چهل‌سالگی سرو/ پژوهشگر هنر‌های تجسمی مطرح کرد؛

هنر مکتب دفاع مقدس نجات بخش است/ سازمان‌ها از پژوهش‌های دفاع مقدس حمایت نمی‌کنند

گودرزی دیباج گفت: هنر انقلاب و دفاع مقدس در همه امور راهگشا و نجات بخش است، اما سازمان‌ها برای پژوهش در این خصوص قدمی برنداشته و حتی هنرمندان را حمایت نمی‌کنند.
کد خبر: ۴۱۹۱۴۴
تاریخ انتشار: ۰۷ مهر ۱۳۹۹ - ۱۳:۰۰ - 28September 2020

هنر مکتب دفاع مقدس نجات بخش استبه گزارش گروه فرهنگ و هنر  دفاع‌پرس، مرتضی گودرزی دیباج پژوهشگر هنر‌های تجسمی، نقاش و مدرس دانشگاه در برنامه «گفت‌وگوی فرهنگی» رادیو گفت‌وگو با موضوع هنر‌های تجسمی و دفاع مقدس اظهار داشت: ما نسبت به پهنه فرهنگی و جغرافیایی کشور و انتظار رهبری در کشور در خصوص دفاع مقدس جز پروپاگاندای رسانه‌ای کاری انجام نداده‌ایم و ارزش‌های دفاع مقدس را به ویژه در هنر‌های تجسمی کمتر نشان داده‌ایم.

وی ادامه داد: حدود ۲۰ سال گذشته گروه دونفره امریکایی از پژوهشگران هنر جنگ در ایران با ثبت نقاشی‌های دیواری شهری که از نظر ساختار هنری متاسفانه فاقد استاندارد‌های هنری بود نتیجه گرفته بودند که هنر دفاع مقدس در همین سطح است، در واپسین روز‌های حضورشان که اندوخته تصویری آن‌ها را دیدم متاسف شدم و گفتم هنر ما آن هنری است که هنرمندان بدون اتکا به دولت و خودجوش و خودخواسته از هشت سال دفاع مقدس و آنچه پس از آن دوران نشات گرفته خلق می‌کنند و مکتبی است که از انقلاب به دفاع مقدس رسیده و مکتبی رنگی و وسیع و غیرسفارشی است و نوع دیگری از هنر دفاع مقدس را برای این پژوهش ارائه دادیم.

گودرزی دیباج در ادامه به انحراف جدی هنر در خصوص دفاع مقدس اشاره کرد و گفت: دیوارنگاره‌های شهری یادبود شهدا رسالت انتقال ارزش‌های دفاع مقدس را بر دوش می‌کشد درحالی که نه تنها در این بخش بلکه در بخش‌های دیگر هنری علاوه بر کاهلی و سستی دچار انحراف جدی از این ارزش‌ها شده‌ایم و هنرمندان در بخش‌های مدیریتی این حوزه جایی نداشتند.

این نقاش و مدرس دانشگاه دلیل ماندگاری تصویر را وابسته به رعایت شاخص‌های هنری دانست و گفت: اگر امروز در هنر‌های تجسمی اثری ماندگار در ذهن مردم نیست دلیل آن این است که مدیریت نادرست و ابزار شدن هنرمند در دست این نوع مدیریت موجب خلق اثر ماندگار نمی‌شود، پس مکتب هنر دفاع مقدس مغفول ماند و حوزه هنری و بنیاد شهید و ... که این آثار را در دسترس دارند آن را به درستی عرضه نمی‌کنند.

گودرزی دیباج مکتب هنر انقلاب و دفاع مقدس را شفاف و مترقی عنوان کرد و گفت: هنر دفاع مقدس در هنر انقلاب اسلامی خود را همراه می‌کند و این هنر وابسته به هیچ منشا قدرتی نیست و مکتبی زنده است که با جهش و شور مردمی شکل گرفت و در زمان نیاز از سرچشمه‌های مفهومی بسیاری همچون عاشورا و الهام می‌گیرد.

وی درباره تبری جستن برخی هنرمندان از آثار ارزشمند هنر انقلاب و دفاع مقدس که در سال‌های گذشته آن‌ها را خلق کرده بودند گفت: دلیل این انکار مکدر بودن و دلسوخته بودن هنرمندان از عدم تحقق وعده‌هایی است که آرمان‌های انقلاب و دفاع مقدس به دنبال آن بود و امروز از آن فاصله گرفته‌ایم و این انکار و عدم همراهی به معنی پرسش داشتن است، در تمامی دوران چهل ساله انقلاب اسلامی مدیریت‌های فرهنگی به دست هنرمندان سپرده نشد و در معارفه مدیران و وزیران فرهنگی هنرمندان باید خود را معرفی کنند.

این مدرس و نقاش ادامه داد: تفکر با هنر نهادینه می‌شود، اما سازمان‌های فرهنگی را افرادی اداره می‌کنند که از هنر هیچ نمی‌دانند و هنرمندان در این وضعیت منتقد می‌شوند و عده‌ای سکوت می‌کنند.

گودرزی دیباج در تبار شناسی هنر دفاع مقدس بیان داشت: در هنر، حقیقت ثابت است و بر این معیار مفاهیم انتخاب می‌شود و اثر هنری خلق می‌شود و ایرانیان حتی فرهنگ دشمن را پس نمیزنند بلکه ایرانی می‌کنند و در هنر دفاع مقدس هم آثار نویی بر همین اساس شکل گرفت.

وی افزود: دخالت در روند تولید و خلق اثر از سوی حکومت‌ها باعث ضعف آثار دفاع مقدس شد حکومت بجای خط و جهت دادن به هنرمند باید زمینه را برای خلق آثار فراهم کند.

گودرزی دیباج در پایان بیان داشت: سازمان‌ها از پژوهش‌های دفاع مقدس حمایت نمی‌کنند و اعتبار و بودجه در این مسیر خرج نمی‌شود.

انتهای پیام/ 102

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار