به گزارش گروه سایر رسانههای دفاعپرس، سعیدرضا عاملی در سالروز سی و ششمین سالگرد تشکیل این شورا در گفتوگویی درباره ضمانت اجرایی مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار داشت: ضمانت اجرایی مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی مانند مابقی قوانین و مقررات، قوه قضاییه است. این هماهنگی با قوه قضاییه برقرار شده است و سازمان بازرسی خود را مکلف میداند که مصوبات شورا را پیگیری کند.
وی ادامه داد: لذا هم به عنوان نهاد سیاست گذار ناظر و ارزیاب، کار نظارتی و ارزیابی را انجام میدهیم و هر جا نیاز باشد قوه قضاییه ورود پیدا میکند، یک نسخه از تمام مصوبات شورا به رئیس قوه قضاییه برای پیگیریهای قضائی ارائه میشود، یک نسخه نیز به شورای نگهبان میرود تا از قوانینی که مغایر با مصوبات شورا باشد، جلوگیری کند. طبق اصل ۵۷ قانون اساسی اگر مصوبهای خلاف مصوبات شورا باشد، مغایرت با قانون اساسی میخورد.
۲۲۴ برنامه و اقدام سند نقشه جامع علمی کشور
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص اینکه برخی اسناد شورا مانند سند دانشگاه اسلامی در دانشگاهها اجرا نمیشود و ضمانت اجرایی این استاد به چه صورت است گفت: ستاد راهبریهایی برای اسناد شورا تشکیل شده است، ۲۲۴ برنامه و اقدام سند نقشه جامع علمی کشور دارد که پیگیری شود.
وی ادامه داد: اکنون نیز برآوردی در حال انجام است که چقدر از مصوبات ستاد نقشه جامع علمی کشور، شورای اسلامی شدن دانشگاهها و حتی سند تحول بنیادین آموزش و پرورش اجرایی شده است. حتما باید شاخص پیدا کند تا بر مبنای شاخصها مقیاسها قابل اندازه گیری باشد و بر این مبنا پیگیری صورت میگیرد.
عاملی درباره مهمترین اقدام شورای عالی انقلاب فرهنگی در یک سال اخیر گفت: شورا در این مدت مصوبات مهمی داشته که میتوان به جهش تولید اشاره کرد که در آن ۱۳ دستگاه مسئولیت پیدا کرده اند و مصوبهای هم اخیرا در خصوص نظام جذب معلمها در آموزش و پرورش کشور داشت که این بسیار مهم است. تقریبا طی ۴۲ سال وزارت آموزش و پرورش نظام جذب نداشته است این در حالی است که آموزش عالی از ابتدا نظام جذب مشخصی داشته است.
وی افزود: یکی دیگر از مصوبات شورا در مورد آسیبهایی بود که نظام آموزش عالی کشور داشته است و ۵ بند مصوبه دارد، گزارشهایی در صحن شورا مطرح شده است که از جمله میتوانیم به گزارشهای ستاد بایو، وزارت کشور و تعیین تکلیف مهدکودکها اشاره کنیم.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: ستاد مهندسی فرهنگی نیز در هفت جلسه ۲۶ مصوبه داشته است و این مصوبات بسیار مهم هستند. سند موسیقی، سند معماری، سند امور ایرانیان خارج از کشور، سند ملی وقف و ... از این نمونهها هستند. در مورد این اسناد باید دستگاههای مربوطه گزارش بدهند که مسئولیت آن را برای تدوین سند ملی پذیرفته اند و ظرف شش ماه سازکاری تعریف شده است که بتوانند در ستاد راهبری مهندسی فرهنگی برای آن برنامه ریزی کنند.
عاملی ادامه داد: ستاد نقشه جامع علمی کشور و شورای تحول نیز مصوبات متنوعی دارند. در واقع میتوان گفت شورا مصوبات قابل اعتمادی داشته است.
تشکیل ستادهای معاونت نظارت و ارزیابی برای پیگیری مصوبات
وی در مورد اینکه چه تعداد از این مصوبات اجرایی شده است، گفت: در دوره قبل معاونتی عهده دار کار نظارت بود، در این دوره ما در دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی دو ستاد علم و فناوری و ستاد فرهنگ ایجاد کردیم، هر دو ستاد معاونت نظارت و ارزیابی دارند و اینها در حوزه خود موظف هستند گزارش نظارتی تهیه کنند، این گزارشها ابتدا از دستگاهها شروع میشود، دستگاهها گزارش عملکرد خود را ارائه میدهند و راستی آزمایی صورت میگیرد و اگر لازم باشد در صحن شورا مطرح میشود.
