به گزارش گروه سایر رسانههای دفاعپرس، پیرمحمد ملازهی کارشناس مسائل منطقه در گفتوگویی درخصوص پیشبرد سند جامع راهبردی همکاریها میان ایران و افغانستان و برگزاری دور پنجم آن، اظهار داشت: واقعیت مطلب این است که سند جامع همکاریهای میان ایران و افغانستان در قالب مجموعهای همکاریها در ابعاد مختلف سیاسی، امنیتی، اقتصادی است.
وی گفت: بنابراین هر کدام از این حوزههای همکاری را باید به صورت جداگانه مورد بررسی قرار داد و دید که چه تاثیری میتواند بر مناسبات و روابط میان دو کشور داشته باشند.
ملازهی افزود: موضوعات امنیتی میان ایران و افغانستان بیشتر به مسئله مرزهای طولانی مشترک این دو کشور مربوط میشود.
این کارشناس مسائل منطقه بیان کرد: این مرزها در گذشته به صورتی طراحی و تعیین شده اند که چندان با واقعیتهای جمعیتی همخوانی و مطابقت ندارند، به این معنا که بخشی از قومیتی مشخص میان ایران و افغانستان تقسیم شده است و همین مسئله موجب ایجاد برخی ناامنیها در مرز میان دو کشور شده است.
وی با اشاره به موضوع قاچاق مواد مخدر به عنوان یکی از مسائل امنیتی میان ایران و افغانستان، تصریح کرد: متاسفانه شاهد هستیم که قاچاق مواد مخدر همچنان ادامه دارد، شاید در مواقعی کاهش پیدا کند، اما این روند هرگز متوقف نشده است.
ملازهی افزود: به اعتقاد بنده اگر ایران و افغانستان بتوانند به یک سند راهبردی مشخص و محکمی با یکدیگر دست پیدا کنند میتوان انتظار داشت که مسائل و مشکلات امنیتی میان خود را تا حد زیادی مرتفع کنند.
این کارشناس مسائل منطقه بیان کرد: متاسفانه در حال حاضر طرف افغانستانی در تامین امنیت مرزهای خود چندان جدی نیست، اما اگر در سند راهبردی میان دو کشور همکاریهایی را در حوزه امنیت مرزها بین مرزبانان ایران و افغانستان شاهد باشیم به نظر اتفاق مثبتی خواهد بود.
وی گفت: اگر شرایط امروز افغانستان را در نظر بگیرید، این کشور چندان استقلال تصمیم گیری برای خودش را ندارد. واقعیت مطلب این است که آمریکاییها در افغانستان حضور دارند و احتمال زیاد تمایلی هم ندارند که ایران و افغانستان موفق به امضای سند جامع راهبردی همکاری میان یکدیگر داشته باشند.
ملازهی ادامه داد: در واقع به علت همین مانعتراشیها از سوی آمریکا است که گفتگوهای میان ایران و افغانستان در خصوص به توافق رسیدن بر سر سند همکاریهای جامع طولانی شده و به دور پنجم کشیده، در حالی که کشوری همچون هند و حتی آمریکا در یک دوره گفتگو موفق به امضای توافق همکاریهای بلندمدت با افغانستان شده اند.
این کارشناس مسائل منطقه با بیان این مطلب که منفعت ایران و افغانستان در این است که بتوانند با یکدیگر همکاریهای بلندمدت جامع داشته باشند، اظهار داشت: سند همکاریهای سه جانبه میان ایران، هند و افغانستان در موضوع چابهار میتواند منافع اقتصادی کشورهای مزبور را به همراه داشته باشد و برای این سه کشور دارای اهمیت است.
وی گفت: یکی از دستور کارهای جدی و مهم در سند همکاریهای جامع میان ایران و افغانستان توسعه مناسبات و تعاملات تجاری بین دو کشور است.
ملازهی افزود: جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از همسایههای مهم افغانستان میتواند تاثیر زیادی در صلح، ثبات و امنیت افغانستان در منطقه داشته باشد و از این جهت همکاریهای سیاسی، امنیتی و دفاعی میان این دو کشور در سند جامع راهبردی دیده شده است.
این کارشناس مسائل منطقه در پایان خاطرنشان کرد: علیرغم وجود مانعی به نام آمریکا در مسیر همکاریهای میان این دو کشور، اما با توجه به اشتراکات جغرافیایی، فرهنگی و تاریخی میان ایران و افغانستان زمینه بسیار مناسبی برای گسترش تعاملات و همکاریهای را راهبردی تهران و کابل وجود دارد.
منبع: میزان
انتهای پیام/ 341