به گزارش گروه اخبار داخلی دفاعپرس، سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه صبح امروز (دوشنبه) در نشست خبری با اشاره به پایان تحریمهای تسلیحاتی ذیل قطعنامه ۲۲۳۱، اظهار داشت: هفته بعد در ۲۷ مهر یعنی ۱۷ اکتبر در ساعت ۰۳:۱۳ بامداد محدودیتهای تسلیحاتی که مندرج در قطعنامه ۲۲۳۱ است، ملغی میشود.
خطیبزاده افزود: با استناد به ضمیمه پنج برجام و ضمیمه ۲ قطعنامه ۲۲۳۱، پنج سال پس از تصویب برجام این اتفاق «رفع محدودیتهای تسلیحاتی» میافتد. پنجمین سالگرد تصویب برجام است و ۲۷ مهر دو اتفاق مهم میافتد.
وی گفت: اول اینکه نظام مجوزخواهی صادرات و واردات اقلام تسلیحاتی به مقصد ایران به صورت خودکار ملغی میشود و دوم اینکه خاتمه محدودیت سفر ۲۳ شخص حقوقی موضوع فهرست ۲۲۳۱ وفق شق پنج بند شش ضمیمه ب قطعنامه ۲۲۳۱ اتفاق میافتد که این هم از ابعاد مختلف حائز اهمیت است.
خطیبزاده تاکید کرد: اما مهمترین بُعد ۲۷ مهرماه در ساعت ۰۳:۳۰ دقیقه به وقت تهران باور شکست تاریخی مجدد ایالات متحده است که به رغم تمامی گردنکشیها، حیلهگریها و اقدامات فراقانونی نتوانست کار خود را پیش ببرد و جمهوری اسلامی ایران بار دیگر نشان داد آمریکا آنقدر هم که ادعا میکند قدر قدرت نیست.
چین طرحی درباره خلیج فارس ارائه کرده است
خطیبزاده با اشاره به سفر ظریف به چین خاطرنشان کرد: این سفر دارای ابعاد مختلف است. موانع مشخصی در برخی مراودات عادی پیش آمده بود که سفر ظریف به صورت مشخص برای برطرف کردن این موانع بود. گفتوگوهای خوبی انجام شد و در مسیر ارتقای روابط دوجانبه در ابعاد تجاری و اقتصادی بود.
وی افزود: هر دو طرف نگاه یکسانی به غیرقانونی بودن تحریمهای یک جانبه و فراسرزمینی آمریکا دارند. این سفر ابعاد منطقهای و فرامنطقهای هم داشت. چین همانند روسیه طرحی درباره خلیج فارس ارائه کرده است.
صلح هرمز، ساختاردارترین طرح است
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره طرح چین درباره منطقه نیز، گفت: ایران از هر طرحی که واقعیتهای منطقه را شناخته و به دنبال برقراری گفتگوی درون منطقهای باشد و سازوکارهای فراگیر را شامل شود، استقبال میکند.
وی ادامه داد: فکر میکنیم طرح ایران جامعتر بوده و ساختاردارترین طرح ارائه شده است، طرح صلح هرمز طرح جامع و دارای ابعاد مختلف است که امیدواریم کشورهای دیگر به دنبال گفتگو باشند.
رأی دادگاه آمریکایی علیه ایران خندهدار است
خطیبزاده درباره گفتگوی تلفنی ظریف و وزیر خارجه انگلیس گفت: گفتوگوی تلفنی مرسوم است و در این گفتوگو نیز موضوعات مختلف و مورد علاقه بحث شده است.
سخنگوی وزارت امورخارجه درباره رأی دادگاهی در آمریکا علیه ایران و محکوم کردن ایران به پرداخت غرامت، گفت: این اقدام آنها خنده دار است. فرد گمشده مورد اشاره دولت آمریکا، به اعتراف وزیر خارجه وقت ایالات متحده از ایران خارج شده و جای دیگری باید دنبال آن باشند، اقدام اخیر دادگاه آمریکا نیز در راستای زیاده خواهیهای آمریکا و قلدری آنهاست.
اجلاس معاونین وزرای روند آستانه برگزار میشود
خطیبزاده درباره روند آستانه گفت: این روند، روند زندهای است و ما تا پایان اکتبر به دنبال برگزاری نشست دیگری در سطح معاونان وزرای کشورهای عضو روند آستانه هستیم. در این اجلاس قرار است موضوعاتی مانند قانون اساسی و اوضاع شرق فرات مطرح شود.
وی درباره نقض آتش بس میان آذربایجان و ارمنستان گفت: موضع ایران در این خصوص روشن است. ما معتقدیم که راه حل مشکلات تنها از طریق گفتوگو و سیاسی است. طرح ایران هم بر همین اساس است، ما نقض آتش بس و هدف قرار دادن مناطق مسکونی را محکوم می کنیم و معتقدیم هرچه سریعتر باید به این مناقشات پایان داد.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره مراودات با کردستان عراق گفت: مرزهای ایران باز است.
