نماینده ولی فقیه در آذربایجان شرقی:

آیین‌های مذهبی نقش ارزنده‌ای در مانایی زبان ترکی داشته است

حجت الاسلام «آل هاشم» گفت: مرثیه‌سرایی در مصائب اهل بیت (ع) به زبان ترکی آذربایجانی و تلاش پنهان و بسیار موثر مادحان و شاعران دلسوخته اهل بیت (ع) در برگزاری مجالس پاسداشت سید و سالار شهیدان به زبان ترکی نقش ارزنده‌ای در مانایی این زبان داشته است.
کد خبر: ۴۶۹۷۹۸
تاریخ انتشار: ۱۲ مرداد ۱۴۰۰ - ۰۹:۰۷ - 03August 2021

به گزارش دفاع‌پرس از تبریز، حجت‌الاسلام «سید محمدعلی آل هاشم» نماینده ولی فقیه در آذربایجان شرقی در مراسم رونمایی از کتاب «تشخّص و هویت آذربایجان»، با بیان اینکه ادبیات آیینی و عاشورایی به‌عنوان غنی‌ترین ذخایر مکتب در حوزه زبان و ادبیات ترکی، پیوندی نا گسستنی با فرهنگ شیعه دارد، اظهار داشت: پس از رسمیت یافتن مذهب شیعه در ایران در عصر صفویه، زبان ترکی آذربایجانی غنی‌ترین زبان در فرهنگ شیعی و تبیین و گسترش ادبیات آیینی و مرثیه و روضه نقش بزرگی ایفا کرده است.

وی با اشاره به توانمندی بی‌نظیر شعرای اهل بیت (ع) در ترویج فرهنگ شیعه، افزود: زبان غنی ترکی به نوعی تبدیل به زبان شیعه شده است.

حجت‌الاسلام آل هاشم ادامه داد: مجالس سوگواری حضرت اباعبدالله الحسین (ع) و آیین‌های مذهبی در آذربایجان، مرثیه‌سرایی در مصائب اهل بیت (ع) به زبان ترکی آذربایجانی و تلاش پنهان و بسیار موثر مادحان و شاعران دلسوخته اهل بیت (ع) در برگزاری مجالس پاسداشت سید و سالار شهیدان به زبان ترکی نقش ارزنده‌ای در مانایی این زبان داشته است.

نماینده ولی فقیه در آذربایجان شرقی با بیان اینکه در سایه گفتمان انقلاب اسلامی اقوام ایرانی تشّخص خود را بازیافته‌اند، گفت: در سایه احتزار پرچم جمهوری اسلامی ایران و رهبری داهیانه رهبر معظم انقلاب، بخش اعظمی از هویت‌طلبی اقوام ایرانی و به طبع آن مردمان آذربایجانی جامه عمل پوشانده است.

حجت‌الاسلام آل هاشم با تقدیر از آقایان «آذریان» و «کریم‌نژاد» نسبت به پژوهش، تالیف، ویراستاری و تحشیه نویسی کتاب «تشخّص و هویت آذربایجان»، گفت: این کتاب به منظور تبیین و تفسیر اجتماعی، فرهنگی، دینی و مذهبی و هویت‌طلبی مردم آذربایجان منتشر شده است. امید است که نشر و مطالعه آن به غنای هویت مردم ایران و خاص مردم آذربایجان بیافزاید.

وی با بیان اینکه ایران به دلیل تنوع قومیتی و مذهبی، کشوری کثرالقوم محسوب می‌شود، گفت: ایران در زمره ۱۰ کشور با کثرت زبان و لهجه در دنیاست.

امام جمعه تبریز با تاکید بر اینکه کشور‌های قدرتمند از فرآیند جهانی شدن و رسانه‌های جمعی در تقویت قومیت‌گرایی استفاده می‌کنند، خاطرنشان کرد: پدیده قومیت‌گرایی خطری است که اگر هوشمندانه با آن برخورد نشود، می‌تواند امنیت ملی و تمامیت ارضی و یکپارچگی ملتی را در معرض تهدید و تجزیه قرار دهد.

