رئیس مجلس شورای اسلامی:

توانمندسازی اقتصادی زنان هدف مهم توسعه است/ پارلمان‌ها برابر یکجانبه‌گرایی متحد شوند

محمدباقر قالیباف گفت: توانمندسازی اقتصادی زنان یکی از اهداف مهم توسعه به شمار می‌آید. در همین راستا، زنان می‌توانند در کاهش فقر، رشد اقتصادی، تولید و افزایش بهره وری موثر واقع شوند.
کد خبر: ۴۴۶۸۳۵
تاریخ انتشار: ۱۹ اسفند ۱۳۹۹ - ۱۱:۳۷ - 09March 2021

به گزارش گروه اخبار داخلی دفاع‌پرس، محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در نشست مجازی پارلمانی «زنان و اقتصاد خانواده‌محور» که به میزبانی فراکسیون زنان مجلس و مشارکت مجمع مجالس آسیایی (APA) برگزار شد، توانمندسازی اقتصادی زنان را یکی از اهداف مهم توسعه دانست و گفت: پارلمان‌ها باید در برابر اقدامات قهرآمیز یکجانبه متحد شوند و بر خط مشی چندجانبه‌گرایی تاکید ورزند.

متن سخنرانی رئیس مجلس به این شرح است:

«بسم الله الرحمن الرحیم

رؤسای محترم فراکسیون‌های زنان مجالس کشور‌های آسیایی

نمایندگان محترم

در ابتدا گرم‌ترین سلام و درود خویش و نمایندگان مجلس شورای اسلامی را از تهران، پایتخت جمهوری اسلامی ایران، حضور شما نمایندگان محترم مجالس کشور‌های آسیایی تقدیم نموده و مراتب قدردانی خویش را نسبت به اهتمام شرکت کنندگان به موضوع «زنان و اقتصاد خانواده محور» ابراز مینمایم. امیدوارم این نشست، گام مهمی در راستای حفظ همبستگی و تقویت همکاری‌های پارلمانی کشور‌های آسیایی و همچنین همفکری و هم‌افزایی در موضوع زنان، خانواده و اقتصاد باشد.

مایلم در جمع شما نمایندگان پارلمان‌های قاره کهن آسیا تأکید نمایم که قرن ۲۱، قرن آسیاست. بسیاری از مسائل اساسی جهان که سابقاً در مناسبات فرا آتلانتیکی و محور اروپا ـ آمریکا تعریف میشد، اکنون و بویژه در آینده در مناسبات محور آسیا ـ اوراسیا تعریف خواهد شد. عناصر قدرت از جمله جمعیت، منابع اقتصادی، ظرفیت تولید و مصرف و حتی فنآوری به نحو فزایند‌های در قاره مهم آسیا نمود و بروز یافته و ما شاهد ظهور بازیگران نوظهور و تاثیرگذار در آسیا می‌باشیم.

هر چند در سال‌های اخیر دولت‌های متعدد آمریکایی سعی کردند که با وضع تحریم‌ها و به بهانه‌های مختلف حرکت برخی ملل آسیا و از جمله ایران را در جهت نیل به پیشرفت متوقف سازند، اما خوشبختانه در قاره آسیا و در جمهوری اسلامی ایران توانستیم بر چالش‌های متعدد ناشی از تحریم‌های نامشروع آمریکا که نقض فاحش حقوق بشر افراد به ویژه زنان و کودکان می‌باشد، فائق آمده و در جهت بی‌اثر کردن آن گام‌های موثری برداریم.

همکاران گرامی و ارجمند

جوامع ما نیازمند بهرهگیری از حضور و مشارکت نیم دیگری از جمعیت جهان یعنی زنان می‌باشد. زنان همانند مردان از هویتی مستقل برخوردارند. امروزه برنامهریزان باید به اهمیت نقش آنان در پیشبرد اهداف جامعه واقف شده و به طور فزایند‌های به نقش چندگانه زنان در اجتماع به عنوان همسر، مادر، مربی و مدیر توجه نمایند.

ما معتقدیم زنان در هر جامعه سالم بشری قادرند و میباید فرصت یابند تا در پیشرفت‌های علمی، اقتصادی، اجتماعی و سازندگی و اداره این جهان مشارکت نمایند. این مسئله که زن به سمت معرفت، علم، مطالعه، آگاهی، کسب معلومات و دانش حرکت کند باید در میان خود بانوان جدی گرفته شود.

