خروج ۵۰هزار زائر از مرز «تمرچین» / بازگشت زوار آغاز شد

از زمان شروع عبور زائران اربعین حسینی از مرز «تمرچین» به سمت کشور عراق تاکنون حدود ۵۰ هزار زائر خارج شده اند و از امروز بازگشت زوار نیز آغاز شده است.
کد خبر: ۵۴۵۵۵۲
تاریخ انتشار: ۲۴ شهريور ۱۴۰۱ - ۲۰:۱۰ - 15September 2022

خروج ۵۰هزار زائر از مرز «تمرچین» / بازگشت زوار آغاز شد

به گزارش گروه سایر رسانه‌های دفاع‌پرس، مرز تمرچین در نقطه صفر مرزی ایران و عراق امسال برای نخستین بار میعادگاه زائرانی است که این مرز را برای شرکت در راهپیمایی بزرگ اربعین انتخاب کرده و بی‌قرار رسیدن به بین‌الحرمین هستند.

مرز تمرچین در آذربایجان غربی تنها مرز رسمی آذربایجان غربی با شمال عراق بوده و در شهرستان پیرانشهر در جنوب استان قرار دارد، امسال با بازگشایی مرز تمرچین، ضمن کاهش مسافت و زمان سفر و حتی کاهش هزینه برای زائران عتبات عالیات، می‌تواند مقدمات عبور جمع کثیری از زائران استان‌های شمال غرب کشور و حتی زائران کشورهایی، چون ترکیه و آذربایجان را فراهم کند.

آماده سازی مسیر دسترسی به تمرچین، ایجاد ۹۹ ایستگاه در مسیر ماکو تا پیرانشهر، ۳۸ گیت خروجی، ۳۰ مورد تجهیزات بهداشتی در مسیر تردد زائران، افتتاح ٢١ کیلومتر بزرگراه و راه اصلی در مسیر تردد زائران اربعین حسینی به همراه ایجاد ۱۴ پای گاه ثابت، ۸ پایگاه موقت و یک پایگاه امداد هوایی به استعداد ۴۱ تیم امداد و نجات و یک تیم امداد هوایی بخشی از اقدامات استان برای استقبال مناسب از زائران اربعین حسینی در مرز تمرچین است.

زوار پس از گذشتن از مرز تمرچین در ایران و حاج عمران در طرف عراقی، مسیر حاج عمران - اربیل، اربیل - کرکوک و کرکوک به بغداد را به عنوان مسیر رفت و الحسینیه بغداد به سمت حاج عمران نیز مسیر بازگشت زوار خواهد بود.

کوتاه شدن مسیر تمرچین به سمت بغداد و سهل الوصول بودن مسیر، هزینه حداقلی حمل و نقل، آب و هوای معتدل و مسیر امن از جمله مزایای تردد زائران اربیعن از طریق این مرز است.

مرز تمرچین در ۱۵ کیلومتری غرب پیرانشهر، جنوب آذربایجان غربی و نقطه مقابل مرز حاج عمران عراق قرار دارد و یکی از نزدیک‌ترین مسیر‌های زمینی جمهوری اسلامی به دریای مدیترانه شرقی است.

این مرز زمینی تا شهر ارومیه، مرکز استان ۱۶۰ کیلومتر فاصله دارد و فاصله نزدیک‌ترین شهر‌ها به این مرز، پیرانشهر در ایران و چومان در عراق است که به ترتیب حدود ۱۱ کیلومتر و ۲۵ کیلومتر با گمرک تمرچین فاصله دارند.

استاندار آذربایجان غربی در خصوص آماده سازی مرز تمرچین برای بازگشت زوار اربعین حسینی گفت: در مرز تمرچین زیرساخت‌ها برای بازگشت ۱۰۰ هزار زائر به میهن اسلامی در طول یک شبانه روز فراهم شده است.

محمدصادق معتمدیان با اشاره به بازگشایی مرز تمرچین برای نخستین بار جهت تردد زائران اربعین حسینی، افزود: با توجه به نزدیکی مرز تمرچین به سامرا عراق و پیرو رایزنی‌ها و هماهنگی‌های داخلی، زیرساخت‌های این مرز برای عبور زائران عتبات عالیات در مدت زمان اندکی فراهم شد.

