یادداشت/ سمانه حسن‌خانی

گسترش کتابخوانی با طرح «پایتخت کتاب ایران»

طرح بین‌المللی «پایتخت کتاب» با هدف توسعه فرهنگی و ترویج کتاب و کتابخوانی، می‌تواند مشکلات دسترسی مردم به کتاب را رفع و زمینه ترویج کتابخوانی را در کشور فراهم کند.
کد خبر: ۴۹۶۹۲۵
تاریخ انتشار: ۰۷ دی ۱۴۰۰ - ۰۳:۳۰ - 28December 2021

گسترش کتابخوانی با طرح «پایتخت کتاب ایران»گروه فرهنگ و هنر دفاع‌پرس _ سمانه حسن‌خانی؛ «پایتخت کتاب» طرحی بین‌المللی است که با هدف توسعه فرهنگی و ترویج کتاب و کتابخوانی، تلاش دارد مشکلات دسترسی مردم به کتاب را رفع و زمینه ترویج کتابخوانی را فراهم کند.

این طرح برای نخستین‌بار در سال ۱۳۹۳ از سوی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سراسر کشور مطرح شد که براساس آن هر سال شهری از سوی این وزارتخانه به عنوان پایتخت کتاب ایران معرفی شود.

این طرح بین‌المللی در شش دوره در شهر‌های اهواز، نیشابور، بوشهر، کاشان، شیراز و یزد اجرا شد و روز گذشته نیز از سوی وزارتخانه مذکور شهر سنندج به عنوان هفتمین پایتخت کتاب ایران معرفی شد.

طبق گفته نماینده مردم سنندج در مجلس، این شهر از میان ۱۹۲ شهر ایران به عنوان پایتخت کتاب ایران انتخاب شد و این گزینش نشان از هویت فرهنگی وعلمی این شهر دارد.

کردستان دارای ۷۸ باب کتابخانه عمومی است که چهار کتابخانه در سنندج مستقر است و چهار مرکز کردستان شناسی، ۷۰ کتاب فروشی، ۶۷ ناشر و شش کافه کتاب در این شهر فعال هستند.

با توجه به اینکه طبق آمار سرانه مطالعه در کشورمان پائین است به نظر می‌رسد با اجرا شدن این طرح در شهر‌های مختلف کشورمان تا حدودی سطح ترویج کتاب و کتابخوانی ارتقا می‌یابد و مشکلات مردم برای دسترسی به کتاب رفع  می‌شود.

در کنار این موارد هماهنگی ظرفیت‌ها و امکانات در شهر‌های مختلف و ایجاد رقابت بین شهرداران و مسئولان اداره‌های فرهنگ و ارشاد اسلامی در شهرستان‌ها هم در این طرح، هدفمند خواهند شد وهم‌افزایی در ارتقای سرانه کتابخوانی در شهر‌ها گسترش می‌یابد.

اگر در ادامه این روند آموزش و پرورش، دانشگاه، مراکز خدمات عمومی وغیره هم به سوی تقویت کتابخوانی هدایت شوند می‌توان نتیجه بهتری در این زمینه گرفت.

همچنین عنوان پایتخت کتاب در عرصه کتابخوانی میتواند انگیزه زیادی به مسوولان و دست‌اندرکاران فرهنگی استان‌ها بدهد تا تلاش کنند که این روند را در شهر‌های خود گسترش دهند.

حتی با توسعه صنعت نشر و راه‌اندازی تشکل‌های ترویج کتابخوانی بین اقشار مختلف جامعه می‌توان موجی از علاقه به کتابخوانی را ایجاد کرد و انتخاب پایتخت کتاب ایران رقابت فرهنگی را هم میان شهر‌ها به وجود می‌آورد و در این راستا بخش خصوصی هم اگرپای کار بیاید، مسئولان مبوطه را به تکاپو وامی‌دارد که به دنبال بودجه و اعتبارات این بخش بروند.

راه‌اندازی گروه‌های کارمندی و کتابخوانی مدیران، کافه‌کتاب، انجمن‌ها و تشکل‌های زنان و کودکان در شهرستان‌ها، باشگاه‌های کتابخوانی از مواردی است که می‌توان برای پیاده کردن این طرح آن‌ها را اجرایی کرد.

همچنین راه‌اندازی کتابخانه در مناطق محروم و کم‌برخوردار، مجتمع‌های مسکونی و کتابخانه کوچک در رستوران‌ها و ... هم می‌تواند عامل مهم انگیزه برای مطالعه کتاب در جامعه باشد.

انتهای پیام/341

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار