به گزارش خبرگزاری دفاع مقدس، جلسه ی نقد و بررسی کتاب "روند جنگ ایران و عراق" اثر دکتر حسین علایی با نقادی امیرسرتیپ دوم مسعود بختیاری، سردار یعقوب زهدی، امیرسرتیپ دوم علی عبدی بسطامی و دکتر فرهاد درویش و جمعی دیگر از فرماندهان دوران دفاع مقدس و دوستداران کتب پژوهشی دفاع مقدس در چهارمین نمایشگاه ملی کتاب دفاع مقدس برگزار شد.
در ابتدای این جلسه دکتر علایی به تبیین دیدگاههای خود در کتاب پرداخت و گفت: از زمانی که فکر کردم و تصمیم به نگارش کتاب گرفتم تا کتاب آماده و برای چاپ حاضر شد، چیزی حدود ده سال طول کشید. در این مدت نظرات بیست نفر از فرماندهان دوران دفاع مقدس را پیش از چاپ کتاب گرفتم و استفاده کردم".
وی گفت: کتاب درباره جنگ زیاد نوشته شده است ولی الزاماً اطلاعات مندرج در آن کتب مطابق با واقع نیست. حتی گاه در مطالب یک نویسنده ی واحد تناقضات آشکار یافت می شود.
دکتر علایی در ادامه افزود: من سعی کردم علایق خود را کنار بگذارم و با دیدی علمی به موضوع جنگ بنگرم و سعی کردم که نقش همه ی گروهها و نیروهای مسلح در جریان جنگ تحمیلی را بیان کنم.
وی تصریح کرد: در این کتاب سعی شد تا با نگاهی بیطرفانه به جنگ و مسائل ناشی از آن پرداخته شود تا خواننده بتواند صادقانه با کتاب ارتباط برقرار کند.
در ادامه ی جلسه ی نقد کتاب "روند جنگ ایران و عراق" امیرسرتیپ دوم مسعود بختیاری از پیشکسوتان دوران دفاع مقدس مطالب کتاب را مثبت و قابل استناد ارزیابی کرد و گفت: "مطالب کتاب بسیار جامع است و نویسنده همواره در جای جای کتاب خود سعی در حفظ امانت و بیطرفی دارد و در این مورد بیش از هفتاد درصد موفق بوده است.
در ادامه ی جلسه ی نقد و بررسی این کتاب سردار زهدی عدم اعلام موضع صریح در قبال برخی از مسائل جنگ همانند چرایی ادامه ی جنگ پس از فتح خرمشهر و ماجراهای مربوط به پذیرش قطعنامه را از مهمترین نقاط ضعف کتاب برشمرد.
دکتر فرهاد درویش از راویان مرکز مطالعات جنگ سپاه در دوران دفاع مقدس در سه حوزه ی روش شناسی، شکلی و محتوایی کتاب را مورد ارزیابی قرار داد و آن را مثبت ارزیابی نمود.
وی درباره نقاط قوت این اثر دو نکته را متذکر شد. اول حضور نویسنده به عنوان حامل خبر و گاه حادث برخی وقایع و دیگری تلاش بسیار نویسنده در جهت تاریخ نگاری علمی دفاع مقدس با همه ی مشکلاتی که بر سر راه اینگونه کتب وجود دارد.
وی افزود: کتاب "روند جنگ ایران و عراق" اثر دکتر حسین علایی به دلیل جامع نگری درباره مسائل مربوط به دوران دفاع مقدس از جمله ی کتب مرجع این مقطع از تاریخ کشور ما خواهد شد.
دکتر درویش در ادامه بیشترین نقد را متوجه قسمت شکلی کتاب دانست و گفت: متأسفانه یکی از استانداردهای نگارش کتاب که وجود کتاب نامه ی قوی در آن اثر است در این کتاب به چشم نمی خورد.
وی افزود: مقدمه ی هر کتاب، همانند یک پروپزال است که در آن باید ادبیات پژوهش به طور کامل توضیح داده شود، اما در این کتاب بسیار مجمل و گاه نامفهوم دیده می شود.
در ادامه ی جلسه، برخی از فرماندهان ارتش جمهوری اسلامی ایران به کتاب اعتراضاتی داشتند که صریحاً و در فضایی کاملاً علمی و دوستانه نقطه نظرات خود را بیان کردند.
در پایان این جلسه، دکتر علایی بر وجود آمار و ارقام کاملاً صحیح در کتاب خود تأکید ورزید و برای تأمین نظرات منتقدین نیز گفت که برای چاپ دوم کتاب صد صفحه مطلب جدید به کتاب افزوده شده است که احتمالاً می تواند نظر منتقدین و دوست داران کتب پژوهشی دفاع مقدس را تأمین نماید.