وی در ادامه با یادآوری هماهنگی‌های انجام شده با دولت عراق جهت بازگشایی مرز تمرچین برای تردد زائران اربعین، خاطرنشان کرد: مقامات اقلیم کردستان عراق در چند وقت اخیر زیرساخت‌ها و امکانات قابل توجهی را در حوزه‌هایی، چون حمل و نقل، مواکب و … برای زائران ایرانی عتبات عالیات فراهم کردند.

استاندار آذربایجان غربی همچنین با اعلام اینکه تاکنون حدود ۵۰ هزار زائر از مرز تمرچین جهت زیارت عتبات عالیات خارج شده‌اند، ادامه داد: مرز تمرچین روزانه ظرفیت خروج ۵۰ هزار زائر اربعین را داشته و زیرساخت‌ها برای بازگشت ۱۰۰ هزار زائر به میهن اسلامی در طول یک شبانه روز نیز فراهم شده است.

معتمدیان از ارائه خدمات کامل به زوار اربعین در مسیر تردد از مرز تمرچین خبر داده و تصریح کرد: امیدواریم آذربایجان غربی خدمتگزار شایسته‌ای برای عاشقان اباعبدالله الحسین (ع) باشد.

وی با بیان اینکه تردد زائران اربعین از مرز تمرچین، یک زمینه فرهنگی بزرگ برای تعمیق وحدت اقوام و مذاهب مختلف بود و نشان داد که امام حسین (ع) متعلق به همه ادیان و مذاهب است، گفت: با وجود محدودیت زمانی، اقدامات ارزشمند و گسترده عمرانی در بخش آماده سازی زیرساخت‌های استان با همکاری نهاد‌ها و دستگاه‌های مختلف و بخصوص مردم عزیز استان جهت بازگشایی مرز تمرچین برای تردد زائران اربعین انجام شد.

استاندار آذربایجان غربی همچنین با اشاره به استفاده از ظرفیت نهاد‌ها و دستگاه‌های مختلف و خدمات رسان ملی و استانی برای آماده سازی مرز تمرچین جهت تردد زائران اربعین، اضافه کرد: اقداماتی، چون چهارخطه کردن و ایمن سازی محور‌های منتهی به مرز تمرچین، استقرار ایستگاه‌های برق، مخابرات، بهداشت و درمان، افزایش گیت‌های بازرسی به ۳۸ گیت و … از جمله خدمات ساختاری بود که برای رفاه حال زائران و کاهش زمان رسیدن به عتبات عالیات در این مدت انجام شده است.

معتمدیان به ارائه خدمات در قالب مواکب توسط مردم استان اعم از شیعه، اهل سنت و اقلیت‌های دینی در مسیر تردد زائران نیز اشاره کرد و ادامه داد: تردد زائران اربعین از مرز تمرچین، یک زمینه فرهنگی بزرگ برای تعمیق وحدت اقوام و مذاهب مختلف در آذربایجان غربی و اقلیم کردستان عراق بود و نشان داد که امام حسین (ع) متعلق به همه ادیان و مذاهب است.

وی در ادامه با اشاره به اهمیت تأمین امنیت زائران در مسیر تردد، اضافه کرد: رایزنی‌ها با اقلیم کردستان عراق و اقدامات تأمینی، چون استقرار نیرو‌های نظامی، انتظامی و مرزبانی در سطح استان جهت تردد زائران از مرز تمرچین، نشان داد که امنیت پایدار در آذربایجان غربی برقرار است.

استاندار آذربایجان غربی به بهره مندی از ظرفیت‌های اقلیم کردستان عراق جهت تردد زائران نیز اشاره کرد و افزود: مقامات اقلیم کردستان عراق اقدامات ماندگاری، چون اختصاص بیش از دو هزار دستگاه انواع وسیله حمل و نقل مسافر از مرز تمرچین تا بغداد، تدارک امکانات تغذیه‌ای و بهداشتی، استقرار ایستگاه و مواکب پذیرایی و … را جهت میزبانی از زائران عتبات عالیات انجام دادند.

معتمدیان همچنین از ابراز خرسندی وزیر کشور از روند خدمات رسانی و تردد زائران در مرز تمرچین خبر داد و گفت: ساماندهی انتقال زائران در بازه زمانی محدود و نصف شدن مسیر تردد به عتبات عالیات، در کاهش ازدحام زائران اربعین در مرز‌های دیگر کشور تأثیرگذار بود.

