به گزارش خبرگزاری دفاع مقدس، حجتالاسلام محمدحسین فلاح زاده در دومین همایش بررسی ضوابط شرعی در علم پزشکی که در دانشگاه علوم پزشکی ارتش برگزار شد، با ذکر این نکته که تمام تلاشها و همایشهایی که توسط بشر انجام میشود برای تأمین سعادت بشر و رسیدن انسانها به حیات طیبه بوده است، اظهار داشت: قرآن رسیدن به حیات طیبه را بر اساس آیهای که از سوره نحل ذکر میکند منوط به دو شرط میداند؛ اول ایمان و اعتقاد و باور صحیح و سالم، و دوم انجام عمل صالح.
وی افزود: طبق این آیه مشخص میشود که انسانها علاوه بر حیات فیزیکی و خوردن و آشامیدن نیاز به زندگی دیگری نیز دارند که رسیدن به آن زندگی و حیات طیبهای که در قرآن ذکر شده است با ایمان و عمل صالح به دست میآید.
مدرس عالی حوزه و مشاور رهبری در موضوع فقه تصریح کرد: بحثی که ما در اینجا داریم در خصوص مسائل فقهی حوزه پزشکی است. ایمان و اعتقاد صحیح و انجام تکلیف بر اساس فقه، پایه و اساس زندگی سالم است. اگر ایمان و اعتقاد نباشد اعمال ما هیچ ارزشی ندارد و به تعبیر قرآن اعمال ما مثل خاکستری میشود که در روز طوفانی باد بر آن بوزد، یا به تعبیر دیگر مانند سرابی میشود در بیابان که آدم تشنه تصور میکند که آن آب است در صورتی که سرابی بیش نیست.
وی با بیان اینکه پایه و اساس اعمال ما باید ایمان و اعتقاد صحیح باشد، اظهار داشت: عمل صالح بر پایه ایمان و اعتقاد صحیح شکل میگیرد، هر عملی که با نگرش و آموزههای دینی صورت میگیرد میتواند عمل صالح باشد و دارای پاداش است و ما در روایت داریم که خواب مؤمن عبادت است.
فلاح زاده افزود: عمل صالح در فرمایشات امیر مؤمنان دارای 2 شرط اساسی است؛ نخست اینکه عمل با بصیرت، علم و آگاهی و دانش باشد و دوم اینکه بر اساس ملاک و ضوابط شرعی صادر شود؛ و مبادرت به هر شغل و عملی نیازمند این دو رکن اساسی است. در جملهای از ایشان آمده اول فقه و احکام دینی مربوط به کسب و کار را بدانید و بعد به آن دست بزنید و در جمله دیگری آمده است که اگر بدون داشتن علم مربوط به کار و فقه مربوط به کار دست به کار بزنید به ربا دچار میشوید.
مدرس عالی حوزه در ادامه با اشاره به سخنی امام صادق(ع) گفت: یکی از ضرورتهای جامعه اسلامی حضور عالم پارسا در جامعه است و همین طور زمامداران و حاکمانی که درستکار و فرمانبر باشند و پزشکان حاذق، ماهر و مورد اطمینان.
حجتالاسلام فلاحزاده ادامه داد: امروزه زمانی که از بحث فقه و شرعیات در علم پزشکی صحبت میشود ذهن افراد ناخودآگاه به سمت مسائلی از جمله لمس بیمار توسط پزشک و مراجعه بیمار به پزشک غیر همجنس میرود. گرچه این مسایل بسیار مهم است، اما ما مسائلی در حوزه آموزش و پژوهش و درمان داریم که بسیار فراتر از این مقولهها بوده و باید به تدریج در سالهای بعد آنها را مطرح کنیم. مسایلی مثل اهدای عضو، رحِم جایگزین و گامت، لقاح مصنوعی، بانکهای جنین و ... مسئله مهمی هستند که باید به طور مفصل به آنها بپردازیم.
وی با اشاره به اهمیت رعایت مسائل شرعی در ساختمانهای پزشکی تصریح کرد: در بیمارستانها بیمارانی حضور دارند که میخواهد نماز بخوانند و نمیتوانند قبله را تشخیص دهند، زیرا ساخت و ساز بیمارستان به گونهای نبوده است که بتواند قبله را مشخص کند.
فلاح زاده با اشاره به سه موضوع که در اسلام از اهمیت بسیاری برخوردار است، بیان کرد: جان، ناموس و دیانت مردم از مسائلی هستند که شرع اهمیت زیادی برای آنها قائل شده است. شرع مقدس برای علم پزشکی به دلیل اینکه با جان افراد سر و کار دارد احترام بسیار زیادی قائل است.
مشاور رهبری در موضوع فقه با اشاره به اینکه بررسی ضوابط شرعی در پزشکی بدون شناخت موضوعات آن امکانپذیر نیست، گفت: موضوعات، پایه و اساس شناخت حکم شرعی هستند و در حوزه پزشکی به دلیل تعدد موضوعات و نوظهور بودن مسائل با پیشرفتهای علمی، شناخت موضوعات علوم پزشکی برای بررسی ضوابط شرعی در آن از اهمیت بسیاری برخوردار است.
فلاح زاده خاطرنشان کرد: همکاری حوزههای علمیه و دانشگاه برای شناخت موضوعات پزشکی و بررسی ضوابط شرعی از آن جهت ضرورت دارد که اگر مسایلی چون مرگ مغزی، تلقیح مصنوعی و ... برای فقیه تبیین نشود، فقه نمیتواند حکم شرعی آن را استخراج و ارائه کند.
وی گفت: باید مراکزی در کشور وجود داشته باشند که فکر کنند و موضوعات نوظهور علم پزشکی را استخراج کنند و در اختیار عالم فقیه قرار دهند. برگزاری این همایش نقطه آغازین این تعامل است.
مدرس عالی حوزه و مشاور رهبری در موضوع فقه، در پایان با اشاره به اینکه موضوعشناسی احکام فقهی از یک سال قبل و با دستور مقام معظم رهبری و با همکاری دفتر مراجع و مرکز آغاز شد و تاکنون ادامه دارد، تأکید کرد: ما آمادگی خود را برای افزایش همکاری حوزه و دانشگاه در زمینه پزشکی اعلام میکنیم.