وی ادامه داد: لذا و فرآیند نظارتی فراهم شده است. تذکرات قابل توجه به دستگاهها داده شده است، سند ملی نخبگان گزارشهای ستادهای بایو و نانو در صحن ستاد نقشه جامع علمی کشور ارائه شده و و زیرساختهای دبیرخانه برای نظارت و ارزیابی آماده شده است.
شورا نیازمند گام دوم است
عاملی افزود: در واقع میتوان گفت که برمبنای گام دوم انقلاب اسلامی شورا هم نیازمند یک گام دوم است. شاید در این گام دوم در این تجاربی که در چهل ساله انقلاب حاصل شده است که البته ۳۶ سال از عمر شورا میگذرد، باید یک مقداری مصوبات اقتضایی جای خود را به مصوبات هدفمندتری بدهد.
وی ادامه داد: اگر حضرت آقا در گام دوم هدف را تمدن نوین اسلامی قرارداده اند و این تمدن یک امر شاخص بردار است و یک مشخصههایی دارد که بنیادیترین امر آن استقرار عدالت و جلوگیری از تبعیض است این نیازمند این است که ما بتوانیم با یک عقلانیت و سیستمی نظاممند آن را تامین کنیم، امیدواریم با ایجاد کمیته گام دوم در دبیرخانه شورا، ما شاهد مجموعه اقداماتی در شورای عالی انقلاب فرهنگی باشیم که کاملا معطوف به هدف روشن حرکت کند.
ما همیشه با خواستهها ومطالبات مطلوب مقام معظم رهبری فاصله داریم
عاملی درباره اینکه مطالبات رهبری در شورای عالی انقلاب فرهنگی چقدر اجرایی شده است، گفت: واقعیت این است ما همیشه با خواستهها و مطالبات مطلوب مقام معظم رهبری فاصله داریم. معمولاً روحیه ایشان تراز جهانی است و در افق گشاییهایی که در حوزه علم و فرهنگ میکنند به اصطلاح نمیشود ادعا کرد در رضایت و یا مطالبات ایشان موفق بوده ایم که آن را تامین کنیم.
وی افزود: یک تعبیری من در دیدار رهبری در سال ۷۰ با اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی میدیدم که ایشان میگویند در حوزه فرهنگ نمیتوانیم یک شبه یا یکروزه یا یک ساله اقداماتی کنیم تا جامعه فرهنگی مطلوب شود. ایشان میگویند این کارها، کارهایی است که ۴۰ تا ۵۰ سال زمان ببرد تا ما به استقرار جامعه اسلامی برسیم.
باید ظرفیت مان را بر روی آموزش و پرورش بگذاریم
عاملی افزود:، ولی مهم این است که ما باید در این مسیر حرکت کنیم. من فکر میکنم اگر بخواهیم در حوزه فرهنگ عمومی و فرهنگ نخبگانی جامعه و فرهنگ اقوام و فرهنگ ملی موفق باشیم باید ظرفیت و توانمان را در آموزش وپرورش بگذاریم اگر ما ظرفیت مان را بر روی آموزش و پرورش بگذاریم با یک دوره زمانی دو دههای میتوانیم به ظرفیت خوبی برسیم.
وی ادامه داد: آموزش و پرورش مهمترین ظرفیت اجتماعی و ملی کشور است. یک ضرب المثلی است که میگوید ما آنقدر پول نداریم که جنس ارزان بخریم. ما باید آموزش و پرورش را گران تلقی کنیم. هم برای معلمها منابع خوبی تأمین کنیم تا زندگی شرافتمندانه و تامینی داشته باشند. هم اینکه اقدامات را در حوزه فرهنگی داشته باشیم، صدا و سیما یک مرجع مهم برای فرهنگ سازی و اجتماعی شدن جامعه است.
دانشگاهها مرجع پیشرفت کشور هستند
عاملی افزود: همه این حوزهها اهمیت دارند، اما بحث این است که نقطه اتکای ما که آینده ما را میسازد، آموزش و پرورش است و در ادامه آن دانشگاهها هستند که مرجع پیشرفت توسعه ملی کشور هستند و ما باید این را نهادینه کنیم تا تمام تصمیم سازیهای کشور تخصصی و با ارجاع به متخصصین امر باشد و این موضوع نهادیه شود تا این اشتباهاتی که داریم رخ ندهد. به عنوان مثال در آبادن و اهواز شاهد سیل هستیم که باعث ناراحتی میشود. این به علت این است که از متخصصین استفاده نشده است.
منبع: مهر
انتهای پیام/ 341