به گزارش گروه فرهنگ و هنر دفاعپرس، «محمدعلی نجفی» نویسنده و کارگردان پیشکسوت که در چهاردهمین جشنواره ملی فیلم کوتاه رضوی مورد تقدیر قرار می گیرد، با مرور خاطره ساخت سریال تاریخی و مذهبی «سربداران» اظهار داشت: در ساخت «سربداران» مساله و دغدغه داشتم. پیش از ساخت این سریال در حسینیه ارشاد نیز تئاتر سربداران را کار کرده بودم اما بعد از انقلاب با نقطه نظر متفاوتی به سراغ این سریال رفتم. خودم در جریان انقلاب فعال بودم. انقلاب ما یک انقلاب مردمی به رهبری مجتهدی شیعه بود. آن زمان نگران آینده انقلاب و سیر حرکت آن بودم. وقتی از انقلاب صحبت می کنیم یکی از مشخصاتش ایجاد و شکل گیری در دوران مدرنیته است. اساسا انقلاب همراه با مدرنیته رخ می دهد. بنابراین من با ایدئولوژی و تفکر انقلابی مربوط به تاریخ و اتفاقی مدرن در دل آن رو به رو بودم و می خواستم تحلیلی از آن ارائه دهم. در تاریخ ما نیز قیام سربداران نهضتی است که رهبر آن نیز روحانی شیعه بوده است. حال می توانستیم کاراکترهای آن دوران تاریخی را به واسطه سریال «سربداران» دوباره تبیین و تحلیل و بازنمایی کنیم.
این پیشکسوت بیان کرد: از طرفی جنگ مذهب علیه مذهب در آن دوران وجود داشت. طرح واژه منافق نیز از اتفاقات دوران انقلاب بود و پرداختن به همه این مسائل دغدغه ام بود. از سویی دیگر در اوایل دوران انقلاب مسئول امور سینمایی شده و با هنرمندانی همراه بودم که اگر نبودند ایران سینمایی نداشت. در واقع آن ها بودند که تاریخ سینمای بعد از انقلاب را رقم زدند. حال با این زمینه های فکری با نگاه ویژه ای به سربداران فکر کردم و نوع نگاه من شخصیتی را خلق کرد به نام «قاضی شارح» که همواره به من نقد می کردند این شخصیت در تاریخ وجود ندارد و من نام او را از شخصیت شریح قاضی از چهره های سیاسی و اجتماعی صدر اسلام گرفتم.
نجفی درباره اهمیت برگزاری جشنواره های موضوعی بیان کرد: معضل اصلی ما فرهنگ است که مانند اقتصادمان نوسان دارد. بنابراین هر اقدامی برای کمک به این عرصه به نظرم یک اقدامی دینی هم هست. یکی از تعاریف ما از رسالت انبیا، تربیت انسان به صراط مستقیم است که در نهایت به رجعت به خدا برمی گردد. حال با نام امام رضا(ع) رویداد و جشنواره ای شکل می گیرد که هم فعالیت فرهنگی است و همه زمینه ای است برای فعالیت جوانان و عبادت نیز به جز خدمت به خلق نیست. شرایطی که در جشنواره رضوی ایجاد شده است، جوانان را به خلاق بودن تشویق می کند. نام مبارک امام رضا(ع) نیز قطعا پشتوانه ای برای این رویداد است.
وی درباره دوست و همکار خود مهدی فخیم زاده که در چهاردهمین جشنواره ملی فیلم عنوان کرد: یکی از کسانی که دست گیر و راهنمای من در ابتدای کارم بود، مهدی فخیم زاده بود.
صادقانه بگویم از او بسیار آموختم. هم سینما را از او آموختم و هم رفتار و تفکر را. این هنرمند چند کتاب در اوایل دهه ۶۰ به من معرفی کرد که من به قدری تحت تاثیر آن ها بودم که سال گذشته ترجمه جدیدی از یکی از آن ها را پسرم برایم تهیه کرد تا دوباره بخوانم. در ارتباط با مهدی فخیم زاده با فرهنگ سینمای ایران هم بیشتر آشنا شدم. ما در اوایل انقلاب از سینمای فارسی فاصله داشتیم و بیشتر آثار هنرمندانی چون ناصر تقوایی، مسعود کیمیایی، بهرام بیضیایی، فریدون گله و... را می دیدیم و ارتباط من با عزیزی مثل مهدی فخیم زاده باعث شد تا با واقعیت سینمای ایران بیشتر آشنا شوم. مرهون همراهی و همکاری با او هستم و افتخار می کنم که جواب سلامم را می دهد(با خنده).
نجفی درباره شرایط این روزهایش و فعالیت خود در دوران کرونا نیز گفت: تابستان امسال رییس هیات مدیره خانه سینما شدم و به دلیل مسئولیت خود نمی توانم چندان به قرنطینه پایبند باشم. زیرا مساله معیشت سینماگران مطرح است. فیلم های زیادی در حال تولید و جریان تولید برخی از آن ها متوقف است. بیشتر وقت مان در خانه سینما صرف رسیدگی به این وضعیت می شود و نمی توانم به شخصه در خانه بمانم.
وی در پایان به فیلمسازان جوان توصیه کرد: این عرصه را باید بسیار جدی گرفت و خلاقیت به خرج داد و تحت تاثیر فیلم های دیگر نبود. کپی نکرد و ذهن خلاق را همیشه مد نظر داشت.
چهاردهمین جشنواره ملی فیلم کوتاه رضوی به دبیری سعید نجاتی با محوریت سیره علمی و عملی امام رضا(ع) به همت و مشارکت سازمان سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، بنیاد بینالمللی امام رضا(ع) و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان گلستان 4 تا 7 اسفند در حال برگزاری است.
انتهای پیام/ 161