به گزارش گروه بینالملل دفاع پرس، در پی درخواست بشار اسد رئیس جمهوری سوریه از کاخ «کرملین» برای پشتیبانی هوایی از سوریه و نیز پس از اظهارات «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهوری روسیه در نیویورک، جنگندههای روسیه زمان زیادی منتظر نماندند و در نهایت چهارشنبه گذشته مواضع گروههای تروریستی تکفیری ازجمله داعش را در سه استان «حمص»، «لاذقیه» و «حماه» بمباران کردند.
جنگندههای روسیه در این حملات بین هیچ یک از گروههای تروریستی تکفیری استثنا قائل نشدند؛ به این معنی که مواضع «داعش»، «جبهه النصره» و گروه موسوم به «احرار الشام» و «جیش الفتح» به اضافه «جیش الحر» زیر آتش روسها قرار گرفتند.
این در حالی است که وزارت خارجه ترکیه در بیانیه مشترکی با کشورهای ائتلاف ضد داعش آمریکا، آلمان، انگلیس، فرانسه، قطر و عربستان، به حملات هوایی روسیه در سوریه واکنش نشان داده و خواستار توقف فوری این حملات شدند.
در این بیانیه مشترک آمده است: از حضور نظامی روسیه در سوریه و کشتهشدگان غیرنظامی در حملات هوایی روسیه به مناطق حماه، حمص و ادلب که عناصر داعش را هدف نگرفته عمیقا نگران هستیم.
در ادامه این بیانیه آمده است: اقدامات نظامی فوق باعث افزایش بحران، تشدید افراطیگری است و ضمن توقف فوری حملات روسیه علیه مخالفین سوری و غیرنظامیان سوریه، از دولت روسیه میخواهیم به تلاشهای موجود در مبارزه با داعش متمرکز شود.
رئیسجمهوری فرانسه نیز در واکنش به حملات هوایی روسیه علیه اهداف تروریستها در خاک سوریه گفته بود: روسیه باید داعش را هدف قرار دهد و نه گروههای دیگر در سوریه را!!
این نکته قابل تأمل است که کشورهای عضو ائتلاف و به ظاهر ضد داعش، فقط داعش را گروه تروریستی میدانند و ادعا میکنند که روسیه باید داعش را هدف قرار دهد و نه گروههای دیگر را. این در حالی است که در سوریه بیش از صد گروه تروریستی علیه بشار اسد در حال جنگ هستند؛ که حضور این گروههای تروریستی در این کشور منجر به ویرانی زیرساختهای سوریه، کشتار بیگناهان و آواره شدن هزاران نفر از شهروندان سوری شده است.
در همین خصوص هادی محمدی، کارشناس مسائل غرب آسیا در گفتوگو با خبرنگار بینالملل دفاع پرس، پیرامون حمله هوایی روسیه به مواضع گروههای تروریستی در سوریه اظهار داشت: آمریکا بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوری، تلاش کرده روسیه را حتیالامکان در عرصه جهانی منزوی و مانع از پیشرفت این کشور شود.
کارشناس مسائل غرب آسیا افزود: برنامهریزی آمریکا برای فروپاشی روسیه انگیزه کافی را به این کشور داد تا از ظرفیتهای خود استفاده کند؛ ضمن اینکه راهبردهای امنیتی آمریکا به شکل آشکاری حوزه امنیت ملی روسیه را نیز در برگرفته است.
محمدی با اشاره به اینکه آمریکاییها در حوزه نفوذ سنتی روسیه در شمال آفریقا و غرب آسیا به نحوی عمل می کنند که روسیه را از عرصه جهانی و تعاملات قدرتها حذف کنند، تصریح کرد: اتفاقاتی که در لیبی و عراق رخ داد، آمریکاییها و غربیها تلاش کردند حوزه نفوذ سنتی روسیه را حذف کنند. این راهبرد آمریکایی اخیرا در بحران سوریه نیز برای حذف این کشور آشکار شد.
وی افزود: لذا روسیه برای دفاع از منافع ملی خود و برای جلوگیری از رفتار هجمومی آمریکاییها، راهبرد جدیدی را در زمان بسیار مناسبی انتخاب کرد.
کارشناس مسائل غرب آسیا خاطرنشان کرد: وقتی آمریکاییها، غربیها و همپیمانهای آنها در منطقه از طریق تروریسم، مناطق مختلف غرب آسیا و شمال آفریقا را در راستای پیشبرد اهداف خود، تحت تاثیر قرار دادهاند، روسیه نیز باید در این برهه زمانی مناسب راهبرد جدید خود را اجرایی میکرد.
** راهبرد جدید روسیه؛ شکست سیاستهای ائتلاف نمایشی در منطقه
وی در خصوص نگرانی کشورهای عضو ائتلاف نمایشی ضد داعش نسبت به این راهبرد روسها افزود: این مسئله طبیعی است که کشورهایی مثل ترکیه و عربستان که چارهای جز همسویی و مطابقت سیاست امنیتیشان با اروپا و آمریکا ندارند و علاوه بر این منافع ذاتی هم برای خود را در قبال براندازی حکومت سوریه و عراق تعریف کردهاند، نگران این رویکرد جدید روسیه در سوریه باشند. اما در نهایت راهبرد اخیر روسیه در سوریه سیاستهای ائتلاف به ظاهر ضد داعش را با شکست روبرو خواهد کرد.
محمدی گفت: لذا به همین دلیل غرب و کشورهایی مثل عربستان و ترکیه با این رویکرد و راهبرد روسیه موافق نیستند و کاری بیش از مخالفت از دستشان برنمیآید. ممکن است از طریق رسانه در برنامههای روسیه در براندازی تروریستها بتوانند کارشکنی کنند و یا فضایی برای فرسایش راهبردهای روسیه در سوریه تعریف کنند؛ اما گامهایی که روسیه برداشته است نشان میدهد که روسها برای حضور مقتدرانه خودشان برنامهریزی جدی دارند.
** راهبرد غرب و متحدانش در منطقه در شرایط انفعالی قرار گرفته است
کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به اینکه راهبردها و بنیه غرب و همپیمانانش در سطح منطقه در شرایط انفعالی و محدودیت گزینههای راهبردی قرار گرفته است، تصریح کرد: زمان مناسبی است که جمهوری اسلامی ایران از این فرصت بهترین استفاده را کرده و سیاستهای دفاعی خود را در مقابل توطئهها و برنامههای ضد امنیتی علیه خود را به شکلی هجومیتر دنبال کند.
** ایران باید برای تامین امنیت ملی از لاک دفاعی خارج شود
وی افزود: دیپلماسی رسمی، امنیتی و نظامی ایران باید برای تامین امنیت ملی از لاک دفاعی خارج شود.
محمدی با اشاره به فرمایشات اخیر مقام معظم رهبری در خصوص فاجعه مصیبتبار منا نیز خاطرنشان کرد: تجربهای که در عربستان در پی فاجعه منا حاصل شد، بهترین گواه برای راهبرد جدید ایران است؛ زیرا وقتی معظم له کمی موضع اعلامی و رسمی خودشان را تند کردند، سعودیها به دلیل نگرانی از اینکه ممکن است برای آنها شرایط اسفباری پیش بیاید تغییر رویه دادند و نحوه برخورد خودشان را اصلاح کردند؛ لذا باید این سیاستها به شکل جدیتری دنبال شود.
انتهای پیام/