساس تعامل مجموعه‌هایی که با روحانیون در ارتباط هستند به خصوص مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه با صداوسیما و مجموعه رسانه‌ای استان باید پیش از بیش تقویت شود تا ضمن استفاده از ظرفیت‌های هنری و رسانه‌ای استان، بودجه‌ لازم جهت تولید آثار فاخر در این حوزه‌ها تخصیص پیدا کند. باید به این نکته نیز اشاره کرد که اقداماتی در حوزه تولید مستند، آثار نمایشگاهی، فیلم کوتاه، راه‌اندازی سایت، ایجاد کانال در فضای مجازی انجام گرفته ولی با توجه به نقش روحانیون استان در دفاع مقدس کافی نبوده است.

وی در مورد میزان شناخت جامعه از شهدا و رزمندگان روحانی گفت: میزان شناخت مردم نسبت به شهدا و رزمندگان روحانی بسیار کم است؛ بر همین اساس برای شناساندن این قشر به جامعه باید تولید آثار هنری و رسانه‌ای به صورت کمی و کیفی گسترش پیدا کند.

دهقان همچنین با اشاره به چهلمین سالگرد دفاع مقدس و برگزاری کنگره 18 هزار شهید استان گفت: ویژه‌برنامه‌هایی با محوریت روحانیت و دفاع مقدس به این دو مناسبت پیش‌بینی شده که 90 درصد این برنامه‌ها هم‌پوشانی دارند؛ بر همین اساس مکاتبات، جلسات و پیگیری‌های اولیه علیرغم مشکلات ناشی از شیوع ویروس کرونا انجام شده و پیگیری‌های بعدی هم در دستور کار قرار دارد.

این مسئول ادامه داد: برگزاری کارگاه آموزشی تاریخ شفاهی و روایتگری ویژه طلاب، تجلیل از ایثارگران روحانی پیشکسوت، برگزاری مسابقات داستان‌نویسی، مقاله‌، نقاشی و سایر موضوعات هنری مرتبط با شهدای روحانی، برگزاری یادواره سرداران و شهدای روحانی استان، اعلام فراخوان جهت جمع‌آوری عکس، فیلم، صوت و اسناد روحانیت استان به منظور ذخیره‌سازی در بانک جامع اطلاعات، اجرای ویژه‌برنامه تبیین نقش روحانیت در دفاع مقدس و حضور روحانیت شاخص در صداوسیما به خصوص در مناسبت‌های مرتبط، تولیدات هنری و رسانه‌ای اعم از آثار نمایشگاهی، پوستر، تبلیغات محیطی در سطح شهر، تولید موشن‌گرافی و مستند با محوریت معرفی شهدای روحانی، تدوین و تبیین نقش روحانیت خراسان رضوی در دفاع مقدس، تولید نرم‌افراز مدیریت داده تحت وب شهدای روحانی، ساخت المان و سردیس و نقاشی دیواری شهدای روحانی و تشکیل شورای راهبردی حفظ آثار روحانیت در استان از اهم این برنامه‌هاست.

وی در پایان گفت: از همه طلاب و اساتید دغدغه‌مند دعوت می‌کنم تا به صورت جهادی، انقلابی و افتخاری در راستای تحقق ماموریت‌های این دفتر یاری‌گر ما باشند تا ان‌شاءالله بتوانیم با مساعدت همه اقطاب روحانی استان، تحت اشراف نماینده ولی‌فقیه در استان و همچنین حجت‌الاسلام «حیدر مصلحی» رئیس سازمان نشر آثار و ارزش‌های مشارکت روحانیت در دفاع مقدس بانگاهی ویژه، به نقش روحانیت خراسان رضوی در دفاع مقدس بپردازیم.

انتهای پیام/

نظر شما
پربیننده ها