به گزارش خبرنگار دفاعپرس از اراک، «سعید وفایی» مسئول کارگروه عملیات کنگره ملی نقش امام خمینی (ره) در دفاع مقدس و ۶ هزار و ۲۰۰ شهید استان مرکزی، امروز (دوشنبه) در تشریح نقش استان مرکزی در عملیات «بیتالمقدس»، در جمع خبرنگاران اظهار داشت: دهم اردیبهشت سالروز آغاز عملیات حماسهآفرین بیتالمقدس است که در سال ۱۳۶۱ انجام شد و این عملیات یکی از جلوههای ویژه و پیروزیهای درخشان و نقطه عطفی در دوران دفاع مقدس است که در ذهن و خاطر مردم خصوصاً افرادی که آن مقطع را دیدهاند، یک برگ زرین و درخشانی به حساب میآید.
وی افزود: عملیات بیتالمقدس که منجر به فتح خرمشهر شد، پیروزی بزرگی بود که تلخیهای هجوم ارتش بعثی عراق به ایران را در ذائقه ملت ایران تبدیل به شیرینی کرد و فتح خرمشهر نوید پیروزی بود که مردم پس از تحمل یکسال سختیها، آن را دیدند.
وفایی ادامه داد: عملیات بیتالمقدس که در واقع عملیات «الی بیتالمقدس» نام دارد، چهارمین عملیات جمهوری اسلامی ایران پس از عزل «بنی صدر» بود و زمانی اتفاق افتاد که ارتش و سپاه در یک پیوند مبارک، چهار عملیات بزرگ را انجام میدادند.
مسئول کارگروه عملیات کنگره ملی نقش امام خمینی (ره) در دفاع مقدس و ۶ هزار و ۲۰۰ شهید استان مرکزی، تصریح کرد: این رشته عملیاتها که در منطقه خوزستان و در جبهه جنوبی با عملیات «ثامنالائمه (ع)» کلید خورد و حصر آبادان شکسته شد، با عملیات «بیتالمقدس» و فتح خرمشهر خاتمه پیدا کرد و تقریبا به جز دو نقطه، تمامی مناطق اشغالی در جبهه جنوب آزاد شدند.
وی اظهار کرد: پاسگاه طلائیه و بخشی از منطقه شلمچه آن دو نقطه بودند که تا آخر جنگ هم دست دشمن باقی ماند و البته عملیاتهایی در آنجا اتفاق افتاد، ولی عراق در آنجا باقی ماند.
وفایی اضافه کرد: در تاریخ دفاع مقدس و تاریخ ایران، فتح خرمشهر یکی از فتوحات بزرگ و جلوههای ویژه امداد الهی برای مسلمین است و علیرغم اینکه ایران در سالهای قبل از پیورزی انقلاب برخی از نقاط را از دست داده بود، اما در دفاع مقدس آن اتفاق تکرار نشد و یک وجب از خاک ایران عزیز دست دشمن نماند.
وی با اشاره به اینکه دفاع مقدس تماماً ماهیت اسلامی دارد، بیان کرد: رزمندگان با روحیه ایثار و جهاد همهجانبه دفاع کردند و به تعبیر حضرت امام خمینی (ره)؛ جنگ تحمیلی جنگ اسلام و کفر بود و در دفاع مقدس انقلاب اسلامی به تمام دنیا صادر شد.
وفایی افزود: منطقه عملیاتی بیتالمقدس در میان چهار مانع طبیعی محصور است که از شرق به رودخانه کارون، از غرب به هورالهویزه، از شمال به رودخانه کرخه و از جنوب به رودخانه اروند منتهی میشود.
جانباز و پیشکسوت دوران دفاع مقدس بیان کرد: جاده اهواز - خرمشهر، راهآهن اهواز - خرمشهر، شهرهای هویزه، منطقه جفیر، کوشک، ایستگاه حسینیه به سمت خرمشهر و خود شهر خرمشهر، عوارض در تصرف دشمن بود.
وی ادامه داد: عملیات بیتالمقدس با رمز مقدس «یا علی ابن ابی طالب (ع)» آغاز شد و در ابتدا قرار بود عملیات در هفدهم اردیبهشت شروع شود که در آن زمان ولادت مبارک امیرالمومنین (ع) بود؛ ولی به واسطه هوشیاری تدریجی دشمن و بروز مشکلات احتمالی، یک هفته عملیات جلو افتاد.
مسئول کارگروه عملیات کنگره ملی نقش امام خمینی (ره) در دفاع مقدس و ۶ هزار و ۲۰۰ شهید استان مرکزی گفت: عملیات «بیتالمقدس» در چهار مرحله و سهمحور توسط سه قرارگاه بزرگ انجام شد که مرحله اول در شب دهم اردیبهشت، مرحله دوم شب هفدهم اردیبهشت، مرحله سوم شب بیستم اردیبهشت و مرحله چهارم در شب اول خرداد انجام شد.
وفایی یادآور شد: قرارگاه «قدس» سپاه پاسداران و ارتش جمهوری اسلامی در شمالیترین منطقه موظف بودند از طریق رودخانه کرخه به دشمن حمله کنند و دشمن را در آنجا درگیر نگه دارند.
وی اضافه کرد: قرارگاه «فتح» از حد فاصل «دارخوین» تا «سلمانیه» واقع در دشت «دارخوین» موظف به اجرای عملیات بود و قرارگاه «نصر» از محدوده «سلمانیه» تا پل «مارد» عملیات را اجرا کرد که قرارگاه «قدس» بیشتر جنبه برای فریب دشمن را داشت و محور اصلی در عملیات توسط دو قرارگاه «فتح» و «نصر» انجام میگرفت.
وفایی افزود: آزادسازی خرمشهر حاصل ۲۴ هزار مجروح و ۶ هزار شهیدی است که موفق شدند بیش از یکصد و ده کیلومتر را پیشروی و آزاد کنند.
وی تصریح کرد: استان مرکزی افتخار حضور در این عملیات را داشته و حدود ۳۰۰ شهید والامقام از بسیج، سپاه، ارتش، جهاد سازندگی و سایر نیروهای مردمی تقدیم انقلاب اسلامی کرده که این افتخار را با عنوان «فاتحان خرمشهر» به نام خود ثبت کردهاند.
جانباز و پیشکسوت دوران دفاع مقدس بیان کرد: در آزادسازی خرمشهر همه مردم ایران سهیم و همه مردم در شیرینی پیروزی دخیل بودند که در کنار مردم ایران مردم استان مرکزی هم نقش بهسزایی ایفا کردند.
وفایی ادامه داد: بعد از عملیات «فتحالمبین» که منطقه عملیاتی حالت پدافندی به خود گرفت، بلافاصله آمادهسازی منطقه عملیاتی «بیتالمقدس» در دستور کار فرماندهان قرار گرفت و نیروهای زیادی آماده اعزام به منطقه خوزستان شدند.
وی اضافه کرد: در استان مرکزی تراکم اعزامها به قدری زیاد بود که تفکیک آن مشکل بود؛ بهطوری که چندین هزار نیرو از استان مرکزی به عملیات «بیتالمقدس» اعزام شدند.
جانباز و پیشکسوت دوران دفاع مقدس بیان کرد: گروه رزمندگان اعزامی از «ساوه» به فرماندهی برادر «سید حسن مسئلهگو» با تعداد ۳۷۳ نفر بود که بعد از رسیدن به منطقه خوزستان، با عنوان گردان امام علی (ع) در تیپ ۲۲ بدر سازماندهی شدند و ۴۵ شهید در این عملیات تقدیم انقلاب کردند.
وی افزود: گروه اول رزمندگان اعزامی از «اراک» و «شازند» در قالب گردان امام حسن (ع) به فرماندهی شهید «ناصر بختیاری» با تعداد ۴۸۶ رزمنده در تیپ ۲۲ بدر سازماندهی شدند که ۵۳ شهید را در این عملیات تقدیم کردند و گروه دوم نیز رزمندگان اعزامی از «اراک» و «شازند» در قالب گردان امام حسین (ع) به فرماندهی شهید «رحیم آنجفی» با تعداد ۳۰۰ رزمنده در تیپ ۲۲ بدر سازماندهی شدند که پنج شهید را در این عملیات تقدیم کردند.
وفایی گفت: گروه سوم رزمندگان اعزامی از «اراک» در قالب گردان امام سجاد (ع) به فرماندهی شهید «قاسم داوری» و شهید «محمود معینالاسلام» با تعداد ۱۰۰ رزمنده در تیپ ۲۲ بدر سازماندهی شدند که یک شهید را تقدیم این عملیات کردند.
وی ادامه داد: گروه اول رزمندگان اعزامی از «محلات»، شامل یک دسته ۲۶ نفره به فرماندهی شهید «فضلالله خراسانی» در گردان امام سجاد (ع) تیپ ۲۲ بدر سازماندهی شدند و گروه اول رزمندگان اعزامی از «خمین» نیز شامل یک گروهان ۷۴ نفره به فرماندهی شهیدان «حمزه جعفری» و «داود گلپایگانی» در گردان امام سجاد (ع) تیپ ۲۲ بدر سازماندهی شدند که ۲۶ شهید را در این عملیات تقدیم انقلاب اسلامی کردند.
جانباز و پیشکسوت دوران دفاع مقدس افزود: گروه دوم رزمندگان اعزامی از «خمین» با یک گروهان ۸۹ نفره به فرماندهی شهید «ابوالقاسم محسنی» در قالب گردان «ابوذر» تیپ ۷ ولیعصر (عج) سازماندهی شدند و گروه سوم رزمندگان اعزامی از «خمین» نیز با یک گروهان ۶۳ نفره به فرماندهی شهید «حاجی محمودی» در گردان ابوذر تیپ ۷ ولیعصر (عج) سازماندهی شدند و گروه چهارم رزمندگان اعزامی از «خمین» هم با یک دسته ۳۱ نفره به فرماندهی شهید «احمد ساعدی» در قالب گردان عمار تیپ ۷ ولیعصر (عج) سازماندهی شدند.
وی بیان کرد: همچنین، گروه پنجم رزمندگان اعزامی از «خمین» با یک گروهان ۵۳ نفره به فرماندهی برادر «اصغر شکری» در قالب گردان «عمار» تیپ ۷ ولیعصر (عج) سازماندهی شدند و گروه ششم رزمندگان اعزامی از «خمین» نیز با یک دسته ۳۳ نفره به فرماندهی شهید «محمد نبی شیخی» در قالب «عمار» تیپ ۷ ولیعصر (عج) سازماندهی شدند و گروه هفتم رزمندگان اعزامی از «خمین» هم در قالب یک گروهان به فرماندهی شهید «خلیل ملا طاهری» در گردان پدافندی مستقر در خرمشهر غربی تحت امر سپاه خرمشهر سازماندهی شدند.
وفایی گفت: گروه هشتم رزمندگان اعزامی از «خمین» در قالب یک دسته ۱۵ نفره به فرماندهی شهید «سهراب عبدی» در گردان رزمی سپاه خرمشهر سازماندهی شدند که مجموع شهدای اعزامی از «خمین» در این عملیات حدود ۲۶ نفر است و گروه دوم رزمندگان اعزامی از «محلات» در قالب یک گروهان ۱۵۰ نفره به فرماندهی شهید «عبدالله خاکپور» در گردان «عمار» تیپ ۷ ولیعصر (عج) سازماندهی شدند.
وی افزود: گروه چهارم رزمندگان اعزامی از «اراک» و «شازند» در قالب یک گردان ۲۹۰ نفره به فرماندهی شهید «نیاز علی طالبی» و برادر «جواد رحیمی» در گردان «جانبازان روحالله» تحت امر تیپ ۷ ولیعصر (عج) سازماندهی شدند که ۲۵ شهید را در این عملیات تقدیم کردند و گروه پنجم رزمندگان اعزامی از «اراک» نیز در قالب یک گروهان ۹۰ نفره به فرماندهی برادر «محسن فرخی» در تیپ ۳۰ زرهی سپاه پاسداران سازماندهی شدند که یک شهید را در این عملیات تقدیم کردند و گروه رزمندگان اعزامی از «تفرش» و «آشتیان» در گردان «مالکاشتر» تیپ ۲۷ محمد رسول الله (ص) سازماندهی شدند.
جانباز و پیشکسوت دوران دفاع مقدس بیان کرد: تعدد گروههای اعزامی به این دلیل است که با توجه به شرایط موجود و برخی از محدودیتها همچون کمبود وسایل نقلیه، این اجبار را ایجاد کرده بود که هر گروه پس از آموزش بلافاصله به منطقه اعزام میشد. این گروهها عمدتاً در کیلومتر ۶۰ جاده اهواز - خرمشهر وارد عمل شدند و در آزادسازی خرمشهر نقشآفرینی کردند.
انتهای پیام/