خطیبزاده درباره احتمال رفع تحریمهای دارویی و غذایی در ۲۷ مهر همزمان با رفع محدودیتهای تسلیحاتی گفت: تحریمهای فراسرزمینی آمریکا جدا از محدودیتهای تسلیحاتی است. آمریکا تلاش کرد که جلوی رفع این محدودیتها را بگیرد اما نتوانست.
وی ادامه داد: غذا، دارو و تجارت، تحریم نیست اما دولت آمریکا میخواهد پلیس، قاضی و دادستان و مجری احکام دنیا باشد اما ایران پاسخ یکسانی داده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: اما طرف سومی هم وجود دارد که از تحریمها وحشت دارد. این تحریمها و ارعاب علیه شرکتها کار را سخت میکند اما مسئولیت حاکمیت ما را کم نمیکند.
خطیبزاده با بیان اینکه حاکمیت ایران پاسخگو است، خاطرنشان کرد: مسئولان به مسئولیتهای خود واقف هستند که آن، تامین نیازهای مردم است. علیرغم همه فشارها، دولت با جدیت کارها را انجام میدهد اما قصد ما اعلام نمایشی و تبلیغاتی نیست چراکه فکر میکنیم در جنگ جدی اقتصادی با آمریکا و اذنابش هستیم.
وی درباره رایزنی ظریف در چین درباره سند راهبردی تهران و پکن اظهار داشت: سند مشارکت راهبردی ایران و چین، یک نقشه راه میان دو کشور است که در این سفر در مورد ابعاد مختلف آن رایزنی شد. اجماع جدی در داخل ایران و چین وجود دارد که این اجماع، بسیار ارزشمند است تا روابط دو کشور به سطح مشارکت راهبردی ارتقا یابد.
موفقیت بسیاری در فروش نفت داشتیم
خطیبزاده درباره سند ۲۵ سال ایران و چین گفت: این طرح یک سند و راهبرد است و مربوط به موضوعات روز نیست، در خصوص مسائل فروش نفت ما روزانه تمام تلاش خود را به کار گرفته و به موفقیتهای بسیاری هم رسیدهایم و آمریکاییها نیز در خواب هم نمیدیدند که در حوزه تحریم نفت تا این اندازه شکست بخورند.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره وضعیت طرح ایران برای حل بحران قرهباغ نیز گفت: از آتش بس در قرهباغ استقبال کردیم اما از نقض آتشبس از سوی دو طرف عمیقا متاسفیم. ما بمباران مناطق مسکونی و زیرساختها را شدیدا محکوم میکنیم. کشتار غیرنظامیان از نظر ما مردود است.
خطیبزاده ادامه داد: طرفها را به خویشتنداری دعوت کرده و فکر میکنیم از طریق گفتوگوهای سیاسی، احترام به تمامیت ارضی و خروج از مناطق اشغالی به صلح پایدار کمک میکند.
وی ادامه داد: طرح ایران براساس این موارد است اما وقتی طرفین آماده پذیرش باشند، ما آن را اعلام خواهیم کرد.
تلاش میکنیم نشست گروههای فسطینی در تهران برگزار شود
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره برگزاری نشست آشتی گروههای فلسطینی در مسکو و احتمال برگزاری دور بعدی آن در تهران نیز گفت: برگزاری نشست آشتی عاقلانهترین کار است. از همه ظرفیت خود برای به نتیجه رسیدن این گفتگوها استفاده میکنیم و اگر وقت هم باشد، تلاش میکنیم آن نشست در تهران هم برگزار شود.
وی درباره پاسخ ایران به احتمال عدم رفع محدودیتهای تسلیحاتی گفت: زبان ایران حقوقی و بینالمللی است. گروههای ضدایرانی در واشنگتن تمام تلاش خود را کرده و میکنند. آنها تلاش میکنند جنگ روانی علیه ملت ایران به راه بیندازند. ایران نشان داده با صبوری، محاسبهگری و دقت مباحث خود را جلو میبرد.
خطیبزاده تاکید کرد: پاسخ ایران در برابر هر اقدامی که منافعش را نادیده بگیرد، قطعی، بدون مکث و جامع بوده که ابلاغ شده و آنها هم میدانند ما درباره منافع، حیثیت، تمامیت ارضی و اقتدار خود با کسی شوخی نداریم.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره عدم تمدید اقامت دانشجویان ایران در اوکراین گفت: گزارشهایی در این باره دریافت کردیم. هم سفیر و هم بخش کنسولی ایران در کییف به صورت جدی پیگیر موضوعات مرتبط هستند. ما نیز در تهران این موضوع را پیگیری میکنیم. این پیگیری مختص به اوکراین نیست بلکه در سایر کشورها نیز همینطور است. با حساسیت در مورد موضوعات اتباع خود پیگیریهای لازم را انجام میدهیم.
