گروه بینالملل دفاعپرس- جعفر قنادباشی؛ واقعیت این است که ایالات متحده آمریکا به بهانه مبارزه و مقابله با تروریسم و برقراری ثبات و امنیت وارد افغانستان شد. اکنون پس از گذشت ۲۰ سال نه تروریسم در افغانستان از بین رفته است و نه امنیتی در این کشور برقرار شده است. این بدان معناست که بهانههایی که آمریکاییها پیشتر به منظور ورود به افغانستان بدان متوسل شدند، بیهوده بوده است.
نکته قابل تأمل این است که طالبان که آمریکاییها پیشتر آن را تروریست میدانستند از بین نرفت. حضور نظامی ایالات متحده آمریکا در افغانستان نه تنها به نابودی تروریسم منجر نشد بلکه موجب ریشه دواندن بیشتر تروریسم در این کشور شد. در حوزههای دیگر نیز آمریکاییها نتوانستند امنیت را در افغانستان برقرار سازند. در طول سالیان گذشته آمریکاییها خود بارها مردم افغانستان را به خاک و خون کشیدند و البته در بسیاری از موارد مدعی شدند که اشتباهاً غیر نظامیان را هدف قرار داده اند.
بر این اساس، کاملاً واضح است که حضور ایالات متحده آمریکا در افغانستان بی ثباتی فزاینده را در این کشور به وجود آورد
کاملاً واضح است که حضور ایالات متحده آمریکا در افغانستان بی ثباتی فزاینده را در این کشور به وجود آورد. در جریان تسلط اخیر طالبان بر افغانستان دروغ بزرگ آموزش ارتش این کشور توسط ایالات متحده آمریکا بر ملا شد. آمریکاییها ارتش افغانستان را به گونهای تحت آموزش قرار دادند که این ارتش در مقابله با خطرات و تهدیدات ناتوان و عاجز باشد؛ درست به مانند آنچه که در برابر طالبان مشاهده کردیم.
امروز در صحنه سیاسی آمریکا آنچه که به وضوح دیده میشود اتهام زنیهای جمهوری خواهان و دموکراتها به یکدیگر در خصوص مسأله افغانستان است. امروز در صحنه آمریکا بحث بر سر این نیست که آیا واشنگتن در افغانستان متحمل شکست شده است یا خیر. بحثی که در صحنه سیاسی آمریکا مطرح میشود اتهام زنیهای جمهوری خواهان و دموکراتها به یکدیگر است. هر دو گروه اذعان دارند که آمریکا در افغانستان متحمل شکست شده است.
ایالات متحده آمریکا پس از خروج ذلت بار از ویتنام در سال ۱۹۷۵ این بار نیز یک خروج خفت بار را در افغانستان تجربه کردند. پیشتر هم آمریکاییها خروج ذلت بار دیگری در سودان داشتند که البته این خروج برخلاف خارج شدن از افغانستان، ابعاد گستردهای نداشت.
آمریکاییها در طول سالهای حضور خود در خاک افغانستان، فساد را در این کشور ترویج کردند. در طول حضور آمریکا در افغانستان انواع و اقسام فسادهای اخلاقی و رفتارهای غربی در این کشور ترویج شد. گسترش مواد مخدر در افغانستان نیز توسط همین آمریکاییها صورت پذیرفت. طبق گزارش سازمان ملل متحد در زمان حضور آمریکا در عراق، تجارت مواد مخدر در افغانستان به میزان چند ده برابر افزایش پیدا کرد.
برخی اقشار در افغانستان تصور نمیکردند که آمریکاییها آنها را به راحتی رها کنند، اما این اتفاق افتاد. این عبرتی برای تمامی دست نشاندگان و مزدوران ایالات متحده آمریکا در کشورهای مختلف است که بدانند، نمیتوانند هیچ امیدی به آمریکاییها و حمایت آنها داشته باشند. آمریکا ثابت کرد زمانی که منافع و مصالحش اقتضا کند، همه چیز را رها میسازد.
همانطور که پیشتر اشاره کردم، آمریکاییها به بهانه مبارزه با تروریسم وارد افغانستان شدند. آیا مبارزه با تروریسم ۲۰ سال به طول میانجامد؟ آیا برای مبارزه با تروریسم باید ۲۰ سال خاک یک کشور را اشغال کرد؟ کاملاً واضح است که این توجیه مناسبی نیست. اگر ادعای مبارزه با تروریسم آمریکا درست بود، این کشور باید سالها پیش یعنی زمانی که اسامه بن لادن کشته شد، خاک افغانستان را ترک میکرد.
اگر ادعای مبارزه با تروریسم آمریکا درست بود، این کشور باید سالها پیش یعنی زمانی که اسامه بن لادن کشته شد، خاک افغانستان را ترک میکرد.
بر این اساس، ادعاهای امروز «جو بایدن» رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا مبنی بر مبارزه این کشور با تروریسم در افغانستان در طول سالهای گذشته کاملاً نادرست بوده و تنها مصرف داخلی دارد. حتی خود آمریکاییها نیز این ادعا را باور نمیکنند. رسانههای آمریکایی بعضاً خود مبارزه کشورشان با تروریسم در افغانستان را نمیپذیرند و این کاملاً مشهود است.
به هر حال، آنچه که واضح به نظر میرسد این است که آمریکاییها در طول ۲۰ سال گذشته نه تنها تروریسم در افغانستان را نابود نکردند، بلکه مردم این کشور را به قتل رساندند. ادعای مبارزه با تروریسم آمریکا تنها به افغانستان محدود و محصور نمیشود، بلکه آنها برای توجیه حضور خود در نقاط مختلف جهان چنین ادعایی را مطرح میکنند. اما سوال این است که آیا تروریسم از بین رفته است؟ قطعاً اینطور نیست.
در نهایت باید گفت که ورود آمریکا به افغانستان به بهانه مبارزه با تروریسم پوششی برای سلسله سیاستهای مداخله جویانه واشنگتن در منطقه بود. این سناریو در سوریه، عراق و دیگر کشورهای منطقه اتفاق افتاد. در هر مکانی که آمریکاییها ورود پیدا کردند، تروریسم رشد کرد و پرورش یافت. این مسألهای است که خودِ مقامات آمریکایی نیز بدان اذعان دارند. در افغانستان نیز ایالات متحده آمریکا اقدامی جز ترویج فساد و تروریسم در ۲۰ سال اخیر صورت نداد.