گروه دفاعی امنیتی دفاعپرس ـ سردار یدالله جوانی؛ سالی که نکوست از بهارش پیداست. تقارن بهار طبیعت با اعیاد شعبانیه و بهار مهدوی از سالی پرخیر و برکت خبر میدهد. روز هفتم فروردین ۱۴۰۰، سند برنامه همکاری جامع جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین موسوم به برنامه ۲۵ ساله، به امضای وزرای خارجه دو کشور رسید.
بر اساس سند راهبردی امضا شده، ایران و چین در چارچوب یک برنامه برای بازه زمانی بلند مدت ۲۵ ساله، همکاری خواهند کرد. این سند را میتوان نقشه راه برای همکاری در حوزههای سیاسی، راهبردی، اقتصادی و فرهنگی در افقی بلند مدت بر پایه منافع مشترک دوکشور مهم آسیایی ارزیابی کرد.
هرچند این توافق تحت تاثیر تبلیغات رسانههای غربی و برخی مواضع سیاسی-جناحی داخلی برای افراد یا گروههایی تولید سوال کرده، لکن با شاخص منافع ملی و مبتنی بر رویکرد علمی و واقع بینانه باید گفت؛ ظرفیتهای این سند به گونهای است که از آن میتوان به عنوان تیر خلاص بر پیکر نیمه جان تحریم و سیاست فشار حداکثری غرب با محوریت آمریکا از یک سو و عامل شتاب بخش به حرکت و پیشرفت اقتصادی کشور از دیگر سو یاد کرد.
برای تبیین بهتر و دقیق موضوع نکات فراوانی را میتوان مورد توجه قرار داد که از آن جمله میتوان به چند مورد اشاره کرد:
۱- آمریکاییها با تحریمهای خود تحت عنوان فشار حداکثری به دنبال فلج کردن و فرو پاشی اقتصاد ایران و در نهایت به تسلیم وادار کردن نظام اسلامی بودند، اما با سیاست مقاومت حداکثری ایران، سیاست فشار حداکثری غرب به شکست حداکثری انجامید، موضوعی که مورد اذعان تمام کارشناسان حوزه روابط بین الملل قرار گرفته است. فراموش نباید کرد که در سال ۱۳۹۷، پس از خارج شدن آمریکا از برجام و اعلام سیاست فشار حداکثری از سوی رئیس جمهور به تاریخ پیوسته آن کشور، رسانههای غربی تحت تاثیر مواضع مقامات آمریکایی، سال ۹۷ را سال قحطی در ایران و سال پایانی عمر جمهوری اسلامی ارزیابی کردند!
۲- در داخل کشور، گروهها و افرادی با انگیزههای صرفاً سیاسی و بدون توجه به منافع ملی، با بزرگنمایی دو گانه دروغین و القایی ترامپ مبنی بر «جنگ یا مذاکره»، در پیش گرفتن مذاکره تحت فشار را توصیه میکردند، اما رهبر حکیم انقلاب اسلامی با نگاهی واقع بینانه نسبت به روند افول آمریکا و تواناییها و اقتدارملی، برگزاره «نه مذاکره خواهیم کرد و نه جنگ خواهد شد» تاکید نمودند و کشور و ملت را به سلامت از یک توطئه خطرناک عبور دادند.
۳- گرچه گرانیها و مشکلات معیشتی مردم در سالهای اخیر قابلیتها و پیشرفتهای اقتصادی کشورمان را تحت الشعاع قرار داده، لکن به استناد برآوردهای مجامع معتبر بین المللی، اقتصاد ایران در رتبه هجدهم اقتصاد جهان قرار دارد و ظرفیتهای ایران به گونهای است که میتواند به اقتصاد دوازدهم جهان تبدیل شود. بدون تردید با اجرایی شدن سند همکاریهای ۲۵ ساله ایران و چین، رسیدن به رتبه دوازدهم اقتصادی در میان بیش از دویست کشور جهان، با وجود تحریمهای آمریکا، امری است که نشانههای آن اینک در افق مشاهده میشود.
۴- چین اینک دارای رتبه دوم اقتصاد جهان است که به اعتقاد کارشناسان اقتصادی این کشور به زودی در جایگاه اول اقتصادجهان قرار خواهد گرفت؛ بنابراین برنامه ۲۵ ساله راهبردی مذکور، میتواند نقش موثری در پیشرفت اقتصادی ایران داشته باشد.
نکته بسیار مهم آنکه، تمامی کشورهایی که علیه این سند موضع گیری میکنند خودشان بالاترین سطح روابط تجاری – اقتصادی با چین را داشته و برای ارتقا این همکاریها تلاش میکنند.
۵- برنامه همکاری ۲۵ سال ایران و چین یکی از راههای خنثی سازی تحریمهای آمریکا و غرب است. رهبر حکیم انقلاب اسلامی در سالهای اخیر همواره بر خنثی سازی تحریمها تاکید کرده، این نکته را یادآوری نموده که نباید به دنبال رفع تحریمها باشیم چرا که برداشتن تحریمها دست ما نیست و آمریکاییها هم تحریمها را وضع کرده تا از این طریق جلوی پیشرفت ایران را بگیرند، فلذا آنها این تحریمها را برنمی دارند.
بسیار روشن است که با اجرایی شدن برنامه همکاری ۲۵ ساله ایران و چین ساختار تحریمها به طور کلی فرو ریخته و بسیاری ازکشورها به دنبال همکاری اقتصادی با ایران خواهند بود.
انتهای پیام/ 231