نماینده ولی فقیه در آذربایجان شرقی افزود: کشور‌های قدرتمند در صدد این هستند تا با بهره‌گیری از ظرفیت رسانه‌های ارتباط جمعی، شبکه‌های ماهواره‌ای، رادیو، تلویزیون و اینترنت و شبکه‌های اجتماعی، قدرت دولت و ملت‌های متعارف را ضعیف کنند و به تقویت قومیت‌گرایی بپردازند تا از داخل دولت، ملت‌ها را تهدید و تضعیف کنند.

حجت‌الاسلام آل هاشم یادآور شد: کشور‌های قدرتمند سعی دارند با نهاد‌های داخلی مانند سازمان ملل، سایر نهاد‌های بین‌المللی مثل حقوق بشر و غیر حقوق بشر، به تهدید علیه کشور‌های مستقل اقدام عملی کنند و با گسترش آموزش و ارتباطات، افراد را از هویت‌های آشنا و پیشین خود رها سازند و آن‌ها را در معرض هویت‌های مدنی، حقوقی و شهروندی و هویت‌های ناشی ایدئولوژی‌های ناسیونالیستی و لیبرالیستی قرار دهند.

وی با بیان اینکه ملت ایران با همه تنوع قومی و با همه تفاوت‌ها، تعلق‌پذیری ملی بیشتری دارد، گفت: عِرق ملی آذربایجان عزیز و قهرمان، دلالت بر این دارد که در عین وجود هویت قومی چیزی جز عزت ایران نمی‌خواهند، شهروندان تبریز و مردم آذربایجان به ایران عشق و به رهبر بزرگوار ایران عشق می‌ورزند.

وی اظهار داشت: اگر کشور‌های قدرتمند با مفهوم با جهان‌گستری در تقویت قومیتی ناکام مانده‌اند، به دلیل دین‌مداری مردمان وطن‌دوست و ولایی و محب اهل بیت (ع) عصمت و طهارت این دیار و این منطقه است و همین امر از قومیت‌گرایی مبتنی بر استقلال‌طلبی کاسته و بر هویت‌یابی اسلامی و هویت‌یابی ملی افزوده است.

نماینده ولی فقیه در آذربایجان شرقی تاکید کرد: هویت دینی و مذهبی بخش مهمی از هویت ترک‌زبانان ایران و حتی ترک‌زبانان همسایه است و هویت شیعی به نحو چمشگیری با هویت زبانی، فرهنگی و اجتماعی آن‌ها در آمیخته است.

حجت‌الاسلام آل هاشم با اشاره به تفاوت‌های فرهنگی اقوام نسبت به یکدیگر، توضیح داد: این تمایز فرهنگی و زبانی بیانگر تعلقات خویشاوندی آن‌ها با سنت فرهنگی مشترک و احساس هویت قومی و گروهی در دل یک جامعه بزرگ‌تر با هویت جمعی است.

وی، انقلاب مشروطه در ایران را لحظه تاریخی و نقطه عطف رویارویی هویتی جامعه ایران با مذاهب مدرنیته دانست و گفت: انقلاب مشروطه به‌عنوان سر فصل جدیدی از تاریخ ایران، با گستره تاثیرگذاری اجتماعی و دگرگونی سیاسی گفتمان مدرن هویتی در حوزه جغرافیایی سیاسی ایران تعریف کرد و مبانی تفکری جدید در ابعاد مختلف سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی به وجود آورد.

امام جمعه تبریز خاطرنشان کرد: آذربایجان همواره در تاریخ و فرهنگ ایران از اهمیت ویژه‌ای برخوردار بوده و نقش بسزایی در مناسبات سیاسی ایران عزیز دارد.

انتهای پیام/

نظر شما
پربیننده ها