به گزارش گروه سایر رسانههای دفاعپرس، «مهدی محمدپور» کارشناس علوم قرآنی در گفتوگویی پیرامون فضیلت دعای روز یازدهم ماه مبارک رمضان، اظهار داشت: تمامیه ادعیهای که از زبان «ائمه معصومین (ع)» بیان شدهاند ارزشمند و پر محتوا هستند، همچنین دعاهایی در مورد روزهای ماه مبارک رمضان بیان شده که در عین کوتاهی بسیار پر مضمون و نکاتی ارزشمند را برای مومنان در بر دارد.
وی در همین راستا ادامه داد: در دعای روز یازدهم ماه مبارک رمضان آمده است: «اللهمّ حَبّبْ الیّ فیهِ الإحْسانَ وکَرّهْ الیّ فیهِ الفُسوقَ والعِصْیانَ وحَرّمْ علیّ فیهِ السّخَطَ والنّیرانَ بِعَوْنِکَ یا غیاثَ المُسْتغیثین، خدایا دوست گردان بمن در این روز نیکى را و نـاپسند بدار در این روز فسق و نافرمانى را و حرام کن بر من در آن خشم و سوزندگى را به یاریت اى دادرس داد خواهان»، بندگان با اولین کلمه در دعای روز یازدهم ماه مبارک رمضان یعنی «اللهمّ» اقرار میکنند که توجه آنان به پرودگار است و غیر از او هیچ کس را نمیپرستند و از کسی غیر از او یاری طلب نمیکنند.
کارشناس علوم قرآنی با اشاره به فراز اول دعای روز یازدهم ماه مبارک رمضان بیان کرد: در فراز ابتدایی دعای روز یازدهم ماه مبارک رمضان به توحید و منشاء خیر که همان پروردگار است اشاره شده و در فراز دوم این دعا از پروردگار تقاضا میشود طعم حلاوت نیکو کاری را به بنده بچشاند و آن عمل را در نظر بنده محبوب کند تا به این وسیله زمینه عمل خیر و نیکو در بنده فراهم شود.
محمدپور پیرامون ارزش و اهمیت عمل نیکو ابراز کرد: اقدام به عمل نیکو کردن گزینهای مهم و با فضیلت است، «پیامبر اکرم (ص)» پیرامون نیکی به دیگران میفرمایند: مردم همه در حال خسران و زیان هستند مگر گروهی که ایمان بیاورند و عمل نیکو و صالح انجام دهند، تنها همین گروه هستند که اقدام به عمل صالح میکنند و بقیه در خسرانند لذا در این دعا از خدا میخواهیم که ما را از زیان کاران قرار ندهد.
وی به فراز سوم دعای روز یازدهم ماه مبارک رمضان اشاره و بیان کرد: در فراز سوم این دعا، بنده از خدا میخواهد کار نیک را برایش محبوب و ارزشمند قرار دهد و او را به انجام کار نیک متمایل و موفق بدارد، زیرا کار نیک زیاد است، ولی عموما افراد خود را موظف به انجام آن نمیدادند.
محمد پور به فراز چهارم دعای روز یازدهم ماه مبارک رمضان اشاره و اظهار کرد: در فراز بعدی دعای روز یازدهم بنده از پروردگار درخواست میکند تا آتش قهر و خشمش را بر آن حرام کند، البته بندگان نیز وظیفه دارند عملی را مرتکب نشوند که موجب آتش قهر خداوند باشند و باید در این مهم خود را محافظت کنند، هرچند بزنگاههایی در زندگی وجود دارد که انسان در آن آزموده میشود لذا کمک خداوند در اینجا باید شامل حال بندگان شود تا آنان از لغزش مصون بمانند و باید بدانیم برخی از اعمال همانند نماز انسان را به روز آوری میکند.
کارشناس علوم قرآنی دذ همین راستا ادامه داد: در هنگام نماز انسان باید خود را پاسخگوی اعمالش در مقابل خدا بداند، که چه کرده در این چند ساعت از عمر خود. این رویکرد را در زندگی «ائمه معصومین (ع)» هنگامی که به نماز میایستادند و خود را موظف به پاسخگویی در مقابل خدا میدیدند دیده میشود، این است که تاکید شده نماز عملی انسان ساز است.
وی به فراز آخر دعای روز یازدهم ماه مبارک رمضان اشاره و بیان کرد: خدایا من تو را میخواهم که یاریم کنی برای حرکت در راه خیر و برای آنچه از تو در این دعا خواستهامای کسی که فریاد رس خلق هستی، کسی که مأمن فریاد خواهان هستی.
محمدپور پیرامون تاثیر دعا بر روحیه انسان تصریح کرد: روحیهای که این ادعیه برای انسان ایجاد میکنند مطلوب هستند و چنانچه در کل ایام سال همراه افراد باشند بسیار ارزشمند خواهد بود، «ائمه معصومین (ع)» و هم «پیامبر اکرم (ص)» مزین به چنین احوالی بوده اند، این بیانات درسهای ارزشمند است که باید همواره آنها را مد نظر قرار دهیم، در دنیای پر دغدغه توجه انسان به خداوند متعال و دعا نمودن قطعا عملی ارزشمند خواهد بود.
این کارشناس علوم قرآنی دلیل مستجاب نشدن برخی از دعاها به درگاه خداوند بیان کرد: در تمام آیات و روایات انسان را به دعا تشویق کردهاند، اما برخی این سئوال را مطرح میکنند که چرا با وجود دعایی که میکنیم خواستههای ما برآورده نمیشود، در پاسخ به این سئوال نظر شما را به این نکته جلب میکنم که برخی از دعاها مستجاب میشود، اما برخی دیگر مستجاب نمیشود، زیرا در آن مصلحتی نهفته است که عموما انسان از آن بی خبر است.
وی در همین راستا ابراز کرد: دعاهایی که مستجاب نمیشوند در روز قیامت به عنوان فضیلتهای ارزشمند توشه راه ما میشوند و هنگامی که زمان حسابرسی اعمال میرسد این فضیلتها مورد محاسبه قرار میگیرد، افراد عموما از چیستی آن میپرسند و در جواب به آنان گفته میشود که اینها دعاهای هستند که در زمان حیات آن را از خداوند در خواست نمودهاید، اما، چون در مصلحت شما نبود خداوند آنها را به عنوان عملی پر فضیلت در نظر گرفته و در توشه اعمال شما جای داده است، این جاست که بندگان با خود میگویند کاش آرزوها و خواستهای بیشتری را داشتند.
محمدپور پیرامون اهمیت دیگر دعا و برآورده نشدن حاجات و آرزوها اشاره و خاطرنشان کرد: برخی درخواستها از خداوند هنگامی که مستجاب نمیشود به دفع بلا از افراد تبدیل شده و بلاهای فراوانی را از آنان دور میکنند لذا انسان مومن همواره و در همه حال باید به دعا بپردازد، زیرا نتایجی ارزشمند از آن به دست میآورد.
منبع: میزان
انتهای پیام/ ۹۱۱