وی در خصوص آغاز بازگشت زائران اربعین حسینی از مرز تمرچین گفت: برای پذیرش زائران خروجی و ورودی آمادگی کامل داریم و با توجه به احتمال افزایش آمار زائران بازگشتی، مرز تمرچین به صورت شبانه روزی آماده استقبال بیش از ۱۰۰ هزار زائر خواهد بود که به کشورمان برمی گردند.

ستاندار آذربایجان غربی بر تداوم تکمیل زیرساخت‌ها پس از اربعین نیز تاکید کرد و افزود: برای استفاده از ظرفیت‌های ملی و استانی جهت رونق مرز تمرچین، برنامه ریزی بلندمدت شده تا در کنار تردد زائران به عراق و سوریه، این مرز به عنوان یک مسیر تجاری برای کشور شناخته شود.

فرماندار پیرانشهر در گفت‌وگویی  با اشاره به اینکه مرز تمرچین امسال برای نخستین بار میزبان تردد زائران اربعین بود، گفت: از ۱۴ شهریور تاکنون بیش از ۵۰ هزار زائر از این مرز عبور کرده‌اند.

خضر کاک درویشی با بیان اینکه تعداد گیت‌های ورودی گذرنامه در مرز تمرچین از هشت گیت به ۳۸ گیت افزایش یافته لذا تردد زائران از این مرز بدون توقف و کمترین مشکلی در جریان است، افزود: هم اکنون خروج زوار از این مرز کاهش پیدا کرده و ما منتظر بازگشت زائرانی هستیم که از مرز تمرچین خارج شده‌اند البته احتمال دارد تعدادی از زائران استان‌های شمال غربی کشور که از سایر مرز‌ها هم خارج شدند، برای بازگشت از تمرچین استفاده کنند.

وی اضافه کرد: تمامی امکانات مورد نیاز برای تردد آسان زائران اربعین حسینی از جمله مخابرات، آب، پذیرایی و اسکان در تمرچین مهیا شده و روز ۱۵ شهریور رکورد خروج ۱۵ هزار زائر در این مرز ثبت شد.

فرماندار پیرانشهر ادامه داد: هم اکنون ظرفیت پارکینگ ویژه زائران به ۳۰ هزار دستگاه خودرو رسیده و چندین موکب در محوطه پایانه و طول مسیر کارخانه قند تا مرز برای خدمات رسانی به زوار دایر شده است.

کاک درویشی گفت: بازاریان این شهر به صورت خودجوش اقدام به راه اندازی موکب کردند و تاکنون بیش از ۳۰ میلیارد ریال توسط اهالی این شهر برای پذیرایی از زائران کمک شده است.

وی تاکید کرد: موکب‌های اهل سنت این شهرستان در مجموع ظرفیت اسکان ۲ هزار نفر را دارد و در سایر موکب‌های دایر شده در این شهرستان نیز بیش از چهار هزار نفر اسکان داده می‌شود و غذا برای زائران نیز در هر نوبت تهیه و توزیع شده است.

فرماندار پیرانشهر افزود: عبور زائران از پیرانشهر برای مردم این شهر مایه خیر و برکت شده و اهالی این منطقه استقبال بسیار خوب و به یادماندنی از زوار امام حسین (ع) انجام دادند.

وی با اشاره به اینکه مسئولان این شهرستان برای نخستین بار پذیرش زائران را تجربه کردند، یادآور شد: برنامه ریزی مسؤولان این شهرستان برای سال‌های آینده پذیرش تعداد بیشتری از زائرین اربعین است.

مدیر پایانه مرزی تمرچین شهرستان پیرانشهر نیز در خصوص آمادگی این مرز برای بازگشت زائران حسینی گفت: همه ظرفیت‌ها و امکانات این مرز برای خدمات رسانی به زائران اربعین حسینی هنگام ورود به کشور آماده است.

ایرج آزادی در گفت‌گویی با بیان اینکه برای تسریع در ورود زائران، ۳۸ گیت انجام کار‌های گذرنامه تعبیه شده تا در کمترین زمان ممکن زائران پس از انجام تشریفات قانونی، وارد کشور شوند، افزود: برای تسهیل در ورود و خروج زوار اربعین، طرف عراقی نیز تعدا گیت‌های خود را از ۱۴ به ۳۶ گیت افزایش داده تا مشکلی در تردد زائران در این مرز به وجود نیاید.

مدیر پایانه مرزی تمرچین پیرانشهر با بیان اینکه زیرساخت‌های اعزام زائران اربعین در این مرز بخوبی در کمترین زمان تأمین شد، اضافه کرد: فضایی به وسعت ۵۰ هزار مترمربع به عنوان پارکینگ نیز در این گذرگاه برای خودرو‌های زوار پیش بینی شد که به صورت رایگان در اختیار آن‌ها گرفته است.

آزادی با توصیه به زوار برای انتخاب مرز تمرچین در بازگشت به کشور ادامه داد: این مرز به دلیل شرایط آب و هوایی مناسب، ازدحام کم، عدم ترافیک و وجود زیرساخت‌های مناسب، گذرگاه بسیار خوبی برای بازگشت زائران به ویژه زائران مناطق شمال و شمال‌غرب کشور است.

وی با بیان اینکه سه موکب نیز در این مرز برای ارائه خدمات و پذیرایی و استراحت زائران پیش بینی شده است، گفت: علاوه بر این همه مساجد، سالن‌های ورزشی، اماکن دولتی و مصلای شهر پیرانشهر نیز برای اسکان زوار هنگام بازگشت آن‌ها تدارک دیده شده است.

معاون سیاسی و اجتماعی استاندار آذربایجان‌غربی گفت: تمهیدات زیرساختی برای حمل و نقل زوار حسینی در آن‌سوی مرز تمرچین اندیشیده شده و یک هزار و ۸۰۰ دستگاه مینی‌بوس و ون کار انتقال زائران از مرز حاج عمران تا بغداد را انجام می‌دهند.

رضا ابراهیمی با بیان اینکه زائران پس از اینکه خودرو‌های خود را در پارکینگ‌های ویژه در شهر پیرانشهر قرار دادند با استفاده از خودرو‌های عمومی مستقر به صورت رایگان به مرز تمرچین منتقل می‌شوند، افزود: در مسیر بازگشت زائران اعزامی از مرز تمرچین و سایر مرز‌ها می‌توانند مسیر الحسینیه بغداد تا اربیل و سپس تمرچین را که از امنیت کافی و شرایط اب و هوایی فوق العاده برخوردار است، برای بازگشت به کشور انتخاب کنند.

وی با اشاره به دایر شدن چندین موکب برای پذیرایی و استقبال از زائران هم در مسیر رفت و هم در مسیر برگشت گفت: در شهر‌های مختلف در مسیر تردد زوتر از جمله در نقده و پیرانشهر چندین موکب برپا شده و در شهر اربیل اقلیم کردستان عراق نیز یک موکب و سه موکب دیگر در طول مسیر در خاک عراق از زوار پذیرایی می‌کنند.

ابراهیمی با اشاره به نخستین تجربه اعزام زائران از مرز تمرچین تاکید کرد: تاکنون بین ۴۵ تا ۵۰ هزار نفر از زائران حسینی برای مرحله رفت، مرز تمرچین پیرانشهر را انتخاب کردند و پیش بینی می‌شود در بازگشت با توجه به امکانات این مرز بر تعداد زوار افزوده شود.

معاون حمل و نقل اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای آذربایجان غربی از اعزام نزدیک به ۱۰۰ دستگاه ناوگان اتوبوسی یک سر خالی به پایانه مرزی مهران جهت بازگشت زائران اربعین حسینی (ع) خبر داد.

فروغ فاریابی در گفت‌وگویی اظهار کرد: با توجه به آغاز موج بازگشت زائران اربعین حسینی (ع) از کشور عراق، نزدیک به ۱۰۰ دستگاه اتوبوس از استان به سمت مرز مهران اعزام شدند تا کار بازگشت زائران اربعین حسینی را انجام دهند.

وی ادامه داد: اولویت این ناوگان بازگشت زائران مقیم استان آذربایجان غربی است، اما در صورت اتمام برگشت زائران این استان و خالی بودن ناوگان اتوبوسی، زائران دیگر استان‌ها هم توسط ناوگان اتوبوسی اعزامی استان آذربایجان غربی به محل زندگی شأن جابجا خواهند شد.

