به گزارش گروه اخبار داخلی دفاعپرس، جلسه کارگروه نجات دریاچه ارومیه صبح امروز (چهارشنبه) به ریاست محمد مخبر معاون اول رئیس جمهور برگزار و بر همگرایی تمام ارکان دولت و مشارکت مردم برای احیای این دریاچه تأکید شد.
مخبر در این جلسه که با حضور وزرای نیرو و جهاد کشاورزی، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، سخنگوی دولت، استانداران آذربایجان غربی و شرقی و مسئولان دستگاههای مربوطه برگزار شد، با تأکید بر اینکه احیای دریاچه ارومیه جز طرحهای جدی و اساسی دولت سیزدهم است، تصریح کرد: احیای این دریاچه جز با فعال شدن و مشارکت محوری مردم امکان پذیر نیست و باید تمام ظرفیتها برای آگاه سازی مردم به کار گرفته شود.
معاون اول رئیس جمهور بر ضرورت تأمین اعتبارات لازم طرحهای نیمه تمام با پیشرفت فیزیکی بالای ۹۵ درصد در زمینه احیای دریاچه ارومیه تأکید کرد و گفت: وزارت نیرو باید ظرف دو هفته آینده یک آسیب شناسی جدی در خصوص وضعیت اقدامات انجام شده و مصوبات ستاد احیای دریاچه ارومیه در سالهای گذشته انجام دهد.
وی با اشاره به اشکالات موجود در برخی از طرحهای ساختاری انتقال آب به دریاچه ارومیه تصریح کرد: باید مشخص شود که به چه دلیل تکمیل و بهره برداری یکی از طرحهای انتقال آب و ساخت تونل به رغم هزینههای انجام شده و پیشرفت بالای ۹۷ درصدی با مشکل روبرو شده و امروز مجبور به ترمیم و ایمن سازی آن هستیم.
مخبر با اشاره به اهمیت اصلاح الگوی کشت و همچنین بهره گیری از روشهای نوین آبیاری و کشت گلخانهای در راستای کاهش برداشت آب از مسیرهای انتقال آب به دریاچه ارومیه خاطر نشان کرد: هرگونه تصمیم گیری برای احیای این دریاچه باید با درنظر گرفتن معیشت مردم برنامه ریزی شود.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به اهمیت مدیریت منابع و مصارف در حوضه آبریز دریاچه ارومیه اظهار داشت: در یک برنامه ریزی زمان بندی شده باید نحوه مصارف در استانهای حوضه این دریاچه با جدیت و قاطعیت نظارت شود.
وی همچنین از وزارتخانههای نیرو و جهاد کشاورزی خواست تا با اتخاذ اقدامات فوری و بررسیهای همه جانبه از حفر چاههای جدید غیرمجاز جلوگیری و تدابیر لازم برای چاههای حفر شده غیرمجاز در حوضه این دریاچه اتخاذ شود.
مخبر با تأکید بر تکمیل هر چه سریعتر طرحهای پساب و تصفیه خانههای فاضلابهای شهری در استانهای حوزه این دریاچه ادامه داد: با کمک دانشگاههای منطقه و در کل کشور، طرحهای دانشگاهی و دانش بنیان برای جلوگیری از تبخیر آب دریاچه و همچنین سدهای این منطقه و در کشور تهیه شود.
علی اکبر محرابیان وزیر نیرو نیز در این جلسه با ارائه گزارشی از اقدامات انجام شده در ستاد احیای دریاچه ارومیه در دولت سیزدهم ازجمله انتقال پساب تصفیه شده شهر تبریز به دریاچه در ۱۰ روز گذشته و تاکید بر فعال شدن طرحهای نرم افزاری و بهره گیری از ظرفیتهای اجتماعی در کنار اقدامات ساختاری، تصریح کرد: همگرایی دستگاهها و همکاری و آگاه سازی مردم دو اولویت اساسی برای نجات دریاچه ارومیه است.
وزیر نیرو همچنین تکمیل پروژههای نیمه تمام با پیشرفت فیزیکی بالای ۹۵ درصد، اصلاح الگوی کشت و توجه همزمان به مسئولیت و پاسخگویی را سه امر مهم در احیای دریاچه ارومیه دانست و گفت: از زمان آغاز به کار کارگروه نجات دریاچه ارومیه تعداد قابل توجهی از طرحهای نیمه تمام بنا به دلایلی متوقف شد و در عین حال برخی پروژهها اجرا شد که باید با بررسیها و بازنگری لازم مشخص شود این اقدامات چه تأثیری در احیای دریاچه ارومیه داشته است.
وی تاکید کرد: اگر وضعیت مصارف مدیریت نشود، با وجود حداکثر بارندگیها نیز شاهد احیای این دریاچه نخواهیم بود.
محرابیان در ادامه گزارشی از مشکلات موجود در روند اجرای پروژههای احیای دریاچه، نیازهای محیط زیستی این دریاچه، آخرین وضعیت دریاچه ارومیه و مقایسه آن با ترازهای شاخص از جمله اختلاف تراز کنونی و تراز اکولوژیک ارائه و تأکید کرد: روند تغییرات بارندگی و همچنین تغییرات سطح زیرکشت اراضی آبی حوضه آبریز دریاچه ارومیه دو عامل مؤثر در میزان تراز آبی این دریاچه است.
وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست نیز در این جلسه به ارائه دیدگاههای مرتبط با محیط زیست و کشاورزی در فرایند احیا این دریاچه پرداختند.
همچنین دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه نیز با تأکید بر اهمیت آسیب شناسی مصوبات گذشته این ستاد گفت: با تأکیدات و دستورات معاون اول رئیس جمهور و با اختصاص اعتبارات لازم از سوی سازمان برنامه و بودجه برای اتمام طرحهای نیمه تمام، تکمیل تصفیه خانهها و انتقال آب از سدهای حوضه این دریاچه، اصلاح الگوی کشت و جلوگیری از حفر چاههای غیرمجاز از جمله برنامههای این ستاد در دولت سیزدهم برای تثبیت تراز آبی و در مراحل بعد احیای هر چه سریعتر این دریاچه است.
انتهای پیام/371