تاریخ گواه آن است که وقایع بزرگی در جهان رخ داده که زنان نقش فعال و مؤثری را در آن ایفا نمودهاند. به عنوان مثال، در پیروزی انقلاب اسلامی ایران زنان پا به میدان عمل نهادند و در نقش معماران ایران جدید ظاهر شدند و تعریف جدیدی از زن ارائه کردند. پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران نیز وضعیت زنان در جمهوری اسلامی ایران تحولات چشمگیری را پشت سر گذاشته و با افزایش آگاهی و گسترش آموزش عالی توانمندی‌های آنان ارتقاء یافته است. این مسئله از موضوعاتی است که هم با رشد و ارتقای جایگاه و منزلت زنان در ارتباط است و هم با رشد و توسعه ملی و جهانی پیوندی ناگسستنی دارد. در واقع اگر بخواهیم جوامع، متوازن باشند باید از توانایی بالقوه زنان کمک گرفته شود. در جهان امروز زنان، نقش مؤثر و سازند‌های در اقتصاد ایفا میکنند که می‌توان از ظرفیت‌ها و توانایی‌های آن‌ها در جهت تحقق اهداف توسعه به ویژه اهداف اقتصادی بهره برداری مطلوب نمود.

توانمندسازی اقتصادی زنان یکی از اهداف مهم توسعه به شمار میآید. در همین راستا، زنان ضمن بروز استعداد‌های بالقوه و دستیابی به حقوق خود و کسب رفاه اقتصادی و آرامش روانی می‌توانند در کاهش فقر، رشد اقتصادی، تولید و افزایش بهرهوری موثر واقع شوند؛ لذا با درک اهمیت مشارکت زنان در عرصه‌های مختلف به ویژه در حوزه اقتصادی، هر کشوری باید تلاش کند که موانع مشارکت زنان را مرتفع ساخته تا زمینه‌های دستیابی به رشد و شکوفایی در همه عرصه‌ها فراهم گردد.

جمهوری اسلامی ایران با تکیه بر پشتوانه دینی و تاریخی خود مبنی بر برابری زن و مرد در شان و کرامت انسانی که در اصول ۲۰ و ۲۱ قانون اساسی تجلی یافته است، طی چهل و یک سال گذشته به ارتقا جایگاه زنان و توانمند سازی آنان اهتمام نموده و در برنامه‌های توسع‌های ملی خود همواره این امر را مورد توجه قرار داده است. حاصل این توجه، رشد چشمگیر شاخص آموزش زنان، کاهش نرخ بازماندگی از تحصیل، افزایش تحصیل کردگان دانشگاهی، شاخص بهداشت و درمان شامل افزایش امید به زندگی، کاهش میزان مرگ و میر مادران و کودکان و شاخص اقتصاد و معیشت شامل افزایش نرخ مشارکت اقتصادی زنان و افزایش ضریب نفوذ بیمه و همچنین شاخص افزایش مشارکت سیاسی زنان است.

هیات‌های محترم

به باور ما نقش زنان، در زندگی شخصی، اجتماعی و خانوادگی خود علاوه بر همسرداری و تربیت فرزندان صالح در صحنه سیاست و میدان کار و نیز ایفای نقش فعال در جامعه بسیار اثرگذار است و یکی از مصادیق ارزشمند و پرثمر حضور آنان، ایفای نقش در چارچوب خانواده است. با درک این موضوع و تجربه تمدن ایرانی و اسلامی، جمهوری اسلامی ایران، همانند دیگر ملل آسیا، جایگاه و احترام ویژ‌های برای نهاد خانواده قائل بوده و حساسیت خاصی نسبت به حفظ و صیانت از این نهاد داشته است. زنان علاوه بر تکثیر نسل‌ها و جوامع قادرند در سیر تاریخی جامعه تأثیرگذار بوده و مسیر آن را تغییر دهند. زنان می‌توانند با ایفای نقش اساسی خود در محیط خانه، خانواده و اجتماع، زیربنای ساخت یک تمدن نوین را تضمین نمایند.

