نقش شهید قدوسی در انهدام گروهک ضاله «فرقان»

آیت‌الله قدوسی به عنوان اولین دادستان کشور خدمات بسیاری برای به ثمر نشستن انقلاب اسلامی انجام داد، از تاسیس «مکتب توحید» با هدف تربیت بانوان انقلابی گرفته تا شناسایی گروهک‌های ضد انقلاب و انهدام گروهک تروریستی فرقان.
کد خبر: ۴۷۵۶۷۴
تاریخ انتشار: ۱۴ شهريور ۱۴۰۰ - ۲۰:۴۴ - 05September 2021

به گزارش دفاع‌پرس از همدان، ۱۴ شهریور در تاریخ انقلاب اسلامی یادآور شهادت مردی بزرگ از تبار قدسیان بود که در دوران عمر با برکت خود منشا خدمات بزرگی به اسلام و انقلاب اسلامی شد. شهیدی که حضرت امام(ره) در وصف شخصیت او فرمودند: «اینجانب سالیان طولانی از نزدیک با او سابقه داشتم و آن بزرگوار را به تقوا و حسن عمل و استقامت و مقاومت و تعهد در راه هدف می‌شناختم»

رهبر معظم انقلاب اسلامی هم در بیان خدمات او فرمودند: «او هم پرکار بود، خسته نمی‌شد، هم پشتکار داشت. این‌طور نبود که یک کاری را رها کند و دنبال کار دیگری برود. نمونه آن مدرسه حقانی، اگر ریاست مدرسه حقانی با کسی غیر از آقای قدوسی بود، من باور نمی‌کنم که این مدرسه به این اندازه از فواید و آثار می‌رسید. این مرد بود که نشست آنجا، حواسش را جمع کرد، از همه کارهای خود برید، به هیچ کاری نپرداخت تا این مدرسه را به این رونق رساند و از لحاظ شکل و محتوی مدرسه را به حد مطلوب و قابل‌توجهی قرار داد».

شهیدقدوسی، اولین دادستان کشور/ از «شهرت‌گریزی» تا «انهدام فرقان»

شهید آیت‌الله شیخ علی قدوسی، دوازدهم مردادماه ۱۳۰۶ ش، در شهر نهاوند به دنیا آمد. پدرش آخوند ملا احمد قدوسی، از مجتهدان و عالمان بزرگ شهر بود که پس از سالها تحصیل در حوزه علمیه نجف و استفاده از درس بزرگانی چون آیت‌اللّه میرزا محمد حسن شیرازی، آیت‌اللّه میرزا حبیب‌الله رشتی و آیت‌الله آخوند خراسانی، به درجه اجتهاد نایل شده؛ به زادگاه خود برگشته بود و به ارشاد مردم و رسیدگی به امور مختلف آن دیار می‌پرداخت. دوران کودکی و نوجوانی شهیدقدوسی، تحت تعلیم و تربیت چنین پدری، عالم و با تقوا و مادری پرهیزکار سپری شد و با فراگیری علوم اسلامی در نزد بزرگان حوزه علمیه منشا برکات بزرگی برای انقلاب و اسلام شد.

شهیدقدوسی همراه شهید مرتضی مطهری و سید محمدحسینی بهشتی در درس علامه طباطبایی حاضر می‌شد. علامه طباطبایی به او علاقه داشت و او را به دامادی خود پذیرفت و دخترش، نجمه سادات طباطبایی را به عقد ازدواجش درآورد.

آن شهید والامقام مقدمات تحصیل را در مکتب‌‎خانه و نزد پدر آموخت و سپس وارد آموزشگاه‏‌های جدید در شهرستان نهاوند شد. در سال ۱۳۲۱ شمسی و در پانزده سالگی برای ادامه تحصیل به قم مهاجرت کرد پس از اتمام تحصیلات ابتدایی در نهاوند وارد حوزه علمیه قم شد و بعد از کودتای ۲۸ مرداد، با اهتمام بیشتری به تکمیل دروس حوزوی پرداخت و از محضر بزرگانی چون آیت‌الله‌العظمی بروجردی، علامه طباطبایی، شهید صدوقی و حضرت امام خمینی(ره) استفاده کرده و در سال ۱۳۴۱ به درجه اجتهاد نائل آمد و در سال ۱۳۴۴ با دختر علامه طباطبایی ازدواج کرد. آیت‌اله قدوسی مقام دروس مقدماتی را نزد شهید محراب آیت‌الله صدوقی فراگرفت و پس از طی این دوره، در درس خارج مرحوم آیت‌الله بروجردی حاضر شد. حضور در درس فقه و اصول رهبر کبیر انقلاب اسلامی، امام خمینی(ره) فرصت تازه‌ای برای رشد عِلمی و عَملی شهید قدوسی بود.

اگرچه تاکنون به شخصیت علمی و معنوی شهیدقدوسی و خدمات ایشان به اسلام و انقلاب آنگونه که شایسته باشد پرداخته نشده اما می‌توان به صورت خلاصه مهمترین ویژگی‌های ایشان را به شرح زیر عنوان کرد.

جدیت در تحصیل

شهید آیت‌اللّه قدوسی در ابتدای ورود به قم، با مشکلات و سختی‌های فراوانی مواجه می‌شود، اما آن اوضاع هرگز باعث نشد ایشان از تحصیل علوم دینی و رشد علمی و آموختن دروس اسلامی بازماند. او در حالی که در مسایل اجتماعی و سیاسی آن دوره حضور داشت، تحصیلات علوم دینی را با جدیت و علاقه تمام ادامه می‌داد. شهید قدوسی دروس مقدماتی حوزه را نزد استادان بزرگی هم چون شهید محراب آیت اللّه صدوقی فراگرفت و شبانه روز به مطالعه و بحث می‌پرداخت. بعضی شب‌ها آن قدر مطالعه می‌کرد که دیگر توان آماده کردن غذا نداشت و گرسنه سر به بالین می‌نهاد. همین جدیت در درس و تحصیل و حضور و آگاهی در مسائل اجتماعی و سیاسی، شهید قدوسی را به یک روحانی عالم و آگاه تبدیل کرد.

الگوی کامل

روح مشتاق و کمال‌جوی شهید قدوسی، در محضر امام(ره) آن چه را سالها در پی آن بود، یافت. او هم چون تشنه‌ای بود که به چشمه زلال علم و معنویت رسیده باشد و با انگیزه فراوان، در راه آموختن مسایل علمی و معنوی قدم برمی‌داشت. امام خمینی(ره) شخصیتی بود که در تمام این زمینه‌ها می‌توانست بهترین الگو و راهنمای شهید قدوسی باشد؛ منبع نوری که آیت‌الله قدوسی پیوسته در مسیر خود از آن نور، از فقه و اصول و مسایل علمی، سیاسی و اجتماعی گرفته، تا تهذیب و اخلاص و تقوا بهره می‌گرفت.

فعالیت‌های سیاسی-مذهبی آیت‌الله قدوسی

شهید قدوسی در جریان ملی شدن صنعت نفت در سال های ۱۳۳۰ تا ۱۳۳۲ با آیت‌‏الله کاشانی همکاری و با فداییان اسلام نیز ارتباط برقرار کرده و از حامیان نواب صفوی بود. وی در‌‌ همان سال‏‌ها، آموزش‏‌های نظامی را در مناطق کوهستانی گذراند. وی همچنین در نهاوند در مقابل فعالیت‌های حزب توده جبهه‌گیری کرد.

شهیدقدوسی از طرفداران نهضت امام خمینی بود، وی عضو گروهی از مدرسین حوزه بود که بعد‌ها به گروه یازده نفری موسوم شدند. این مجموعه برای مبارزه با رژیم شاه، اصلاح نظام آموزشی حوزه و ایجاد تحرک در شخصیت‏‌های مبارز، فعالیت می‌کرد، در فروردین ۱۳۴۵، اساس‌‎نامه گروه به ‏دست ساواک افتاد و اعضای آن تحت تعقیب قرار گرفتند. شهید قدوسی هم که مسئولیت اطلاعات و اخبار این سازمان را عهده‏‌دار بود، دستگیر و همراه آیت‏‌الله ربانی شیرازی در زندان قزل ‏قلعه زندانی و شکنجه شد.

دادستان انقلاب

بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و با توجه به شرایط آن زمان دادگاه‌های کشور، اولین قدم برای این مسئله قراردادن مدیر دلسوز و مقتدر در رأس دادگاه‌ها بود تا این‌که در تاریخ ۱۵ مرداد ۵۸، به درخواست مسئولین و فرمان مستقیم امام(ره) طی حکمی از سوی ایشان، شهید قدوسی به سمت دادستانی کل کشور منصوب شدند.

عضویت در شورای عالی قضایی و دادستانی کل انقلاب، از مسئولیت‌هایی بود که بعد از انقلاب بر عهده وی گذاشته شد. وی آیین‌نامه دادگاه‌های انقلاب را نوشت و برخی از نیروهای معتقد به انقلاب را وارد سیستم قضایی کرد، همچنین برای تغییرات در وزارت فرهنگ طرح‌هایی ارائه کرد.

قاطعیت و سرعت عمل شهید قدوسی موجب شد بسیاری از پایگاه‌های گروهک‌های ضدانقلاب، شناسایی و از فعالیت آن‌ها جلوگیری شود و نشریات مبتذل نیز توقیف و گروهک فرقان نیز متلاشی شود.

منافقین کوردل که از این‌ همه قاطعیت وی به ستوه آمده بودند سرانجام با انفجار بمبی در تاریخ ۱۴ شهریورماه سال ۱۳۶۰ در دادستانی انقلاب وی را به شهادت رساندند.

پیکر مطهر آیت‌الله قدوسی برای تشییع به قم منتقل شد و در جوار حرم ملکوتی حضرت معصومه(س) به خاک سپرده شد.

 امام خمینی پیامی را به مناسبت شهادت ایشان صادر کردند که در آن آمده بود: «با کمال تأسف و تأثر، حجت‌الاسلام شهید قدوسی به دوستان شهید خود پیوست. شهیدی عزیز که سالیان دراز در خدمت اسلام بود و اخیراً مجاهدات او در راه انقلاب، بر همگان روشن است. اینجانب سالیان طولانی از نزدیک با او سابقه داشتم و آن بزرگوار را به تقوا و حسن عمل و استقامت و مقاومت و تعهد در راه هدف می‌شناختم. شهادت بر او مبارک و «وُفود الی الله» و خروج از ظلمات به‌سوی نور بر او ارزانی باد. راهی است که باید پیمود و سفری است که باید رفت. چه‌بهتر که در حال خدمت به اسلام و ملت شریف اسلامی شربت شهادت نوشید و با سرافرازی به لقاءالله رسید و این همان است که اولیای معظم حق‌تعالی که آرزوی آن را می‌کردند و از خدای بزرگ در مناجات خود طلب می‌کردند دست‌ یافت.گوارا باد شربت شهادت بر شهدای انقلاب اسلامی و خصوصا شهدای اخیر ما که با دست جنایتکار منفورترین عناصر پلید به جوار رحمت حق شتافتند و افتخار برای اسلام و ننگ و نفرت برای دشمنان دژخیم ملت شریف آفریدند».

انتهای پیام/

نظر شما
پربیننده ها