به گزارش گروه فرهنگ و هنر دفاعپرس، پانزدهمین جلسه درس اخلاق حضرت آیتالله محمدصالح کمیلی خراسانی پیرامون شرح و توضیح کتاب شریف آداب الصلاه امام خمینی (ره) با حضور شاگردان و علاقهمندان آشنایی به معارف اسلامی در مسجد سلماسی قم برگزار شد.
آیتالله کمیلی خراسانی در ادامه شرح و توضیح فصل یازدهم کتاب آداب الصلاه که موضوع آن پیرامون کنترل قوه خیال است، اظهار داشت: امام (ره) راهکارهای متعددی را برای جلوگیری از پراکندگی قوه خیال بیان میکنند و ما برخی از این راهکارها را برای علاقمندان به معارف الهی بیان میکنیم.
این فقیه عارف افزودند: اولین راه کاری که امام (ره) مطرح میکنند تفکر در مرگ است؛ لذا برای افراد مبتدی موثرترین دارو برای کنترل قوه خیال تفکر در مرگ است، ولی نباید در این زمینه افراط گری کرد بلکه بارها گفته ایم که پیشرفت در سیر و سلوک الهی باید به تدریج و آهسته و پیوسته و زیر نظر استاد آگاه و خبیر به راه باشد.
آیت الله کمیلی گفت: تفکر در مرگ خیلی مهم است، اما چقدر و تا کجا؟ و چه زمانی و با چه شرایطی؟ باید اینها را در نظر گرفت و متعادل پیش رفت.
وی افزود: بهترین راه این است که انسان دارای یک استاد اخلاق و آشنا با معارف الهی باشد، زیرا استاد انسان را از افراط و تفریط در امور باز میدارد.
استاد عرفان عملی خاطر نشان کرد: امام (ره) در ص ۵۵ کتاب شریف آداب الصلاه میفرمایند: بدان که هریک از قوای ظاهری و باطنی نفس قابل تعلیم و تربیت است، ولی همه ریاضتهایی که انسان در مسیر تربیت نفس متحمل میشود باید مشروع باشد تا راه برای شیطان و قویتر شدن نفس اماره هموار نشود.
آیت الله کمیلی تصریح کرد: راهکار دومی که امام (ره) در این کتاب شریف بیان میفرمایند «عشر» است به این معنی که مثلاً وقتی شما به میایستی نمیتوانی همان اول نماز حضور قلب داشته باشی، لذا باید کم کم و به تدریج با طول دادن رکوع و سجود بتوانی توجه خود را فقط به خداوند معطوف کنی، بویژه در سجده که انسان میتواند خشوع بیشتری داشته باشد و بعضی این کار را کرده و نتیجه گرفته اند.
وی گفت: راه کار دیگری که امام (ره) مطرح میکنند تقویت حس نیاز و بعد جلوگیری از تعلقات دنیوی است. نباید به محبت دنیا و امورات ظاهری که زوال پذیر است توجه کنیم و در دل داشته باشیم؛ لذا گفته اند: «حب الدنیا راس کل خطیئه» این محبت دنیا را انسان باید از دل بیرون کند. البته به معنی این نیست که انسان اصلا دنبال دنیا نباشد بلکه باید از همه مواهب و نعمتهای دنیوی در جهت رشد و تکامل خود استفاده کند و دلبستگی به آن نداشته باشد. پس انسان باید در حد کفاف و ضروریات به زندگی خود فکر کند و لوازم آن را برای خود فراهم کند.
این فقیه عارف اضافه کرد: باطن را بگذارید برای خدا و محبت دنیا را وارد باطن خود نکنید.
آیت الله کمیلی با اشاره به راه کار دیگر امام (ره) در مورد انقطاع کلی از اسباب ظاهری و توجه کلی به مسبب الاسباب گفت: اگر شما بتوانید همیشه به خداوند توجه کنید از امور دنیوی منقطع شده و توجه کامل به پروردگار پیدا میکنید؛ لذا عرفان عملی در این مسیر به شما کمک میکند. باید دانش و عمل صالح داشته باشید.
این استاد اخلاق راه کار دیگر امام (ره) را برای کنترل قوه خیال، مطالعه احوال بزرگان و نمازگزاران واقعی مانند صحابه پیامبر گرامی اسلام (ص) مانند اباذر غفاری و سلمان فارسی و ... برشمرد که بسیار تاثیر گذار است.
درس اخلاق آیت الله کمیلی خراسانی پیرامون شرح دروس اخلاقی حضرت امام خمینی (ره) روزهای یکشنبه بعد از نماز مغرب و عشا در محل مسجد سلماسی واقع در شهر مقدس قم، خیابان ارم، کوچه سلماسی برگزار و حضور برای عموم علاقمندان بلامانع است.
انتهای پیام/241