به گزارش گروه سایر رسانههای دفاعپرس، حجتالله فیروزی سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس در گفتوگویی، دربارۀ اینکه آیا برنامه مشارکت جامع راهبردی ۲۵ سالۀ ایران و چین در دستور کار کمیسیون صنایع و معادن مجلس قرار گرفته است؟ اظهار داشت: خیر. ما باید روابطمان را با کشورهای دوست و همسایه توسعه دهیم.
وی تاکید کرد: کشورهایی همچون چین و روسیه در بسیاری از تعاملات بینالمللی از ما حمایت کردند لذا این کشورها ظرفیتهای خوب اقتصادی زیادی هم دارند.
این نماینده مجلس با بیان اینکه چین یکی از کشورهایی است که به قطب اقتصادی تبدیل شده است، بیان داشت: در این رابطه ظرفیتهایی برای تعاملت اقتصادی برای ما موجود است لذا قطعا در سطح دولت در این رابطه تعاملات و رایزنیهایی شده است تا از ظرفیت چین پیرو قرارداد ۲۵ ساله با ایران استفاده شود.
فیروزی افزود: البته این به منزله این نیست که دولت هر آنچه را که در این مقوله مورد بررسی قرار داد، محقق شود چرا که قراردادهای بین المللی باید در مجلس مورد بررسی قرار گرفته و به تصویب نهایی برسد.
وی افزود: امیدواریم که از دل تمام رایزنیهایی که رخ میدهد ما بتوانیم از ظرفیتهای کشورهای دیگر به ویژه کشورهایی که در منطقه بوده و هم سویی بیشتری با ما دارند استفاده کنیم.
فیروزی تاکید کرد: ما دائم با کشورهای مختلف در ارتباط هستیم و هر جا که منافعمان لحاظ و تامین شود حتما ما از آن ظرفیت اقتصادی استفاده خواهیم کرد.
فیروزی اظهار داشت: برنامه مشارکت جامع راهبردی ۲۵ سالۀ ایران و چین متوقف نشده و البته هنوز جزئیاتی از این مسئله هم به مجلس ارائه نشده است.
سفر رییس جمهور چین به ایران
سوم بهمن ۹۴ بود که «شی جین پینگ» رییسجمهوری خلق چین در صدر یک هیئت عالیرتبه سیاسی و اقتصادی وارد تهران شد؛ در دیدار میان حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی رییسجمهور کشورمان با همتای چینیاش، ۱۷ سند و یادداشت تفاهم همکاری از جمله در زمینههایی، چون ارتقاء کمربند اقتصادی جاده ابریشم، مصارف صلحآمیز انرژی، همکاریهای ارتباطات و فناوری اطلاعات، همکاریهای زیستمحیطی، تحکیم همکاریهای سرمایهگذاری و ... میان تهران و پکن به امضا رسید.
پس از امضای این اسناد تفاهم، در جریان نشست خبری روسایجمهور ایران و چین، طرفین از آغاز فصل نوین روابط تهران و پکن و راهبردی شدن این روابط سخن گفتند و به بنا شدن «مشارکت جامع راهبردی» میان دو کشور اشاره کردند؛ بنایی که ستون آن سند جامع ۲۵ ساله همکاریهای ایران و چین است و میتواند رقم مبادلات تجاری دو کشور را طی ۱۰ سال به سقف ۶۰۰ میلیارد دلار برساند.
بند ۶ بیانیه؛ نقشه راه جامع ۲۵ ساله
در جریان سفر رییسجمهور چین به ایران بیانیهای نیز صادر شد که در بند ۶ این بیانیه دو کشور صراحتا اراده سیاسی خود را برای توسعه و تعمیق راهبردی روابط بیان داشته و تصمیم گرفتند یک نقشه راه جامع ۲۵ ساله بین دو کشور تدوین شود تا مبنای توسعه منسجم و همه جانبه روابط سیاسی و اقتصادی تهران و پکن در سالهای آتی قرار گیرد.
«شی جین پینگ» در همان سفر بهمن ماه ۹۴ خود به تهران، به محضر رهبر معظم انقلاب نیز حضور یافت و از معظمله شنید که دولت و ملت ایران همواره به دنبال گسترش روابط با کشورهای مستقل و قابل اطمینان همچون چین بوده و هستند و بر همین اساس، توافق رؤسای جمهوری ایران و چین برای یک روابط استراتژیک ۲۵ ساله، کاملاً درست و حکمتآمیز است.
رهبر انقلاب در آن دیدار با اشاره به سیاستهای سلطهگرانه برخی کشورها بهویژه آمریکا و همکاری غیرصادقانهی آنها با کشورهای دیگر افزودند: این وضعیت موجب شده است که کشورهای مستقل، بهدنبال همکاریهای بیشتر با یکدیگر باشند و توافق ایران و چین برای روابط استراتژیک ۲۵ ساله در همین چارچوب است که باید با پیگیری جدی دو طرف، توافقها حتماً به مرحلهی عملیاتی برسند.
تدوین پیشنویس اولیه سند جامع راهبردی
اما پس از سفر رییسجمهور چین به ایران در بهمن ۹۴، در مقاطع زمانی مختلف پیشنویس اولیه سند جامع راهبردی با مشارکت نهادهای تخصصی دو کشور تهیه شد.
سفر شهریور ۹۸ ظریف به چین
۴ شهریور ۹۸، ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در صدر هیئتی دیپلماتیک به پکن سفر کرد و با «وانگیی» همتای چینیاش دیدار کرد. نقشه راه همکاریهای ۲۵ ساله، یکی از محورهای مذاکرات ظریف در چین بود. وزیر امور خارجه کشورمان در آن سفر به چین، پیشنویس سند همکاری ۲۵ ساله را هم به پکن برد تا مورد مداقه و تایید طرف چینی نیز قرار گیرد؛ پس از آنکه طرف چینی پیشنویس سند همکاری ۲۵ ساله را مورد تایید قرار داد، مذاکرات در باب آن آغاز شد و هنوز نیز ادامه دارد.
منبع: میزان
انتهای پیام/ 341