در این ارتباط جمهوری اسلامی ایران بر موضوعاتی همچون توجه به مقوله رفاه و معیشت، نقش خانواده در تعامل با حاکمیت در حوزه رشد اقتصادی، تجربه‌های موفق در بخش کارآفرینی و مشاغل خانگی، توانمندسازی خانواده و ایجاد ساختار‌های حاکمیتی برای تحقق اقتصاد خانواده محور تاکید ویژ‌های دارد. جزئیات بیشتر را همکاران اینجانب در فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی با شما نمایندگان محترم در میان خواهند گذاشت.

نمایندگان محترم

همکاران گرامی و ارجمند

در اینجا مایلم بر چند پیشنهاد عملی تاکید نمایم:

اول ـ مشارکت زنان در روند تصمیم گیریها، یک روند توانمندسازی به شمار میآید و فرصت‌هایی برای تصمیمگیری و تفکر جمعی فراهم میآورد. اگر حضور زنان در عرصه‌های مختلف پررنگ باشد و زنان جامعه احساس کنند که با فعالیت‌های خود، میتوانند درجامعه اثرگذار باشند، بر عملکرد آن‌ها در عرصه‌های مختلف و از جمله در زمینه اقتصادی افزوده و میزان مشارکت آن‌ها افزایش خواهد یافت. در این زمینه تصویب قوانین حمایتی در پارلمان‌ها میتواند به عنوان یک روش نهادی برای حمایت از زنان مورد اهتمام قرار گیرد.

دوم ـ در مورد راهکار‌های حمایتی نیز باید بیش از پیش به عوامل فکری، فرهنگی، ساختاری و قانونی توجه شود و مهمترین اقدام در این زمینه، تمرکز بر توانایی‌ها و قابلیت‌های زنان است.

سوم ـ یکی از چالش‌های اساسی، حضور کمرنگ زنان در سطوح بالای مدیریتی و در جایگاه‌های تصمیمسازی و تصمیمگیری در همه نقاط دنیاست. زنان به عنوان شهروندان متعهد و مسئول، نقش موثری در تعیین سرنوشت جامعه ایفا میکنند، اما در این مسیر با موانع و محدودیت‌هایی رو به رو هستند که مانع بروز توانمندی‌ها و کارایی آنان در برخی جوامع است؛ بنابراین حل این مسائل بیش از هر چیز نیازمند یافتن علل ریش‌های است تا بتوان راهکار‌هایی مطلوب و اثربخش برای بهبود شرایط ارائه داد.

چهارم ـ دولت آمریکا کماکان تلاش میکند زندگی و معیشت مردمان برخی کشور‌ها از جمله در قاره آسیا را با ابزار تروریستی تحریم، تلاش برای فروپاشی دولت‌ها و یا بی دولت سازی کشور‌ها به گروگان خود گیرد. ما اجازه نخواهیم داد زندگی مردم با اعمال سیاست‌های ظالمانه نظام سلطه به گروگان گرفته شود و به ابزار فشار برای تغییر سیاست‌های مستقلانه تبدیل شود.

اعمال تحریم‌های ظالمانه علیه ملت‌ها نه تنها راه رشد و توسعه اقتصادی زنان را ناهموار نموده، بلکه بهره مندی آن‌ها از حقوق اولیه خود از جمله حق حیات، بهداشت و سلامت را نیز تحت الشعاع قرار داده است. این در حالی است که همزمان با پدیده همه‌گیری کووید ـ ۱۹ و تأثیرات منفی آن بر اقتصاد جوامع روبرو هستیم. عدم مقابله دسته جمعی با این قبیل تهدیدات ِناقض ِحقوق بشر، منجر به پایداری بحران ها، وخامت اوضاع و دستاویز و بدعتی برای اعمال سیاست‌های نادرست یکجانبه گرایانه نسبت به سایر کشور‌ها خواهد شد؛ لذا معتقدیم پارلمان‌ها باید در برابر اقدامات قهرآمیز یکجانبه متحد شوند و بر خط مشی چندجانبه گرایی تاکید ورزند.

در پایان از شما نمایندگان محترم می‌خواهم با استفاده از ظرفیت بزرگ پارلمان‌های آسیا و مجمع مجالس آسیایی برای تقویت روند صلح، ثبات، توسعه و رفاه هرچه بیشتر ملل آسیا، به تبادل نظر و همکاری مشترک بیش از پیش توجه نماییم و راهکار‌های عملی و موثر در این خصوص را به دولت هایمان ارائه دهیم.

از توجه شما سپاسگزارم.»

انتهای پیام/ 151

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار