به گزارش گروه بین الملل دفاع پرس، برخی رسانهها از حضور یک هیئت سیاسی طالبان افغانستان به رهبری «طیب آغا» متشکل ازاعضای دفتر سیاسی طالبان افغانستان، در تهران خبر دادند که این هیئت با مقامات امنیتی جمهوری اسلامی ایران دیدار و پیرامون مسائل منطقهای بهویژه مسائل جهان اسلام و همچنین مسائل مربوط به مهاجرین به بحث و تبادل نظر پرداختند.
این در حالی است که طالبان افغانستان پیش از این اعلام کرده بودند که از زمان ایجاد دفتر سیاسی در قطر اعضای آن سفرهای متعددی به سایر کشورها از جمله چین، استرالیا، آلمان، ژاپن و برخی دیگر از کشورها داشتهاند.
رضا عابدی گناباد پژوهشگر ارشد مسائل افغانستان پیرامون سفر این هیئت سیاسی طالبان به ایران در گفت و گو با خبرنگار بین الملل دفاع پرس گفت: این سفرهیئت سیاسی طالبان افغانستان به ایران برای سومین باراست. این هیئت پیش از این نیز دو مرتبه به منظور دیدار با مقامات امنیتی جمهوری اسلامی ایران و همچنین جهت حضور در کنفرانس بین المللی «بیداری اسلامی» به ایران سفر کرده بودند.
وی در ادامه افزود: یکی از علتهای اصلی حضور این هیئت در ایران به نظر من ادامه روند مذاکرات صلح طالبان است. لذا با توجه به اینکه یکی از محورهای مورد مذاکره هیئت مذکور، مسائل مربوط به مهاجران اعلام شده است به نظر من بعید است مساله مهاجران افغانی محورمذاکرات این هیئت باشد، چرا که مذاکره در این خصوص باید از طریق کانالهای رسمی دولتین صورت گیرد. در بحث مهاجرت طرف حساب، دولت دو کشور است. بنابراین اگر با خارج از دولت مذاکره شود ممکن است دولت مقابل ناراضی و شاکی شود.
پژوهشگر ارشد مسائل افغانستان در خصوص مذاکرات صلح با طالبان تصریح کرد: بحث مذاکره با طالبان بحث جدیدی نیست، وقتی آمریکاییها در سال 2001 به بهانه مبارزه با تروریسم و دهشت افکنی به افغانستان حمله کردند، بعد از مدتی به این نتیجه رسیدند که نمی توانند امور افغانستان را از طریق نظامی به پیش ببرند. لذا باید مذاکراتی با خود افغانستانیها و طالبان شکل بگیرد. آمریکاییها در ابتدا مشوق همین مذاکرات بودند که بحث مذاکرات از زمان دولت بوش، یعنی زمانیکه هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه آمریکا بود، مطرح شد.
وی دومین دلیل حضور این هیئت در ایران را مساله اعلام موجودیت داعش در برخی از ایالتهای افغانستان دانست و گفت: مدتی پیش داعش در افغانستان اعلام موجودیت کرده است لذا به نظر من دلیل دوم حضور این هیئت سیاسی در ایران علاوه بر بحث مذاکرات صلح، می تواند بحث قدرت گیری داعش در افغانستان باشد. چون ایران و کشورهایی که مخالف قدرت گرفتن داعش در منطقه می باشند به دنبال این موضوع هستند که با وارد کردن طالبان به عرصه دیپلماتیک جلوی وحدت و اتحاد این جریان با گروه تکفیری داعش را بگیرند تا هیچگونه وحدتی بین این دو گروه ایجاد نشود.
عابدی در پاسخ به این سوال که اگر هیئت طالبان پس از دیدار با مقامات امنیتی ایران به توافقاتی دست یابند، تا چه حد طالبان افغانستان حاضر به تبعیت از آن خواهد بود، خاطر نشان کرد: در طالبان هیچ محوریتی وجود ندارد یعنی هر گروهی مجزا و جدا از هم فعالیت میکند، بطوریکه هر کدام فرمانده و رهبر مخصوص خود را دارند و از یک فرمانده واحد تبعیت نمی کنند. ممکن است بخشی از گروههای طالبان وارد فرایند صلح شود، و در روند صلح به نتایجی برسند، ولی برخی دیگر آنرا قبول نکنند و بگویند چه کسی به شما گفته که شما نماینده ما هستید و ما پایبند به این توافقاتی که دست یافته اید، نیستیم و به آن تمکین نمی کنیم. این یکی از سیاستهای مهم آمریکا است که بین طالبان اختلاف ایجاد کند.
پژوهشگر ارشد مسائل افغانستان با اشاره به اینکه بخش عظیمی از مردم افغانستان به مذاکرات صلح خیلی امیدوار نیستند گفت: افکارعمومی افغانستان باورشان بر این است که طالبان خیلی قابل اعتماد نیست. طالبان در واقع به دنبال آن است که وقتی نیروهای اشغالگر و ناتو خاک افغانستان را به طور کامل ترک کردند، مثل داعش حکومت به اصلاح اسلامی را در این کشور تشکیل دهند. بنابراین بعضی از گروههای اقلیتی و مذهبی در افغانستان از ورود این جریان در فضای قدرت نگران هستند که اگر این مذاکرات به نتیجه برسد منجر به تخریب آزادیهای بیان و فرهنگی میشود. چراکه بحث مذاکرات صلح بین دولت و طالبان مستلزم دادن امتیازات به این جریان است و این جریان اصرار می کند که مناطق شرقی و جنوب شرقی که عمدتا پشتو نشین هستند، باید دراختیار آنها باشند.
انتهای پیام/ف