وی در مورد تحریمهای اخیر آمریکا با توجه به رفع محدودیتهای تسلیحاتی از اواخر مهر ماه گفت: ایران دولت مسئولی است که از تمامی ظرفیتهای خود استفاده کرده و میکند تا صلح و امنیت در فضای بینالمللی را تامین کند.
خطیبزاده ادامه داد: اتفاق هفته بعد و پایان تحریم تسلیحاتی ایران هم چیزی فراتر از آن نیست بلکه محدودیتهای ناروا برداشته میشود. ایران در مورد مسئولیتهای منطقهای و بینالمللی در چارچوب دولت مسئولیتپذیر عمل میکند.
تحریمهای آمریکا خسارت جدی برای سیستم پولی و مالی ما داشته است
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: تحریمهای اخیر آمریکا به شکلی است که هر چیزی جستجو کردند و اسم بانک داشته است را تحریم کردهاند و به قولی یکی از دوستان کم مانده پاور بانک را هم تحریم کنند. اینها خسارت جدی برای سیستم پولی و مالی ما داشته است. دولت آمریکا مسئول جدی جبران این خسارتها است که به لیست خسارتهایی که آمریکا باید بدهد، اضافه میشود.
وی با اشاره به اقدامات ایران تصریح کرد: برای جلوگیری از این شوکها، ماهها است که تلاش میکنیم اما این تحریمها زیر و زبر نمیکند. یک کارزار ضداطلاعاتی و تبلیغاتی است. آنها هر اقدامی کردند جواب نگرفتهاند و به جنون رسیدهاند. بعید نمیدانم چیزهایی که تصور نمیکنید بعدا تحریم شوند.
بدهی انگلیس به ایران بخاطر تاخیر روز به روز بیشتر میشود
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص رایزنی تلفنی ظریف با همتای انگلیسی و ارتباط آن با طلب تهران از لندن و آزادی نازنین زاغری، گفت: انگلیس بدهی قطعی به ایران دارد و هر روز هم این بدهی به خاطر تاخیر در بازپرداخت آن بیشتر میشود. این تاخیرها هم غیرقابل پذیرش است. در مورد زاغری حکم دادگاه وجود دارد. قوه قضاییه ایران مستقل است و ایشان هم براساس محکومیت حکم دارد و دوران محکومیت خود را سپری میکند.
خطیبزاده درباره تلاش برخی از سناتورهای جمهوریخواه برای حذف ایران از سوییفت گفت: از این موارد تا انتخابات آمریکا زیاد خواهید شنید. اینها بعد داخلی برای انها دارد.
وی بابیان اینکه تندروها در آمریکا دولت ترامپ را پنجره فرصتی برای خود میبینند، گفت: آمریکا از پنجره ترامپ منزویتر شده است. آنچه آنها فرصت تاکتیکی میبینند یک شکست راهبردی برای آمریکا در عرصه سیاست خارجی است.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره ادعای یک مقام آمریکایی درباره کمک این کشور به ایران برای مقابله با کرونا و تحریم بانکهای ایران به فاصله یک روز بعد از این سخنان گفت: از هیچ کسی انتظار نداریم به ملت ایران لطف کند اما آنها باید به تعهدات خود پایبند باشند. این سخنان آنها عوام فریبی است.
خطیبزاده با اشاره به عدم پایبندی اروپا به تعهدات خود ادامه داد: اروپا تمام اعتبار خود را در ایام برجام کردگانی برای رضایت آمریکا کرد، بارها گفتهایم این راهبرد غلطی است. اروپا نتوانسته به تعهدات خود پایبند باشد. به آنها گفتهایم و شش بار مکانیزم حل اختلاف در برجام را فعال شده است.
آمریکا در تحریمها، نفسهای آخر را میکشد
وی با بیان اینکه غذا و دارو با محدودیت جدی رو بهرو شده اما نافی مسئولیت دولت نیست، خاطرنشان کرد: دولت با هر سختی ولی با جدیت به دنبال رفع نیازهای مردم است. صبح ظفر نزدیک است و آمریکا نفسهای آخر خود را در بُعد تحریمی علیه ایران میکشد.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه مواضع آمریکا به حد بدی از روانپریشی بیمارگونه رسیده است، گفت: ادعای کمک به ایران بسیار مضحک بوده و نه یک قدم بلکه صدها قدم علیه ملت ایران برداشته شده است. آنها یک نمایش خیالی به راه میاندازند و فردای آن روز اقدام بزرگی ضد منافع ایران انجام میدهند. الان آمریکا و دولت ترامپ براساس نظرسنجیها بزرگترین دشمن ملت ایران و ملتهای منطقه است.
انتهای پیام/ 151