گروه بینالملل دفاعپرس:سیدمحید هاشمی دانا، جنبش مقاومت مردمی فلسطین حماس از ۱۵ دسامبر سال ۱۹۸۷ که به رهبری «عبدالعزیز رنتیسی» و «شیخ احمد یاسین» به عنوان شاخه فلسطینی اخوان المسلمین شکل گرفت یگانه هدف خود را از تشکیل و فعالیت «آزادی تمامی خاک فلسطین» عنوان کرد.
این جنبش مردمی خطاب به تمامی ساکنان فلسطین این نوید و خبر خوش را داد که در کنار مبارزه با رژیم صهیونیستی و تلاش برای آزادی سرزمینهای اشغال شده در برابر هرگونه چشم اندوزی ناپاک و تجاوزکارانه از سوی قدرتهای دنیا ایستادگی و مقاومت کرده و برای استقلال و آزادی آن تا آخرین قطره خون افراد و اعضای خود مبارزه کند.
حال با طرح یک سوال به بررسی ماجرای تشکیل حماس میپردازیم. آن سوال این است که چرا و چگونه حماس متولد شد و شکل گرفت تا به جایگاهی که امروز از آن برخودار است برسد؟ اما پاسخ این سوال، سرگذشت ملتی مظلوم و رنج کشیده است که بیش از ۶۰ سال زیر ظلم و ستم و تجاوزات حکومت نامشروع اسرائیل قرار دادند.
جنبش حماس از مقطع زمانی و از تاریخی پا به عرصه وجود گذاشت که رژیم صهیونیستی اقدام به اشغال و تصرف سرزمین مردم فلسطین کرد و از آن هم بدتر اعراب خوش خیال در جنگ کوتاه و شش روزه در برابر اسرائیل شکست را پذیرفتند. البته مسائل دیگری هم در تشکیل جنبش حماس موثر بودند که از جمله آنها میتوان به عدم حمایت جامعه جهانی از حق و حقوق مردم فلسطین و عدم پیگیری جنایات و تجاوزات آنها در شورای امنیت سازمان ملل متحد اشاره کرد.
تمامی این موارد و عوامل دیگری موجب شدند تا گروهی از جوانان شجاع و آزادیخواه فلسطینی به دنبال احقاق حقوق پایمال شده خود رفته و آرام آرام زمینه شکلگیری و تشکیل جنبش مردمی حماس را ایجاد و پایهریزی کنند. بر این اساس آنجا بود که هسته اولیه حماس شکل گرفت و مبارزانی شجاع و دلیر را به فلسطین و مردم جهان معرفی کرد.
از سوی دیگر دهه ۹۰ میلادی را میتوان اوج فعالیتها و مبارزههای جنبش «حماس» دانست. در این مقطع زمانی هم بود که بسیاری از اعضاء و رهبران آن دستگیر و تبعید شدند. در این میان، ژانویه سال ۱۹۹۲ میلادی زمانی بود که این جنبش ضربه بسیار سختی را از رژیم صهیونیستی دریافت کرد. در این برهه حساس تاریخی چیزی در حدود ۴۰۰ تن از رهبران آن دستگیر و به منطقه «مرج الزهور» تبعید شدند. البته مقاومت فلسطینیها موجبب شد تا تنها یک سال بعد به برخی از افراد تبعید شده اجازه بازگشت به فلسطین داده شود.
اما «مارس» ۱۹۹۶ زمانی بود که حماس اقدام به زورآزمایی و عرض اندامی حیرت انگیز و قابل توجه در برابر رژیم صهیونیستی کرد. در این تاریخ بود که جنبش حماس در پاسخ به ترور «یحیی عیاش» موسس شاخه نظامی حماس موسوم به گردانهای شهید عزالدین قسام با انجام چند عملیات شهادت طلبانه چیزی در حدود ۶۰ اسرائیلی را به هلاکت رساندند.
مقطع زمانی دیگری که موجب شد تا حماس محبوبیت فراوانی بین مردم فلسطین دست پیدا کند به زمان شکست کنفرانس کمپ دیوید و وقوع انتفاضه دوم برمیگردد. حماس در آن زمان بود که با ساخت درمانگاه و مدارس خدمات فراوانی را به مردم فلسطین انجام داد و توانایی و اقتدار او در برابر ناتوانی و ضعف تشکیلات خودگردان بیش از پیش به چشم مردم آمد و همین امر هم موجب شد تا محبوبیت فراوانی برای تشکیلات خود کسب کند.
حال حماس پس از گذراندن مقاطع زمانی حساس و سرنوشت ساز نظیر پیروزی در انتخابات پارلمانی سال ۲۰۰۶ فلسطین، کسب موفقیت در نبرد سال ۲۰۰۸ با اسرائیل، پیروزیهای چشمگیر و قابل تحسین در جنگ ۵۱ روزه در سال ۲۰۱۴ با رژیم صهیونیستی و جنگ ۱۱ روزه دیگر با اسرائیل، فصل نوینی را در تاریخچه و جایگاه این جنبش مبارزاتی گشوده است که بیش از همه چیز ضمن اینکه نور امید را در دل مردم مظلوم و رنج کشیده فلسطین روشن نگاه داشته موجب رعب و وحشت در دل سران جنایتکار رژیم صهیونیستی شده است.
انتهای پیام/ ۱۳۴