فاریابی اظهار کرد: ۱۰ نفر از راهداران و پرسنل استان آذربایجان غربی برای هدایت و راهنمایی زائران اربعین حسینی (ع) استان به سمت ناوگان اتوبوسی به پایانه مرزی مهران اعزام و در این پایانه مرزی مستقر شده‌اند و علاوه بر خدمات رسانی نسبت به راه اندازی میز خدمت نیز اقدام کردند.

وی از زائران خواست در صورت بروز هر گونه مشکل و سوالی با شماره و سامانه ۱۴۱ مرکز مدیریت راه‌های اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای آذربایجان غربی تماس بگیرند تا مشکل و سوال آن‌ها در اسرع وقت توسط کارشناسان این مرکز رسیدگی شود.

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای آذربایجان غربی از آمادگی لازم برای بازگشت زائران اربعین حسینی (ع) از مرز تمرچین به و فراهم شدن زیر ساخت‌های لازم در این ارتباط خبر داد و گفت: در حال حاضر تردد زائران اربعین حسینی در پایانه مرزی تمرچین برقرار بوده و علاوه بر زائران ایرانی، زائران کشور‌های ترکیه، آذربایجان و گرجستان نیز از این پایانه مرزی به سمت کربلا تردد دارند.

پیمان آرامون ادامه داد: با وجود اینکه پایانه مرزی تمرچین امسال برای اولین بار به عنوان مرز منتخب برای تردد زائران اربعین حسینی در نظر گرفته شد، ولی با هماهنگی بین دستگاهی و همچنین تلاش مضاعف همکاران این اداره کل زیرساخت‌های مناسب در کمترین زمان ممکن ایجاد و تاکنون آنچه به صورت میدانی از تردد زائران مشاهده می‌شود، رضایت از خدمات دهی در این مرز بوده است.

وی اضافه کرد: تردد در مرز تمرچین از هزار نفر در روز به بالای ۱۳ هزار نفر در برخی ایام تردد رسید که برای مجموعه راهداری و حمل و نقل جاده‌ای استان افتخار بزرگی به جهت میزبانی از این عزیزان محسوب می‌شود.

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای استان آذربایجان غربی گفت: برنامه ریزی‌های لازم برای بازگشت زائران اربعین حسینی از مرز تمرچین به استان و از آنجا به دیگر نقاط کشور انجام شده است و مشکلی در این زمینه وجود ندارد.

آرامون از آمادگی مجتمع‌های خدماتی- رفاهی بین راهی آذربایجان غربی برای خدمات دهی به زائران اربعین خبر داد و افزود: مجتمع خدماتی- رفاهی استان به صورت ۲۴ ساعته برای خدمت‌رسانی هرچه بهتر به زائران اربعین حسینی آماده سازی شده است.

وی بر ضرورت خدمت‌رسانی بیشتر مجتمع‌های خدماتی- رفاهی بین راهی استان به زائرین در حال عزیمت به کربلا و بازگشت از این سفر معنوی تاکید کرد و گفت: با توجه به افزایش میزان تردد‌های جاده‌ای در ایام اربعین و ضرورت ایجاد امکانات و تسهیلات لازم، مجتمع‌های خدماتی رفاهی با تأمین نیرو‌های خدماتی مورد نیاز برای ارائه خدمات شایسته به زائران و تکریم آنان در تلاش هستند و کارشناسان این اداره کل نیز بازدید‌های مستمر را برای کیفی سازی خدمات در دستور کار قرار دادند.

آرامون با بیان اینکه ایجاد فضای مناسب و رعایت الزامات بهداشتی دو مقوله مهم در خدمات‌دهی به زائران حسینی است، افزود: برای تحقق این هدف نظافت داخل نمازخانه‌ها و تجهیز آن‌ها به لوازم مورد نیاز و باز بودن مستمر در آن‌ها در تمام ساعات شبانه‌روز، نظافت مستمر سرویس‌های بهداشتی، استفاده از مواد ضدعفونی‌کننده مناسب برای جلوگیری از شیوع کرونا و رفع نواقص سرویس‌های بهداشتی از مواردی است که اولویت دارد.

منبع: مهر

انتهای پیام/ ۹۱۱

نظر شما
پربیننده ها