به گزارش گروه سایر رسانههای دفاعپرس، «مجتبی نوروزی» کارشناس مسائل افغانستان در گفتوگویی با اشاره به لزوم تشکیل دولت فراگیر در افغانستان، اظهار داشت: اگر طالبان اقدام تشکیل دولت فراگیر نکنند و نتوانند نظر و رضایت سایر اقوام و گروههای قومی و زبانی را در افغانستان به دست بیاورند به نظر میرسد که مشکلات امنیتی افغانستان ادامه پیدا خواهد کرد و نزاعهای داخلی ادامه دار خواهد بود.
معاون پیشین رایزنی فرهنگی ایران در کابل ادامه داد: البته این مسئله بیشتر مربوط به مسائل داخلی افغانستان خواهد بود. ولی به هر حال آن امنیت مطلوب که همواره مورد تاکید جمهوری اسلامی ایران بوده تامین خواهد شد و مسائل و مشکلات قبلی ادامه پیدا خواهد کرد.
کارشناس درباره تأثیرگذاری پاکستان در تحولات افغانستان، گفت: اینکه وقتی در مورد پاکستان صحبت میکنیم اول باید توجه داشته باشیم که با چند جریان مختلف در پاکستان مواجه هستیم، یک جریان دولت پاکستان و احزاب آن است که احزاب هم به دستههای مختلف تقسیم میشود. یک جریان مهم سازمان اطلاعات ارتش پاکستان یا ISI هست که تاثیرگذار هستند.
وی ابراز داشت: ما امیدوار هستیم که پاکستانیها طبق سیاستهای اعلامی خود عمل کنند و به عدم مداخله در مسائل داخلی افغانستان پایبند باشند و فضایی را فراهم کنند که همه گروهها بتوانند در آن فضا با یکدیگر مذاکره داشته باشند و از دل این مذاکرات، ساختار سیاسی آینده افغانستان، بدون حضور و دخالت خارجی تعیین شود.
نوروزی تصریح کرد: همانطور که مقام معظم رهبری هم تاکید داشتند که هیچ کس نباید در مسائل داخلی افغانستان دخالت داشته باشد و این نکته بسیار اساسی است.
معاون پیشین رایزنی فرهنگی ایران در کابل گفت:، اما متاسفانه احساس میشود که سیاستهای اعمالی در زمان اجرای طور دیگری است و اخبار و شواهد حاکی از حضور و نفوذ ISI در بین نیروهای میدانی و گروههای مختلف وجود دارد و این یعنی تداوم جنگ و ناامنی در داخل افغانستان.
وی با اشاره به خودداری افغانستان از دادن حقابه به ایران، تصریح کرد: تفاهمنامه حقابه ایران یک تفاهمنامهای است که مورد تایید نهادهای بینالمللی است و هر دولتی که در افغانستان روی کار بیاید، ملزم به رعایت حقآبه است و این نه تنها بحث حقوقی است، بلکه زیست محیطی و انسانی هم هست و امنیت این دو به داخل افغانستان هم برمیگردد.
نوروزی اضافه کرد: یعنی هر کسی در افغانستان روی کار میآید باید بداند که اگر این حقابه رعایت نشود و دشت سیستان دچار خشکسالی شود، حتماً هم تبعات زیستمحیطی و هم تبعات امنیتی و اقتصادی آن به مناطق غربی افغانستان سرایت خواهد کرد.
کارشناس مسائل افغانستان با اشاره به صدور قطعنامه ۲۵۹۳ شورای امنیت، گفت: اگر طالبان بخواهد به رویه سابق خودش عمل کند طبیعتاً اعتنایی به این قطعنامهها و دستورالعملهای بیرونی نخواهد کرد. طالبان باید بداند که اگر در رویه خودش تغییر ایجاد نکند و به مسائل انسانی که مورد تایید جامعه بینالمللی است، بیاعتنا باشد، حتماً بیش از گذشته دچار انزوا و مشکلات خواهد شد که این مشکلات هم گریبان خودش و هم مردم افغانستان را خواهد گرفت.
وی درباره خروج کامل اشغالگران آمریکا از افغانستان نیز اضافه کرد: این که آمریکاییها در اجرای برنامه اصلی خودشان شکست خوردند و مجبور شدند که مفتضحانه افغانستان را ترک کنند هیچ شکی نیست؛ ولی وقتی ما به ذات سیاستگذاری و سیاست ورزی آمریکا توجه میکنیم میبینیم که آنها این منطقه و کشور افغانستان را به طور مشخص رها نخواهند کرد و حتماً به دنبال راههایی برای تاثیرگذاری و کنترل مسائل افغانستان به صورت مستقیم یا غیر مستقیم خواهند بود.
معاون پیشین رایزنی فرهنگی ایران در کابل با تاکید بر اینکه راه حل افغانستان مشخص است، بیان داشت: ساده، ولی در عین حال خیلی سخت است و آن هم اجماع نخبگان است؛ یعنی باید یک تفاهم بین همه گروههای اجتماعی داخل افغانستان صورت بگیرد و یک ساختار سیاسی ایجاد شود که در آن ساختار ملزم به رعایت حقوق همه شهروندان افغانستان شود.
نوروزی در پایان خاطرنشان کرد: اگر واقعاً چنین فضایی ایجاد شود افغانستان به سرعت به سمت صلح ثبات و آرامش پیش خواهد رفت، ولی در صورتیکه هر گروه بخواهد تمامیت خواهان با مسائل برخورد کند حتماً مشکلات ادامه پیدا خواهند کرد.
منبع: میزان
انتهای پیام/ ۹۱۱