کارشناس مسائل بین‌الملل:

کشور‌های عضو برجام اقدامات خرابکارانه رژیم صهیونیستی را محکوم کنند

ذبیحی گفت: جامعه جهانی و به‌خصوص کشور‌های عضو برجام باید تلاش نمایند که از یکسو امنیت تأسیسات هسته‌ای ایران تضمین شود و هرگونه اقدامات خرابکارانه رژیم صهیونیستی را محکوم کنند و از سوی دیگر در مسیر روشنی برای احیای هرچه سریعتر برجام گام بردارند.
کد خبر: ۴۸۶۳۹۷
تاریخ انتشار: ۰۹ آبان ۱۴۰۰ - ۰۹:۳۸ - 31October 2021

کشور‌های عضو برجام اقدامات خرابکارانه رژیم صهیونیستی را محکوم نمایند

به گزارش گروه سایر رسانه‌های دفاع‌پرس، «رضا ذبیحی» کارشناس مسائل بین‌الملل در گفت‌وگویی درباره تأخیر پیش آمده برای آغاز دور بعدی مذاکرات در دولت جدید، اظهار داشت: از قبل هم روشن بود که ایران به دنبال حرکت به سمت نقطه گریز هسته‌ای نیست و تعیین تاریخ حدودی آغاز دور جدید مذاکرات در دیدار باقری و انریکه مورا در بروکسل هم هرگونه گمانه‌زنی در این خصوص را رد کرد.

 کارشناس مسائل بین‌الملل با بیان اینکه ایران برای تأخیر در مذاکرات دو دلیل مشخص دارد، گفت: دلیل اول ایران بررسی کامل و جز به‌جز، شش دور مذاکره قبلی است که توسط دولت پیشین انجام شده است و برای این منظور لازم بود که تیم جدید مذاکره‌کننده هسته‌ای نسبت به‌جزئیات تمام جوانب آن آگاهی و بینش کامل پیدا نماید و سپس بر آن اساس مسیر ادامه حرکت دیپلماسی را تدوین و به اطلاع و تائید مقامات ذیربط برساند.

 استاد دانشگاه ادامه داد: دلیل دوم و اصلی ایران برای تأخیر در مذاکرات، رساندن این پیام روشن و مشخص بود که ایران مذاکره را برای مذاکره نمی‌خواهد و به دنبال نتایج ملموس و قطعی است.

ذبیحی افزود: در واقع ایران پیش شرط مشخص و معیّنی برای شروع مذاکرات تعیین نکرد، ولی با استفاده از عنصر زمان سعی کرد این واقعیت را گوشزد کند که تنها به دنبال مذاکرات ثمربخش است.

 پژوهشگر روابط بین‌الملل افزود: ایران پس از خروج یکجانبِ آمریکا از برجام خسارت زیادی را متحمل شد و در حال حاضر حتی آن خسارت را نیز مطالبه نکرده است، بلکه به دنبال آن است که مسیر بازگشت دوباره به برجام کاملاً روشن و همراه با نتایج ملموس برای ایران و بدور از زیاده‌خواهی و طرح مسائل غیر مرتبط باشد.

وی تصریح کرد: بنابراین هر نگاه منصفانه حکم می‌کند که مطالبات ایران منطقی و اصولی است، البته تأخیر بیش از این در آغاز مذاکرات نیز ضروری نیست چرا که ممکن است که این سوءتفاهم نیز در طرف‌های مذاکره‌کننده ایجاد شود که ایران با این تأخیر به دنبال حرکت به سمت نقطه گریز هسته‌ای است در حالی که چنین موضوعی صحت ندارد.

 کارشناس مسائل بین‌الملل خاطرنشان کرد: مشخص است که ایران حداقل در شرایط فعلی چنین قصدی را ندارد، اما ممکن است برخی رفتار‌های غیرمدارا آمیز از سوی طرف‌های مذاکره‌کننده و به‌ویژه غربی‌ها، لزوم تجدیدنظر در این زمینه را تقویت نماید. هرچند به نظر می‌رسد مسئولین و مقامات تصمیم‌گیر کشور به دنبال حرکت به چنین سمتی نیستند.

ذبیحی ادامه داد: ایران همانطور که بار‌ها اعلام کرده است هرگز به دنبال ساخت تسلیحات هسته‌ای نبوده و نیست و حتی در خصوص حرکت به سمت نقطه گریز هسته‌ای نیز تصمیم گیرندگان کشور از این موضوع آگاهی دارند که چنین عملی اقدامی بی‌فایده محسوب می‌شود.

 استاد دانشگاه افزود: رفتن به سمت نقطه‌گریز هسته‌ای ممکن است تحریم‌ها علیه کشور را دائمی نماید و پیامد‌های دیگری نیز داشته باشد و تصمیم گیرندگان کشور نسبت به این موضوع اشراف کامل دارند و لذا علی‌رغم خروج غیرمسئولانه و غیرقانونی ترامپ و خسارت‌های زیاد وارد شده به ایران، همچنان آمادگی دارند در صورتی که برجام منافع مشخصی برای ایران داشته باشد به توافق هسته‌ای برگردند.

وی ادامه داد: برخی اقدامات ایران مانند انجام غنی‌سازی در سطح ۶۰ درصد نیز در پاسخ به تلاش‌های خرابکارانه اسرائیل علیه تأسیسات هسته‌ای کشور صورت پذیرفت. این اقدامات را باید در راستای اقدامات پیشگیرانه تفسیر کرد. بدین معنا که هرگونه تلاش برای اقدامات مخرب علیه تأسیسات هسته‌ای ممکن است پیامد‌های این چنینی داشته باشد و بنابراین جامعه جهانی و به‌خصوص کشور‌های عضو برجام باید تلاش کنند که از یکسو امنیت تأسیسات هسته‌ای ایران تضمین شود و هرگونه اقدام خرابکارانه را محکوم نمایند و از سوی دیگر در مسیر روشنی برای احیای هرچه سریعتر برجام گام بردارند.

 کارشناس مسائل بین‌الملل افزود: در نتیجه نگاه به مجموعه اقدامات و رفتار‌های ایران از جمله حفظ رابطه مستمر و پیوسته با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که در دولت جدید نیز به‌خوبی تداوم یافت، بیانگر این است که ایران قصدی برای حرکت به سمت نقطه گریز هسته‌ای ندارد.

ذبیحی در پایان تصریح کرد: تحولات جدید و دیدار‌های مقامات عالی ایران و اتحادیه اروپا و تعیین زمان حدودی مذاکرات نیز نشانگر این است که مذاکرات در حال هدایت شدن به مسیر درست هست و امکان حصول نتیجه موفقیت‌آمیز همچنان با ضریب بالایی وجود دارد.

منبع: ایسنا

انتهای پیام/ ۹۱۱

نظر شما
پربیننده ها